Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο αγορές από τον Οκτώβριο στη Σοφοκλέους

Στη δημιουργία δύο αγορών, της ”Διεθνούς” και της ”Κύριας”, όπου στη μεν πρώτη θα περιλαμβάνονται τα blue chips (περίπου 80 μετοχές) και στη δεύτερη οι υπόλοιπες εισηγμένες, προχωρεί το χρηματιστήριο, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του κ. Σπύρος Καπράλος. Τι αλλάζει για το ωράριο.

Δύο αγορές από τον Οκτώβριο στη Σοφοκλέους
Στη δημιουργία δύο αγορών, της ”Διεθνούς” και της ”Κύριας”, όπου στη μεν πρώτη θα περιλαμβάνονται τα blue chips (υπολογίζονται σε περίπου 80 μετοχές) και στη δεύτερη οι υπόλοιπες εισηγμένες, προχωρεί το χρηματιστήριο, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Χ.Α., Σπύρος Καπράλος.

Παράλληλα, καταργούνται με τη σημερινή τους μορφή οι αγορές Κύρια, Παράλληλη και ΝΕΧΑ.

Στη μεν πρώτη θα συμμετέχουν οι εταιρίες του FTSE 20, του Mid 40 και ορισμένες ακόμη, όπως είπε ο κ. Καπράλος, ενώ τα κριτήρια συμμετοχής θα αφορούν στην κεφαλαιοποίηση, την εμπορευσιμότητα, τη διασπορά της μετοχής κ.λπ.

Το ωράριο της αγοράς των blue chips, ήτοι της ”Διεθνούς Αγοράς”, επιμηκύνεται κατά μία ώρα με στόχο να ταυστιστεί χρονικά με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών αγορών, είπε ο κ. Καπράλος.

Η νέα ”Κύρια Αγορά”, όπως είπε ο πρόεδρος του ΧΑ, θα αφορά στις υπόλοιπες εισηγμένες στη Σοφοκλέους, οι οποίες δεν θέλουν να είναι στη Διεθνή αγορά ή δεν μπορούν να ανταγωνισθούν αυτές που βρίσκονται στη Διεθνή αγορά.

Μάλιστα, την Πέμπτη συνεδριάζει το Δ.Σ. του Χ.Α. προκειμένου να καταλήξει στις τελικές προτάσεις για τις αλλαγές του κανονισμού του χρηματιστηρίου, τις οποίες θα εισηγηθεί στη συνέχεια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την τελική έγκριση.

Πριν από την τελική έγκριση της Κεφαλαιγοράς θα υπάρξει διάλογος με τους αρμόδιους φορείς, επεσήμανε ο κ. Καπράλος, ενώ πρόσθεσε πως στόχος των αρχών του Χ.Α. είναι η έναρξη της λειτουργίας των δύο αγορών στη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε στη διαδικασία αξιολόγησης της Αγοράς από τους FTSE, επισημαίνοντας ότι αξιολογούν τα χρηματιστήρια και τα κατατάσσουν κάθε Σεπτέμβριο σε ώριμες και αναδυόμενες αγορές.

Υπήρχαν, πρόσθεσε, 5 θέματα (Free Delivery, Liquidity, Short Sales, Omnibus Accounts, Off-Exchange Transactions) τα οποία εξετάζονται με τους FTSE ενόψει της τακτικής επαναξιολόγησης της αγοράς μας και ευελπιστούμε σε θετική έκβαση. ”Θα περιμένουμε το Σεπτέμβριο για τα τελικά αποτελέσματα”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη νομιμοποίηση μη εμφανισθέντων μετόχων σε περίπτωση απώλειας τίτλων (ονομαστικών μετοχών) και στην απλοποίηση της διαδικασίας ανέφερε ότι εντοπίσθηκαν 18.000.000 εγκλωβισμένες ονομαστικές μετοχές σε 180.000 μερίδες μη εμφανισθέντων μετόχων

Τώρα, πρόσθεσε, μπορούν οι μικροί επενδυτές χωρίς κανένα κόστος να προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες και να αποϋλοποιήσουν τους τίτλους τους. Όσοι από αυτούς το επιθυμούν θα μπορούν έτσι και να τους πουλήσουν πράγμα που μέχρι σήμερα δεν μπορούν να κάνουν.

Αρκεί, είπε ο κ. Καπράλος, υποβολή αίτησης στην εκδότρια από τον μέτοχο κατόπιν λήψης βεβαίωσης από το ΚΑΑ και δεν απαιτείται πλέον δικαστική απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v