Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάθετη πτώση 2,51% στην ιαπωνική αγορά

Επιμένουν πτωτικά οι ασιατικές αγορές μετά τη βουτιά της προηγούμενης εβδομάδας. Η προσοχή στις επόμενες κινήσεις της Fed. Νέο ρεκόρ για το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας. Στο στόχαστρο οι εξαγωγικές μετοχές.

Συνεχίζεται η φυγή των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές και αυτές την εβδομάδα με τη νευρικότητα να κλιμακώνεται καθώς αναμένεται η συνεδρίαση της Fed, ενώ παράλληλα τα οικονομικά μεγέθη θέτουν εν αμφιβόλω την επιτυχία της δραστικής οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2,51% στις 15.005 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 2% στις 22.001 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με πτώση 1,56% στις 1.910 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,4% στις 5254 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,05% στις 2032 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,32% στις 2.215 μονάδες.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της ινδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Tata Motors η οποία καταγράφει βουτιά 4,7%. Αιτία είναι ο περίεργος θάνατος του γενικού διευθυντή Karl Slym στην Μπανκόνγκ, ο οποίος «έπεσε» από τον 22o όροφο του ξενοδοχείου του.

Η φυγή των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα από την Αργεντινή  με την κατάρρευση του πέσο, όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε να μην δαπανήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει το πέσο. Οι αγορές φοβούνται ότι και άλλες κεντρικές τράπεζες θα κινηθούν στην ίδια γραμμή, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κλείνει την στρόφιγγα της ρευστότητας, με τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών να είναι τελικά τα πρώτα θύματα του tapering. Η Fed συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα και αρκετοί αναλυτές προβλέπουν μία ακόμη μείωση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως ο χρυσός, αλλά και το γεν που ενισχύεται σε υψηλό 7 εβδομάδων έναντι του δολαρίου, ασκώντας νέες πιέσεις στις μετοχές των εξαγωγικών εταιριών. Ενδεικτικά, η μετοχή της Sony καταγράφει κάθετη πτώση 3%.

Η Ιαπωνία άλλωστε, ανακοίνωσε εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ για την προηγούμενη χρονιά καθώς οι εισαγωγές πετρελαίου και η αποδυνάμωση του νομίσματος της χώρας εκτίναξαν την αξία των εισαγωγών. Το έλλειμμα άγγιξε τα 113 δισ. δολ., σχεδόν διπλάσιο από το επίπεδο της προηγούμενης χρονιάς. Τα στοιχεία αυτά θέτουν εν αμφιβόλω την επιτυχία των περιβόητων «Αμπενομικών» της σαρωτικής πολιτικής του πρωθυπουργού Σϊνζο Άμπε με δραστική χαλάρωση της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής που στηρίζεται στην αποδυνάμωση του γεν και την ενίσχυση των εξαγωγών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v