Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 2,15% για τον Nikkei στο Τόκιο

Μπαράζ αρνητικών εκπλήξεων από το μέτωπο της οικονομίας, ενώ η Fed θέτει επί τάπητος και αύξηση επιτοκίων. Νέο ρεκόρ για το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας. Συρρίκνωση δραστηριοτήτων στην κινεζική μεταποίηση με βουτιά του ΡΜΙ. Νέα άνοδος για το γεν.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες καθώς τα νέα στοιχεία για την Κίνα προκαλούν έντονο προβληματισμό, ενώ παράλληλα αξιωματούχοι της Fed ζητούν να κλείσει κι άλλο η στρόφιγγα της ρευστότητας, αλλάζοντας παράλληλα τη ρητορική τους και για το θέμα των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2,15% στις 14.449 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,28% στις 22.374 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,64% και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,11% στις 5421 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,18% στις 2138 μονάδες και ο CSI 300  κατά 0,92% στις 2287 μονάδες.

Ειδικότερα η ιαπωνική αγορά κλήθηκε να αντιμετωπίσει την εκτίναξη του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας σε νέο ρεκόρ. Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας διευρύνθηκε τον Ιανουάριο στα 2,79 τρις. γεν (27,4 δις. δολ.) τον Ιανουάριο, εξέλιξη που δημιουργεί αμφιβολίες για την επιτυχία των περιβόητων Αμπενομικών. Η κατάσταση δυσχεραίνεται και από τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, όπου το γεν ενισχύθηκε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου.

Αρνητική έκπληξη αποτελούν και τα κινεζικά στοιχεία. Οι δραστηριότητες στον κινεζικό κλάδο μεταποίησης συρρικνώθηκαν για δεύτερο μήνα το Φεβρουάριο ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση στην Κίνα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC μειώθηκε στο 48,3 από 49,5 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ένδειξη κάτω από το 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

«Ο κόσμος διεθνώς υποτιμά τους κινδύνους που εγκυμονούν στην Κίνα. Δεν είναι μόνο ότι επιβραδύνεται η οικονομία. Υπάρχουν επίσης πολλοί χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι. Οι πιθανότητες κρίσης αυξάνονται και είναι πολύ πραγματικές» υποστηρίζει ο  Dariusz Kowalczyk, της Credit Agricole CIB.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αναδυόμενες αγορές και καθώς η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed τάσσεται υπέρ της σταδιακής περιστολής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Ιανουαρίου δείχνουν επίσης πως επιστρέφει στην ατζέντα της κεντρικής τράπεζας και το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων, με ορισμένα μέλη της FOMC να υποστηρίζουν πως η τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο κοντινό μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v