Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις αγορές της Ασίας

Η Ασία πήρε την σκυτάλη της ανόδου από τη Wall. Εξαίρεση ο Nikkei που πλήττεται από το ισχυρό γεν. Στο στόχαστρο οι εξαγωγικές μετοχές. Αρνητική έκπληξη από τον πληθωρισμό στην Κίνα.

Ανοδικά κινούνται οι περισσότερες ασιατικές αγορές με την εξαίρεση του Τόκιο που επηρεάζεται αρνητικά από τη νέα άνοδο του γεν έναντι του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,53% στις 14.313 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,46% στις 22.267 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με κέρδη 0,69% στις 1940 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 0,91% στις 5366 μονάδες.

Έτσι, οι ασιατικοί δείκτες πήραν την σκυτάλη από τη Wall Street, όπου ο Dow Jones πέρασε πάνω από τις 16.000 μονάδες, κόντρα στα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη, με στήριξη από τα επιχειρηματικά αποτελέσματα αλλά και τα deals όπως αυτό της Comcast με την Time Warner Cable που αγγίζει τα 45 δισ. δολ.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πάντως χθες για την αμερικανική οικονομία ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,4% τον Ιανουάριο έναντι αύξησης 0,2% τον προηγούμενο μήνα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 10 μηνών.Αντίστοιχα, απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία απασχόλησης που ανακοινώθηκαν σήμερα καθώς οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 8.000 στις 339.000 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μείωση στις 330.000 αιτήσεις.

Έτσι το δολάριο υποχώρησε έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 101,74 γεν από 102,17 γεν την Πέμπτη. Έτσι, οι μετοχές των εξαγωγικών εταιριών δέχθηκαν εντονότερες πιέσεις στην ιαπωνική αγορά.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα οικονομικά μεγέθη της Κίνας, όπου ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 2,5%, αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα αλλά οριακά υψηλότερος από το 2,3% που περίμεναν οι αναλυτές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v