Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι ασιατικές αγορές που υποχωρούν σε χαμηλό 4,5 μηνών, ενώ κλιμακώνεται η νευρικότητα των επενδυτών αναφορικά με τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών μετά την ελεύθερη πτώση του αργεντίνικου πέσο.
Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,94% στις 15.391 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,92% στις 22.525 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 1940 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κατά 0,4% στις 5254 μονάδες.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,5% στις 2052 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κατά 0,59% στις 2245 μονάδες.
Οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλείς τοποθετήσεις όπως ο χρυσός (στα 1,261,25 δολ. ανά ουγκιά με άνοδο μεγαλύτερη του 2%), το ιαπωνικό γεν και τα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, εξέλιξη που οδήγησε την απόδοση των 10 ετών Treasuries σε χαμηλό 7 εβδομάδων, στο 2,7589%. Συγκεκριμένα, το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 103,10 γεν έναντι του δολαρίου, ενώ την αμέσως προηγούμενη ημέρα είχε καταγράψει άνοδο 1,2%.
«Το κλίμα ήταν εξ αρχής αρνητικό λόγω των αρνητικών στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας και επιδεινώθηκε με τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων στην κινεζική μεταποίηση» εξηγεί ο Ναόκι Καμιγιάμα, τη Bank of America Merrill Lynch.
Στο στόχαστρο βρίσκονται τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών μετά το νέο σοκ από την Αργεντινή που υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από την καταστροφική χρηματοοικονομική κρίση της χώρας το 2002. Αιτία ήταν η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μην στηρίξει το νόμισμα, ενώ η κυβέρνηση αντέδρασε με νέους περιορισμούς στις διαδικτυακές αγορές. Το πέσο, που εμφανίζει μακροχρόνια πτώση η οποία επιταχύνεται από τον Νοέμβριο και μετά, διολίσθησε κατά 13%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Ακολούθησε ντόμινο εξελίξεων. Η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 0,1% σε στα 2,295 έναντι του δολαρίου, σε απόσταση αναπνοής από το νέο ιστορικό χαμηλό του 2,2588 που άγγιξε την Πέμπτη. Η ινδική ρουπία υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων, στο 62,27 έναντι του δολαρίου και η ρουπία της Ινδονησίας στο 12,180 έναντι του δολαρίου που επίσης είναι χαμηλό δύο εβδομάδων. Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε έναντι του αμερικανικού κάτω από τα 87 σεντ για πρώτη από τον Ιούλιο του 2010.
«Η υποτίμηση του πέσο πυροδοτεί φόβους ότι περισσότερες κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων αγορών απλώς θα αφήσουν τα νομίσματά τους να υποχωρήσουν αντί να εξανεμίσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα με διαρκείς παρεμβάσεις» εξηγεί η Creidti Agricole. «Ο κίνδυνος μαζικής εξόδου κεφαλαίων αυξάνεται κάθε λεπτό που περνάει. Θα είναι πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο,» σχολιάζει αναλυτής της Citigroup.
Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και πολλοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει νέα περικοπή του προγράμματος ρευστότητας.