Συνεχίζεται το sell off στις αναδυόμενες αγορές μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να κλείσει κι άλλο τη στρόφιγγα της ρευστότητας, ενώ παράλληλα απογοητεύουν και τα οικονομικά μεγέθη (PMI) από την Κίνα.
Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κάθετη πτώση 2,45% στις 15.007 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί κατά 0,48% στις 22.035 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κατά 0,79% στις 5.199 μονάδες.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,81% στις 2.033 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,14% στις 2.202 μονάδες.
Τα χρηματιστήρια στη Νότιο Κορέα και στην Ταϊβάν είναι κλειστά λόγω αργίας, ενώ στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιγκαπούρη η συνεδρίαση τελειώνει νωρίτερα λόγω των εορτασμών για το Κινεζικό Νέο Έτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι εκροές από επενδύσεις ΕΤF σε αναδυόμενες αγορές άγγιξαν τον Ιανουάριο τα 7 δισ. δολ. «Υπήρχε πολύ κερδοσκοπικό χρήμα στις αναδυόμενες αγορές και το πάρτι φαίνεται πως έχει τελειώσει, για τώρα τουλάχιστον» δήλωσε ο Χάουαρντ Γουόρντ, της Gamco Investors, και συμπλήρωσε: «Εντείνεται η έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική πολλών αναδυόμενων αγορών σε μία εποχή όπου η ανάπτυξη επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός είναι πραγματικό πρόβλημα».
Επισημαίνεται ότι μέσα σε ένα 24ωρο υπήρξε θεαματική αύξηση των επιτοκίων από την Τουρκία και μικρότερες αυξήσεις στην Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική, σε μία απέλπιδα προσπάθεια των τριών χωρών να στηρίξουν τα νομίσματά τους καθώς οι επενδυτές τρέπονται σε μαζική φυγή. Ο MSCI Emerging Markets Index καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες Ιανουαρίου από το 2008, με εκροές 468 δισ. δολ. «Προφανώς είναι σοκ και ο κόσμος πανικοβάλλεται πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζαμε» δήλωσε και ο Τζούλιαν Ρίμερ, της Global Trading, και συμπλήρωσε: «Και συνειδητοποιείς ότι ίσως αυτή να είναι κρίση».
Η πτωτική πορεία των αναδυόμενων έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, από τότε που η Fed δήλωσε για πρώτη φορά ότι θα αρχίσει να κλείνει τη στρόφιγγα του φθηνού χρήματος. Στις 23 Ιανουαρίου, όταν η ΗSBC προέβλεψε ότι η κινεζική μεταποίηση επιστρέφει σε περιοχή συρρίκνωσης, η φυγή των επενδυτών από τις αναδυόμενες πήρε μαζικές διαστάσεις, με πρώτο θύμα το αργεντίνικο πέσο, που κατέρρευσε. Η πρόβλεψη της HSBC επιβεβαιώθηκε σήμερα καθώς ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης βρέθηκε σε περιοχή συρρίκνωσης για πρώτη φορά μετά από 6 μήνες, στο 49,5.
Από τις 23 Ιανουαρίου το αργεντίνικο πέσο έχει υποχωρήσει 13% έναντι του δολαρίου. Το ρωσικό ρούβλι καταγράφει πτώση 3,2% έναντι του δολαρίου τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις και βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό έναντι καλαθιού. Η τουρκική λίρα καταγράφει διαρκώς νέα ιστορικά χαμηλά αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε έκτακτη συνεδρίαση και σε εντυπωσιακή αύξηση επιτοκίων στο 12%.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες νέα μείωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης συνολικά κατά 10 δισ. δολ. «Καθώς το πιθανότερο είναι ότι η Fed θα συνεχίσει το tapering την επόμενη περίοδο, δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι θέσεις long στις αναδυόμενες αγορές θα δεχθούν βραχυπρόθεσμες πιέσεις» υποστηρίζει ο Μάθιου Σέργουντ της Perpetual και συμπλήρωσε: «Αυτό που παρατηρούμε τώρα είναι μία παγκόσμια ανατίμηση του κινδύνου».
Ορισμένοι αναλυτές προέβλεπαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επηρεαζόταν από την αναταραχή στις αναδυόμενες, αποφασίζοντας αναβολή του tapering. Τελικά, όμως, διαψεύσθηκαν. «H απόφαση της Fed αντανακλά την αποφασιστικότητά της να διακόψει ολοκληρωτικά το πρόγραμμα χαλάρωσης το 2014», ανέφερε στο Reuters διαχειριστής κεφαλαίων. «H Fed έπραξε αυτό ακριβώς που ανέμεναν οι περισσότεροι και η ισχυροποίηση της πτώσης στη Wall συνέβη διότι ορισμένοι επενδυτές περίμεναν ότι στην ανακοίνωσή της θα αναφερόταν στην αναταραχή των αναδυόμενων αγορών», σχολίασε τραπεζίτης της Well Fargo.
Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 1,19% στις 15.738,85 μονάδες, ο S&P κινήθηκε με απώλειες 1,02% στις 1.774,20 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 1,14% στις 4.051,43 μονάδες.