Διχασμένες οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις κεντρικές τράπεζες που κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Ενώ στην Ιαπωνία, η BoJ διπλασιάζει τα φτηνά δάνεια προς τις τράπεζες, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχωρά σε μείωση της ρευστότητας στην αγορά.
Έτσι στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άλμα 3,13% στις 14.843 μονάδες, ενώ το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,7% έναντι του δολαρίου στα 102,745 γεν. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε ότι «διπλασιάζει το μέγεθος» των δύο εργαλείων φτηνής χρηματοδότησης προς τις τράπεζες, με στόχο την ώθηση της ανάπτυξης σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν είναι μία ιδιαίτερα επιθετική απόφαση (μετά τα όσα μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε) αλλά είναι η πρώτη επεκτατική κίνηση της νομισματικής πολιτικής, από τον Απρίλιο.
Στον αντίποδα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε μείωση της ρευστότητας στην διατραπεζική αγορά κατά 48 δισ. γουάν (7,9 δισ. δολ), εκπλήσσοντας άπαντες. Η κίνηση έγινε με έκδοση με την έκδοση 14ήμερων repo, εξέλιξη που υποδεικνύει ότι οι κινεζικές αρχές προβληματίζονται με την εκρηκτική άνοδο του δανεισμού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Έτσι, στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,76% στις 2119 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,25% στις 2282 μονάδες.
Τα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν σταθεροποιητικά. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί οριακά κατά 0,09% στις 22.520 μονάδες.
Ο κορεατικός Kospi έκλεισε οριακά υψηλότερα κατά 0,03% στις 1946 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,14% στις 5402 μονάδες.