Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ρελαντί η... προσφορά

Απορροφήθηκε άμεσα η προσφορά λόγω κατοχύρωσης σημαντικών κερδών στον ΟΠΑΠ, λίγες οι πωλήσεις σε Τιτάνα και Motor Oil, τη στιγμή που επιχειρείται να ”συγκεντρωθούν” Εμπορική και Γερμανός. Στην ημερήσια διάταξη πιθανή αναθεώρηση του καθεστώτος της τρίωρης λειτουργίας στην αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περιορισμένης έκτασης ήταν η κατοχύρωση κερδών που καταγράφηκε στα πρώτα τριάντα λεπτά της συνεδρίασης. Εύλογα, όμως, η τιμή συγκεκριμένων μετοχών όπως Τιτάν, ΟΠΑΠ και Motor Oil αφέθηκε να διαμορφωθεί χαμηλότερα μέχρι και 2,5% (Τιτάν), με ελάχιστη, όμως, προσφορά.

Μετά από μισή ώρα συνεδρίασης η μετοχή της Τιτάν διαμορφωνόταν στα 33,40 ευρώ, οι συναλλαγές, όμως, δεν ξεπερνούσαν τις 13.180 τεμάχια, τις 84.242 στον ΟΠΑΠ και τις 52.130 στη Motor Oil.

Με βάση τις αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί στις προηγούμενες τέσσερις – πέντε συνεδριάσεις φαίνεται πως όσοι, κυρίως ξένοι, τοποθετούνταν κατοχυρώνουν μόνο μικρό μέρος των υπεραξιών τους και κρατούν στο χαρτοφυλάκιό τους θέσεις σε τιμές κοντά στα υψηλά πενταετίας, ή στα ιστορικά επίπεδα, όπως λόγου χάρη συμβαίνει σε ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Ο FTSE-20 διαμορφωνόταν στις 12.05 πέριξ των 1.955 μονάδων (περί τις 3.517 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη), με τον τζίρο να είναι μόλις 13,8 εκατ. ευρώ, περίπου στο μισό απ’ ό,τι χθες και με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών να διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 3.

Ανοδικά αντιδρούσαν οι μετοχές των Ελβάλ, Χαλκόρ, Βωβού, Μαΐλλη, αλλά και Νεοχημικής (2,75% στα 5,24 ευρώ).

Από την πρώτη ταχύτητα της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει, κατά την εκτίμησή μας, η ελάχιστη προσφορά (μόλις 1.937 κομμάτια) μέχρι και 0,70% χαμηλότερα προς τα 14,12 ευρώ του Γερμανού, που επιχειρείται να ”συγκεντρωθεί” σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή.

Στην περίπτωση της Γερμανός η διάσπαση των 14 ευρώ ανοίγει, από τεχνικής πλευράς, τον δρόμο για μια αντίδραση ενδεχομένως και βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

Ανάλογη τεχνική συμπεριφορά, προκειμένου να συγκεντρωθούν κομμάτια, παρατηρείται και στην Εμπορική. Μετά μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις από την πλευρά των Γάλλων φαίνεται να αλλάζει εκ νέου το σκηνικό.

Οι Γάλλοι φέρονται αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τη συμμετοχή τους, δηλαδή την επένδυσή τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συμπεριφορά της μετοχής.

Το ενδιαφέρον είναι πως στις 12.10 η μετοχή του ΟΠΑΠ, μετά από συναλλαγές περίπου 125.000 τεμαχίων, είχε ανακτήσει όλο το αρχικό χαμένο έδαφος και διαμορφωνόταν στα 27,48 ευρώ, με τους αγοραστές να... λοξοκοιτάζουν προς τα 27,50 ευρώ.

Περίπου την ίδια ώρα η Alpha Bank διαμορφωνόταν και πάλι υψηλότερα των 25 ευρώ, η Coca-Cola 3Ε με κέρδη στα 23,72 ευρώ, η Hyatt στα 9,84 ευρώ και στα 4,78 ευρώ η Αγροτική.

Το σημαντικότερο για τη συνέχεια, και αναφερόμαστε στην κατηγορία των μετοχών μεσαίας – μικρής κεφαλαιοποίησης, αφορά στη διαφαινόμενη τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας – συναλλαγών.

Ο μη λειτουργικός τρόπος της περιορισμένης διαπραγμάτευσης μετά τις 14.00 εντοπίστηκε από τις αρμόδιες αρχές έγκαιρα. Σύμφωνα με δηλώσεις φορέων, όπως του ΣΜΕΧΑ αλλά και της Χρηματιστηριακής Αρχής, θα πρέπει να αναμένεται άμεση επανεξέταση του ωραρίου λειτουργίας και επίσης άμεση εφαρμογή ενός εύρυθμου ωραρίου για το σύνολο της αγοράς και όχι μόνο για τις ”εκλεκτές” μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v