Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ασιατικά ταμπλό

Θετικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες στην Ασία. Άλμα 7,2% για China Life Insurance. Ισχυρή πιστωτική επέκταση στην Κίνα. Σενάρια για νέες κινήσεις από το Σίνζο Άμπε μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για το ιαπωνικό ΑΕΠ.

Διστακτικά βήματα ανόδου κάνουν οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στην Κίνα, όπου η επέκταση της ιδιωτικής πίστωσης αναπτερώνει τα αισιόδοξα σενάρια για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά0,56% στις 14.393 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,05% στις 22.432 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,31% στις 1946 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 0,52% στις 5394 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, o Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,86% στις 2133 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,57% στις 2308 μονάδες.

Ξεχωρίζει η China Life Insurance, η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική της Κίνας με άλμα 7,2% καθώς UBS και Credit Suisse προχώρησαν σε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή. Ισχυρή άνοδο 3,6% καταγράφει και η αυστραλιανή μεταλλευτική Νewcrest Mining ακολουθώντας κατά πόδας την ανοδική πορεία στην τιμή του χρυσού.

«Υπάρχει αισιοδοξία στην αγορά» εξηγεί ο Desmond Chua της CMC Markets και συμπληρώνει: «Η ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης στην Κίνα σε επίπεδα ρεκόρ θα πρέπει να απαντά στις πρόσφατες ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας». Συγκεκριμένα, η συνολική χρηματοδότηση στην Κίνα – που ε΄ναι το ευρύτερο μέτρο για αποτίμηση της πίστωσης – διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στα 2,58 τρισ. γουάν (425 δισ.δολ) σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

«Οι επενδυτές αναμένουν επίσης νέα  μέτρα από τη νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας ώστε να δοθεί τόνωση στην ανάπτυξη καθώς η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο από την αύξηση της φορολογίας στην κατανάλωση» δηλώνει ο Desmond Chua. Το τέταρτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ιαπωνία αποδείχθηκε βραδύτερος των εκτιμήσεων. Συγκεκριμένα, αναπτύχθηκε κατά 1%, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg – προέβλεπαν ανάπτυξη 2,8%. Το γεν ενισχύθηκε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v