Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένεση $42 δισ. από την κεντρική τράπεζα Κίνας

Αποφασιστική η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας με ένεση ρευστότητας 42 δισ. δολ.. Κάθετη πτώση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά.

Ένεση $42 δισ. από την κεντρική τράπεζα Κίνας

Σημαντική μείωση των επιτοκίων στην κινεζική διατραπεζική αγορά καταγράφεται μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας με την ένεση ρευστότητας των 255 δισ. γουάν (42 δισ. δολ.) στο χρηματοοικονομικό σύστημα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, αντιμέτωπη με την κλιμάκωση των επιτοκίων της διατραπεζικής και τα σενάρια για πιστωτική κρίση, προχώρησε σε άμεση ένεση ρευστότητα προς τις μεγάλες τράπεζες, ενώ παράλληλα διεύρυνε τον μηχανισμό παροχής ρευστότητας δίνοντας πρόσβαση στις μικρές και μεσαίες τράπεζες.

Η ένεση ρευστότητας αναγγέλθηκε επισήμως το βράδυ της Δευτέρας, γεγονός που αποτελεί πρωτοφανή κίνηση για την κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία δεν συνηθίζει να δηλώνει ανοιχτά τις προθέσεις της. «Αυτή η ένεση ρευστότητας είναι τεράστια» δήλωσε trader στη Σαγκάη και συμπλήρωσε: «Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στις διακοπές για τον εορτασμό του Σεληνιακού Νέου Έτους με ηρεμία». Γεγονός είναι πως το επιτόκιο repo υποχώρησε από 6.5920% στο κλείσιμο της Δευτέρας στο 5.4075%. Και η χρηματιστηριακή αγορά αντέδρασε θετικά με κέρδη περίπου 1% για το χρηματιστήριο της Σαγκάης.  

Επισημαίνεται ότι εδώ και καιρό ασκείται έντονη κριτική στην Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας που δεν ενεργούσε για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος πιστωτικής κρίσης. Οι νομισματικές αρχές του Πεκίνου κινούνται σε λεπτή γραμμή. Από τη μία πλευρά είναι δηλωμένος στόχος να αντιμετωπιστεί το σκιώδες τραπεζικό σύστημα της χώρας και να υπάρξει επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης, από την άλλη υπάρχει έντονος ο κίνδυνος πιστωτικής κρίσης καθώς μάλιστα η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v