Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος 2,5% για το Τόκιο

Πράσινα τα ασιατικά ταμπλό μετά τη θετική έκπληξη από την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι νέες προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία και τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Ανοδικά το δολάριο.

Ισχυρή ανάκαμψη καταγράφει το χρηματιστήριο του Τόκιο, αλλά και το δολάριο (στα 104,4 γεν) καθώς πνέει άνεμος αισιοδοξίας για τη διεθνή οικονομία. Η Παγκόσμια Τράπεζα προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για το διεθνές ΑΕΠ κάνοντας λόγο για ισχυρή ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες που αντισταθμίζει τον αντίκτυπο από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Έτσι, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με κέρδη 2,5% στις 15.808 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,38% στις 22.878 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,37% στις 1953 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 0,678% στις 5255 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά πάντως, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,22% στις 2002 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,22% στις 2207 μονάδες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,2% για το 2014 (έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 3%) από 2,4% τον προηγούμενο χρόνο. Για τις χώρες υψηλού εισοδήματος προβλέπει ανάπτυξη 2,2% (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2%) ενώ αντιθέτως υποβάθμισε την πρόβλέψή της για τη μέση ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, στο 5,3% από 5,6%.

«Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ισχυρότερη ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ» δήλωσε και ο Στίβεν Κόρι της LGT Group και συμπλήρωσε: "Οι προοπτικές για τα χρηματιστήρια είναι αρκετά ρόδινες και τα κέρδη έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν υψηλότερα».

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς δύο ανώτατα στελέχη της, ο Τσαρλς Έβανς και ο Ντένις Λόκχαρτ έχουν σήμερα προγραμματισμένες ομιλίες, ενώ παράλληλα κοινοποιείται και η Beige Book με τις προβλέψεις για την οικονομία. Μία ημέρα νωρίτερα, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v