Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή άνοδος - υποχώρηση συναλλαγών

Ελαφρώς ανοδική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη, λίγο μεγαλύτερα τα κέρδη για FTSEM, FTSES, μικρές απώλειες για το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, περίπου μηδενίστηκαν οι υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ελαφρώς ανοδική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη, λίγο μεγαλύτερα τα κέρδη για FTSEM, FTSES, μικρές απώλειες για το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, περίπου μηδενίστηκαν οι υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης (την επόμενη Παρασκευή λήγουν τα ΣΜΕ Δεκεμβρίου επί δεικτών και μετοχών) και όλα αυτά εν μέσω ελαφρώς αρνητικής εικόνας για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο Γενικός Δείκτης, σε εβδομαδιαία βάση, κατέγραψε κέρδη 0,37%, όμως η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών κινήθηκε σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, ενώ αντίθετα, σημειώνεται σταδιακή αύξηση συναλλαγών στο ΧΠΑ, κυρίως λόγω μετακύλισης θέσεων.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς αδυνατούν να προχωρήσουν σε προβλέψεις, καθώς η επόμενη εβδομάδα κρίνεται ως σημαντικής ιδιαιτερότητας και δεν αποκλείουν μία τελευταία ανοδική προσπάθεια του Δείκτη που μπορεί να τον οδηγήσει σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους, ιδιαίτερα αν κατοχυρώσει σαν ”στήριξη” τις 3.510-3.505 μονάδες.

Τεχνικά δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι αν ο Δείκτης δεν υποχωρήσει χαμηλότερα των 3.487 μονάδων, ενώ σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές του χώρου το momentum και η ψυχολογία των λίγων εμπλεκόμενων παραμένουν θετικά.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με gap down opening, έφθασε μέχρι τις 3.495,55 μονάδες, όμως από εκεί και πέρα κινήθηκε περίπου μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι το υψηλό ημέρας των 3.529,42 μονάδων, για να κλείσει τελικά στις 3.512,82 μονάδες με οριακά κέρδη 0,02%, αποτέλεσμα κυρίως κάποιων τιμών που διαμορφώθηκαν κατόπιν των δημοπρασιών, καθώς ελάχιστα πριν το τέλος ο Δείκτης βρισκόταν υψηλότερα των 3.519 μονάδων.

Από τους λεγόμενους δεικτοβαρείς τίτλους, ακόμα μία συνεδρίαση με αξιοσημείωτα κέρδη για τη Βιοχάλκο, εξίσου αξιοσημείωτα κέρδη για Ελληνικά Πετρέλαια, Hyatt, θετικό πρόσημο για Eurobank, ΔΕΗ, Cosmote, Folli Follie και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Coca-Cola 3E, Intracom, ΚΑΕ και ΟΤΕ.

Αντίθετα, με αξιοσημείωτες απώλειες ο τίτλος της Εμπορικής και απλά αρνητική μεταβολή για Alpha Bank, Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Γερμανό, Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Τιτάνα.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι ανοδικές μετοχές (137) πέρασαν μπροστά από τις πτωτικές (113), 11 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7% έως 18,42%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 172 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 13,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, επικεφαλής των κερδισμένων η ΝΕΛ, σημαντικά ημερήσια κέρδη για την Olympic Catering και τα Πλ. Θράκης, κινητικότητα σε ΕΛΓΕΚΑ, Αστέρα, Τέρνα, ΓΕΚ, σημαντικά κέρδη με λίγες συναλλαγές, ελλείψει πωλητών, για την Creta Farm, ενώ είναι σχετικά βέβαιο ότι αυτή η εικόνα με τη διάχυση του ενδιαφέροντος και σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα μπορεί να συνεχιστεί υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από τους αγοραστές αλλά και τους δεικτοβαρείς τίτλους.

Πέρασε σήμερα μέσω του Χ.Α. ένα πακέτο 313.181 τεμαχίων της Marfin Financial Group, στη τιμή των 19,12 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί στο 1,25% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, δύο πακέτα των 30.000 και 25.000 τεμαχίων της Εθνικής στα 34,18 και 34,36 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 40 τεμαχίων του ΟΤΕ στα 18 ευρώ και ένα πακέτο 83.280 τεμαχίων της Μπάμπης Βωβός στα 26,68 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 200.000 τεμαχίων της Μέτκα στα 8,50 ευρώ, ένα πακέτο 75.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 27,82 ευρώ, ένα πακέτο 2.300 τεμαχίων της Εμπορικής Τράπεζας στη τιμή των 24,62 ευρώ και ένα πακέτο 290.000 τεμαχίων της Attica Group στα 3,60 ευρώ..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v