Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ασιατικές αγορές χειροκροτούν την Τουρκία

Με εκτίναξη αντέδρασαν οι μετοχές και τα νομίσματα της Ασίας στην επιθετική αύξηση των επιτοκίων της Τουρκίας. Με κέρδη 2,7% έκλεισε ο Nikkei στο Τόκιο, άνοδος σχεδόν 4% της τουρκικής λίρας.

Με εκτίναξη αντέδρασαν οι μετοχές και τα νομίσματα της Ασίας στην επιθετική αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία.

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας από το 7,75% στο 12% σε έκτακτη συνεδρίαση, ακολουθεί τις ανάλογες κινήσεις σε Ινδία και Βραζιλία και εντάσσεται στην προσπάθεια των αναπτυσσόμενων οικονομιών να προσελκύσουν ρευστό και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές τους.

Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο πρωτοστάτησε στα κέρδη, κλείνοντας με άνοδο 2,7% στις 15.384 μονάδες. Στην Ινδονησία, που θεωρείται από τις πλέον ευάλωτες οικονομίες, λόγω του τεράστιου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, σημειώθηκε άνοδος 1,4% στο χρηματιστήριο. 

Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ εμφανίζει άνοδο 1,02% ενώ ο Kospi στην Κορέα 1,2%. Στην Σαγκάη τα κέρδη περιορίζονται στο +0,3%. Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού ενισχύεται 1,5%.

Η προοπτική απόσυρσης της παροχής ρευστότητας από την αμερικανική Federal Reserve έχει δημιουργήσει νευρικότητα στις αναδυόμενες αγορές από τις αρχές του καλοκαιριού.

Οι κάθετες πτώσεις στην λίρα Τουρκίας και το πέσο Αργεντινής τρόμαξαν έντονα τους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας παγκόσμιο ξεπούλημα στα αναπτυσσόμενα χρηματιστήρια και νομίσματα.

Η λίρα Τουρκίας εκτινάχθηκε 3,9% μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας. Το γουόν Νοτίου Κορέας απεκόμισε τα μεγαλύτερα κέρδη σε τέσσερις μήνες, ενώ το γεν αποδυναμώθηκε έναντι όλων των 16 ανταγωνιστικών του νομισμάτων.

Το πέσο της Αργεντινής, που εξακολουθεί να πάσχει από μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, απεκόμισε κέρδη μόλις 0,1%.

Τα αμερικανικά μακροπρόθεσμα ομόλογα και ο χρυσός υποχωρούν επί τρίτη ημέρα.

Κατά την BlackRock η τουρκική κίνηση θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αναδυόμενες οικονομίες, που υπέστησαν έξοδο επενδυτικών κεφαλαίων 1,87 τρισ. δολ. από τα χρηματιστήριά τους στην εβδομάδα ως τις 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v