Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ασιατικά ταμπλό

Σε κλοιό πιέσεων οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες. Απότομη υποχώρηση του πληθωρισμού στην Κίνα. Προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Η προσοχή στην ΕΚΤ.

Πτωτικά κινούνται οι ασιατικές αγορές με το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας να παραδίδει τα χθεσινά του κέρδη και τους επενδυτές να ξαφνιάζονται από την απροσδόκητη μείωση του πληθωρισμού στην Κίνα.

Συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,5% στις 15,880 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,53% στις 22875 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,66% στις 1946 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 0,17% στις 5327 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,69% στις 2030 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,89% στις 2222 μονάδες.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο πληθωρισμός στην Κίνα μειώθηκε το Δεκέμβριο στο 2,5% από 3% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 2,7%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού παράλληλα μειώθηκε κατά 1,4% (έναντι προβλέψεων για μείωση κατά 1,3%) ενώ ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,3% έναντι εκτιμήσεων στο 0,4%.

«Οι τιμές παραγωγού στην Κίνα προκαλούν μεγάλη ανησυχία» υποστηρίζει ο Τζάκσον Γουόνγκ, της Tanrich Securities και συμπληρώνει: "Σε επίπεδο βιομηχανίας, κανείς δεν βγάζει χρήματα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον». Όλα αυτά, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αρκετά απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία επιβράδυνσης τόσο για τον κλάδο της μεταποίησης όσο και για τον κλάδο των υπηρεσιών.

Οι επενδυτές προβληματίζονται καθώς η επιβράδυνση στην Κίνα συμβαίνει ενώ η Fed φαίνεται πως προχωρά ακάθεκτη στη μείωση των προγραμμάτων ρευστότητας. Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δείχνουν πως το διοικητικό της συμβούλιο δεν βλέπει πλέον μεγάλο θετικό αντίκτυπο από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Για αυτό το λόγο, ο Dow Jones έκλεισε χθες με απώλειες 0,42%.

Η προσοχή στρέφεται σήμερα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αποκτά νέο ενδιαφέρον μετά την αιφνιδιαστική μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο (στο 0,8%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v