Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 4 μηνών οι αγορές της Ασίας

Μικτά πρόσημα και περιορισμένες κινήσεις με το βλέμμα στην οικονομία. Στο στόχαστρο και πάλι οι κινεζικές τράπεζες. Προβληματισμός για τα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ. Στο επίκεντρο η μετοχή της Samsung.

Κλίμα νευρικότητας επικρατεί και κατά τη σημερινή συνεδρίαση στις ασιατικές αγορές καθώς τα μηνύματα από το μέτωπο της οικονομίας δεν είναι θετικά, ειδικότερα για την Κίνα.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,59% στις 15814 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,14% στις 22.716 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,32% στις 1959 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,17% στις 5.318 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,06% στις 2044 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,09% στις 2236 μονάδες. Επισημαίνεται ότι για τις 4 συνεδριάσεις του 2014, ο Shanghai Composite καταγράφει πτώση 3,2%.

Πιέσεις δέχεται ο κινεζικός τραπεζικός κλάδος καθώς η κινεζική κυβέρνηση προχώρησε σε προσχέδιο νόμου για την ενίσχυση της εποπτείας του σκιώδους τραπεζικού συστήματος που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς στη χώρα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Πεκίνο θέλει να περιορίσει την αύξηση του ιδιωτικού χρέους, που έχει αναρριχηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα με αρκετούς να διατυπώνουν ήδη σενάρια πιστωτικής κρίσης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η China Construction Bank υποχωρεί κατά 0,7% και η China Minsheng Banking Corp κατά 0,9%.

Επίσης, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αμερικανική οικονομία δίνουν μία μικτή εικόνα. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ISM για τον κλάδο υπηρεσιών έδειξε επιβράδυνση για δεύτερο συνεχή μήνα το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές εκτιμούν πως καθ’ όλη την εβδομάδα οι κινήσεις στις αγορές θα είναι περιορισμένες με τους επενδυτές να περιμένουν τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, ενώ στις 8 Ιανουαρίου αναμένονται τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed. Την Πέμπτη συνεδριάζει επίσης το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Στην κορεατική αγορά, η βασική είδηση ήταν η προειδοποίηση της Samsung ότι τα λειτουργικά της κέρδη πιθανότητα μειώθηκαν για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Η μετοχή της Samsung, μετά από πτώση 7,4% κατά τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, ανέκαμψε κατά 0,2%.

Το δολάριο ανακάμπτει κατά 0,2% στα 104,47 γεν, ενώ τη Δευτέρα είχε υποχωρήσει κατά0,6% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v