Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα αγορά για νέα υψηλά

Η νέα αγορά, όπως σχεδιάζεται από τις χρηματιστηριακές μας αρχές, είναι ”κομμένη και ραμμένη” στις αγοραστικές προδιαγραφές των ξένων. Ενδέχεται μάλιστα να δημιουργηθούν πέραν των ελάχιστων γνωστών επιλογών και άλλες ευκαιρίες από τον ”μεσαίο χώρο” με κριτήριο το όριο της αποτίμησης των 100 εκατ. ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θέμα χρόνου και συγκυρίας είναι πλέον η καταγραφή νέας υψηλής τιμής. Το ”παιχνίδι” που έχουν ανοίξει οι ξένοι μέσω των ΟΠΑΠ, Αγροτικής έρχεται να ενισχύσει η προσπάθεια και τυπικού διαχωρισμού της Σοφοκλέους.

Είναι προφανές πως όλες οι προσπάθειες των αρμόδιων της αγοράς στοχεύουν στην αναβάθμιση ενός μεγαλύτερου τμήματος, πέραν των γνωστών 10-15 μετοχών μόνιμων επιλογών των ισχυρών ”παικτών”.

Η νέα αγορά, όπως τείνει να διαμορφωθεί, μπορεί και θα έχει ενδιαφέρον όχι μόνο για τους ισχυρούς ”παίκτες”, αλλά και για μερίδα επενδυτών που θα μπορούν να επιλέξουν από ένα καλάθι άλλων 15-25 μετοχών.

Με αυτή τη λογική θα πρέπει να προσεχθούν μετοχές των οποίων η κεφαλαιοποίηση ”παίζεται” γύρω από το όριο – κριτήριο των 100 εκατ. ευρώ, με τη διασπορά τους να πληροί επίσης το βασικό κριτήριο της υψηλής εμπορευσιμότητας.

Με βάση την πορεία των τελευταίων συνεδριάσεων, φαίνεται πως ορισμένοι παράγοντες ”ποντάρουν” στην προοπτική μιας νέας αγοράς ”διεθνών εταιριών” και λαμβάνουν θέση σε μετοχές των οποίων κατ’ αρχήν η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται υψηλότερα των 85-90 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία και οι περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικές όσο και εμφανείς στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Το γεγονός ότι ξένοι επιθετικοί διαχειριστές επιδίδονται καθημερινά σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις, κυρίως με επίκεντρο την Αγροτική ή ενδεχομένως την Εμπορική, ενισχύει την εκτίμηση πως πέραν των επενδυτικών ευκαιριών αναζητώνται και ”κελύφη” υπεραξιών.

Με βάση την πορεία των πέντε ισχυρότερων τραπεζικών μετοχών διαπιστώνεται τελευταία μια συσσώρευση, στα υψηλά όμως αυτών των μετοχών, αλλά και του FTSE-20 (υψηλότερα, όμως, των 1.720 μονάδων).

Την ίδια περίοδο διαπιστώνεται αύξηση συναλλαγών, πράξεων και ενεργότερη συμμετοχή επενδυτικών σχημάτων σε μετοχές εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης ή ακόμη και σε ένα τμήμα της καλούμενης περιφέρειας.

Με την προϋπόθεση πως το κλίμα στις διεθνείς αγορές θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός στη Σοφοκλέους, για τις επόμενες συνεδριάσεις θεωρείται πιθανότερο το ενδεχόμενο υπεραπόδοσης ορισμένων μετοχών των Mid 40 και Small Cap-80, αλλά και των ακραίων διακυμάνσεων στα ”πρότυπα” της Αγροτικής, για ορισμένες μετοχές του FTSE-20.

Η μετοχή της Εμπορικής, όσο παράλογο κι εάν ακούγεται, έχει τεχνικές προδιαγραφές περαιτέρω αντίδρασης.

Είναι προφανές πως στην Εμπορική ξένα κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί με την ίδια λογική που ”περιέλαβαν” από τα χαμηλά των 10 ευρώ τον ΟΤΕ ποντάροντας στην ολική επαναφορά της επιχείρησης.

Τηρουμένων των αναλογιών, η Εμπορική είναι ένας... ΟΤΕ και ο Γ. Προβόπουλος φαίνεται πως ακολουθεί τα βήματα του Π. Βουρλούμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v