Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος 2,5% στην κινεζική αγορά

Με σύμμαχο την κεντρική τράπεζα της Κίνας οι ασιατικές αγορές κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα. Η ένεση ρευστότητας των 42 δισ. δολ. και η αποκλιμάκωση των εντάσεων στη διατραπεζική αγορά.

Κέρδη καταγράφουν οι περισσότεροι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με πρωτοπόρο την κινεζική αγορά, μετά την γενναία ένεση ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,16% στις 15.820 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,23% στις 23.085 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,33% στις 1970 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,2% στις 5331 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 2,15% στις 2051 μονάδες και ο CSI 300 κατά 2,55% στις 2243 μονάδες.

Μόλις την προηγούμενη ημέρα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε ένεση ρευστότητας 42 δισ. δολ., ενώ παράλληλα διεύρυνε το μηχανισμό χρηματοδότησης ώστε να έχουν πρόσβαση και οι μικρομεσαίοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί. Με την κίνηση αυτή τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς κινήθηκαν πτωτικά απομακρύνοντας τους φόβους για πιστωτική κρίση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Συγκεκριμένα το επιτόκιο repo μειώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης στο 5,25% στη Σαγκάη, ενώ χθες είχε υποχωρήσει κατά 88 μονάδες βάσης.  

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, παρά τις πιέσεις, εξέλιξη που ώθησε σε υψηλότερα επίπεδα το γεν. Συγκεκριμένα το ιαπωνικό νόμισμα, ενισχύθηκε στα 103,9 γεν έναντι του δολαρίου. Αρκετοί αναλυτές πάντως, εξακολουθούν να προβλέπουν νέες κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΒοJ και μάλιστα πριν τον Απρίλιο.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v