Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στην Ασία ενόψει Fed

Μικτά πρόσημα και περιορισμένες κινήσεις για τους ασιατικούς δείκτες. Προβληματίζουν τα μεγέθη στην Κίνα. Η προσοχή στρέφεται στις αποφάσεις της Fed για το tapering και τους νέους χρησμούς για την οικονομία των ΗΠΑ. Πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι ασιατικές αγορές με την εξαίρεση της Ιαπωνίας. Στο στόχαστρο βρίσκεται κυρίως ο ενεργειακός κλάδος, ενώ η προσοχή στρέφεται στην Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ που συνεδριάζει σήμερα τις αποφάσεις της.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,93% στις 15.115 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί οριακά κατά 0,02% στις 23.198 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με πτώση 0,6% στις 1989 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,31% στις 5363 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,59% στις 2054 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,37% στις 2161 μονάδες.

Από πλευράς οικονομικών μεγεθών, οι ειδήσεις δεν ήταν ενθαρρυντικές. Οι τιμές κατοικιών στην Κίνα μειώθηκαν το Μάιο κατά 0,2% σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για την πρώτη μείωση μετά από δύο χρόνια και δημιουργεί αμφιβολίες για την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας. Μία ημέρα νωρίτερα ανακοινώθηκε πτώση μεγαλύτερη από 6% στις άμεσες ξένες επενδύσεις προς την Κίνα.

Η Woodside Petroleum καταγράφει πτώση 4,2% αφού η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε την πώληση του μεριδίου τους στη δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή της Αυστραλίας. Απώλειες 1,6% καταγράφει και η μετοχή της Agricultural Bank of China.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στη Fed που ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της. Η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπουν νέα μείωση στην ποσοτική χαλάρωση κατά 10 δισ. δολ., στα 35 δισ. δολ. Επίσης, η Τζάνετ Γέλεν αναμένεται να ανακοινώσει νέες προβλέψεις για την ανεργία τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη των ΗΠΑ. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες πάντως, προβλημάτισαν. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα το Μάιο κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στο 12μηνο ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,1%, σε υψηλό αντίστοιχο του Φθινοπώρου του 2012.Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 2%.

Επιπλέον η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκε 6,5% το Μάιο ήτοι στο 1 εκατομμύριο οικοδομές. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 3,9% στα νεόδμητα μετά την εκτίναξη 13,2% τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v