Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μην... αναβάλλετε την άνοδο

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές ενδέχεται να επισπεύσει τις αγορές των ξένων στη Σοφοκλέους. Η ”κίνησή” τους σχεδιαζόταν για την ερχόμενη Τρίτη - Τετάρτη, αλλά μετά την επιτυχή διάθεση του 16,44% του ΟΠΑΠ και τη χαμηλότερη αποτίμηση των τραπεζικών τίτλων ενδέχεται να εκδηλωθεί σήμερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα χθεσινοβραδινά υψηλά στη Νέα Υόρκη, αλλά και η άμεση ανταπόκριση νωρίτερα της Ευρώπης θέτουν τους ισχυρούς ”παίκτες” μπροστά σε ένα εύλογο δίλημμα.

Ακολουθούν την κίνηση των ξένων αγορών, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη προς την καταγραφή νέων υψηλών ή επιχειρούν για μια, το πολύ δύο συνεδριάσεις να ”κρατήσουν” την αγορά;

Από πλευράς ρευστότητας δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα, πόσο μάλλον που η διάθεση του 16,44% του ΟΠΑΠ καλύφθηκε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Το τεχνικό πρόβλημα των Παραγώγων δεν φαίνεται να είναι τόσο σημαντικό όσο άλλες φορές. Θα μπορούσαν με αυτή την υπόθεση οι ξένοι και οι Έλληνες συνεργάτες τους να έδιναν σήμερα μια... πρόγευση των όσων σχεδιάζουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Η συσσώρευση ή και η ήπια διόρθωση μετοχών όπως ο ΟΤΕ στα 16,02 ευρώ, η Εθνική στα 29,10 ευρώ, η Eurobank στα 25,96 ευρώ και η Alpha στα 22,38 ευρώ διευκολύνουν το ανοδικό ενδεχόμενο.

Η στήλη βέβαια τις τελευταίες ημέρες δίνει περισσότερη έμφαση στην υπεραντίδραση του Mid Cap 40 από αυτήν του FTSE-20, πλην όμως η ανοδική τάση σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη οδηγεί σε επίσπευση ανάλογης κίνησης και στη δική μας αγορά.

Κατά συνέπεια δεν αποκλείεται στην αρχή της συνεδρίασης, κυρίως όμως μετά τις 13.00’-13.30’, να υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον για λογαριασμό ξένων κωδικών.

Εάν αυτό συμβεί, θα πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως σε Εθνική, Eurobank και ΟΤΕ και δευτερευόντως στην Alpha Bank.

Σε κάθε περίπτωση μετοχές εταιριών όπως ΟΛΘ, Κλωστήρια Ναυπάκτου, Inform Λύκος, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Ιατρική Αθηνών, Εθνική Ακινήτων, Ελβάλ και πολλές ακόμη μετοχές αυτής της κατηγορίας μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον στον μεσαίο χώρο.

Είτε αντιδράσει ανοδικά είτε όχι ο FTSE-20 θα επιμείνουμε πως και σήμερα απαιτείται η υπεραπόδοση για τον Mid Cap 40 έναντι του FTSE-20.

Εκτός κι εάν οι ξένοι, οι οποίοι προγραμμάτιζαν τις αγορές τους για την ερχόμενη Τρίτη - Τετάρτη, προχωρήσουν σε μερική τοποθέτηση από σήμερα.

Ούτως ή άλλως η αγορά βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι, η δε Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ τη θεωρεί ”ασφαλές λιμάνι”.

Δεν είναι τυχαίο πως ανάλογη εκτίμηση εκφράζει η UBS, δίνοντας έμφαση σε ΟΠΑΠ, Τιτάν, αλλά και Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v