Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell off (και) στις ασιατικές αγορές

Σε μαζική φυγή οι επενδυτές από τα χρηματιστήρια. Βαθιά στο κόκκινο η Ασία με βουτιά 4,18% για το Nikkei. Στροφή σε γεν, χρυσό και ομόλογα. Τα στοιχεία που τρόμαξαν τις αγορές σε ΗΠΑ και Κίνα. Τι προβλέπουν τώρα οι αναλυτές.

Στα μεγάλα χρηματιστήρια μεταδίδεται η αναταραχή των αναδυόμενων αγορών κι οι επενδυτές τρέπονται σε μαζική φυγή από οποιαδήποτε τοποθέτηση ρίσκου. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες βουλιάζουν βαθιά στο κόκκινο και οι επενδυτές κινούνται προς ασφαλείς επιλογές όπως ο χρυσός και τα αμερικανικά ομόλογα.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 4,18% στις 14.008 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί 2,68% στις 21.445 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,72% στις 1.886 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX επίσης με απώλειες 1,69% στις 5.114 μονάδες, καθώς η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας δεν υπέκυψε στις πιέσεις των αγορών για μείωση επιτοκίων.

Οι αγορές σε Κίνα, Ταϊβάν και Βιετνάμ είναι κλειστές λόγω αργίας.

Αιτία ήταν τα απογοητευτικά στοιχεία για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη που ανακοινώθηκαν μόλις χθες και οδήγησαν σε κάθετη πτώση και τη Wall Street. Στοιχεία που δείχνουν ότι η μεταποίηση σε ΗΠΑ και Κίνα επιβραδύνεται σημαντικά. Ο αμερικανικός δείκτης ISM για τις δραστηριότητες στον κλάδο μεταποίησης κατρακύλησε στις 51,3 μονάδες τον Ιανουάριο έναντι 56,5 τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα, ο κινεζικός ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης υποχώρησε στις 53,4 μονάδες τον Ιανουάριο έναντι 54,6 τον Δεκέμβριο.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την ήδη έντονη επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών αλλά και τις κινήσεις της Fed, η οποία κλείνει τη στρόφιγγα της ρευστότητας στις αγορές, είναι το καμπανάκι για τους επενδυτές που τρέπονται σε φυγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι εκροές κεφαλαίων από τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές για το 2014 αγγίζουν τα 2,9 τρισ. δολ. Οι πιέσεις ήταν εντονότερες στις αναδυόμενες αγορές της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, με τον MSCI Ασίας - Ειρηνικού να καταγράφει στο έτος πτώση 7,8%.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να μείνουν μακριά από τοποθετήσεις ρίσκου βραχυπρόθεσμα καθώς δεν φαίνεται πως η αναταραχή θα λήξει σύντομα» υποστηρίζει ο Mitul Kotecha, της Credit Agricole, και συμπληρώνει: «Ο συνδυασμός του tapering, οι ανησυχίες για συγκεκριμένες εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές και η επιβράδυνση της Κίνας δημιουργούν προϋποθέσεις αστάθειας για λίγες εβδομάδες».

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 2,08% στις 15.373,06 μονάδες και ο S&P κινήθηκε με απώλειες 2,28% στις 1.741,90.

Αντιθέτως, οι επενδυτές στρέφονται στις αποκαλούμενες οάσεις ασφαλείας όπως είναι τα ομόλογα, το γεν και ο χρυσός. Η απόδοση του 10ετούς Treasury υποχωρεί 9 μονάδες βάσης στο 2,58%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου. Το δολάριο υποχωρεί 1% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 101,02 γεν, εντείνοντας τις πιέσεις για τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών της Ιαπωνίας. Ο χρυσός τέλος καταγράφει άλμα 14 δολαρίων, στα 1.257 δολ. ανά ουγκιά.

Στο στόχαστρο βρέθηκε ειδικότερα η μετοχή της Lenovo με πτώση που άγγιξε το 15%, με τους επενδυτές να αντιδρούν από δημοσιεύματα που φέρουν την κινεζική εταιρεία να ενδιαφέρεται για την εξαγορά του τμήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών Vaio από τη Sony. Εάν αυτά επιβεβαιωθούν, τότε θα πρόκειται για την τρίτη μεγάλη εξαγορά ξένης εταιρείας από τη Lenovo μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v