Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες διορθωτικές κινήσεις στην Ασία

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες από τα υψηλά 7 μηνών. Η προσοχή στην ανεργία των ΗΠΑ, αλλά και την ΕΚΤ. Πιέσεις στις ιαπωνικές εταιρίες κοινής ωφέλειας. Βουτιά 5,7% για την HTC. Κλειστή η κορεατική αγορά λόγω αργίας.

Διορθωτικές κινήσεις καταγράφουν οι ασιατικές αγορές από τα υψηλά επτά μηνών, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και τα κρίσιμα στοιχεία για την αμερικανική ανεργία που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα στο tapering της Fed.

Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,22%^ στις 15.067 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,6% στις 23.150 μονάδες. Ο αυστραλιανός ASX σημειώνει απώλειες 0,62% στις 5426 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,01% στις 2019 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,28% στις 2122 μονάδες.

Η αγορά της Νοτίου Κορέας είναι κλειστή λόγω αργίας

«Με τα οικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ να ανακάμπτουν ορισμένοι επενδυτές νιώθουν ότι είναι καιρός να γίνουν λίγο επιφυλακτικοί» εξηγεί ο Σταν Σαμου της IG λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν τα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ και συμπληρώνει: «Παράλληλα έχουμε την ευρωπαϊκή κατάσταση και οι επενδυτές εξακολουθούν να ποντάρουν στις αποφάσεις της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα». Γεγονός πάντως, είναι ότι με την αιφνιδιαστική βουτιά του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 0,5%, εντείνονται οι πιέσεις προς το Μάριο Ντράγκι. Τα σενάρια που διαρρέουν είναι εκείνο της μείωσης επιτοκίων, αλλά και των στοχευμένων μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας στις τράπεζες του Νότου.  

Οι ασιατικές αγορές ακολουθούν αδιάκοπη ανοδική πορεία στις πρώτες συνεδριάσεις του Ιουνίου, ενώ έκλεισαν το Μάιο με κέρδη 1,8%. Ο δείκτης MSCI Ασίας – Ειρηνικού ωστόσο, διαπραγματεύεται 13,1 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη, έναντι 16,3 για τον S&P 500 και 15,3 για τον Europe Stoxx 600 Index, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της HTC με βουτιά 5,7% καθώς οι πωλήσεις της ταϊβανέζικης εταιρείας smartphone μειώθηκαν κατά 27%. Πιέσεις δέχονται και οι ιαπωνικές εταιρίες κοινής ωφέλειας. Η Tepco υποχωρεί κατά 1,8%, η Kansai Electric Power κατά 1.1% και η Tohoku Electric Power κατά 1,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v