Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μένει να επαληθευτούν οι προσδοκίες

Εβδομάδα ΟΠΑΠ, Τραπέζης της Ελλάδος, παραγώγων και -γιατί όχι;- προσδοκιών ξεκινά, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 3.100 μονάδων. Αντίσταση ή επόμενη στήριξη; Θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή στην επιχειρούμενη ανοδική αντίδραση και μεγαλύτερου ενεργού τμήματος της αγοράς μας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το θετικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών ενδέχεται να περιορίσει τη διάθεση για ρευστοποιήσεις που λογικά θα έπρεπε να εμφανιστούν στη σημερινή συνεδρίαση.

Το ενδεχόμενο ρευστοποιήσεων δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τη Marfin Analysis, που σημειώνει ότι ”φτάσαμε ξανά στο επίπεδο αντίστασης των 3.100 μονάδων”, ενώ η Proton Securities εκτιμά πως την τρέχουσα εβδομάδα στο επίκεντρο θα βρεθεί ο ΟΠΑΠ, λόγω της μετοχοποίησης.

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ οι ”βραχυπρόθεσμοι” παίκτες αναζητούν την τιμή διάθεσης, καθότι στην αγορά φημολογούνται διαφορετικά εύρη, στο σύνολό τους, όμως, υψηλότερα των 21 ευρώ.

Εάν υποτεθεί πως για τη μετοχή του Οργανισμού θα διαμορφωθεί τιμή στα 22 ευρώ, τότε το ύψος της έκδοσης θα κυμανθεί στο 1,15 δισ. ευρώ. Ένα τίμημα που θεωρείται ικανοποιητικότατο από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας.

Ενδιαφέρον, όμως και αυτήν την εβδομάδα, λόγω και της λήξης των παραγώγων την Παρασκευή, έχει η συμπεριφορά ορισμένων μετοχών για τις οποίες, από ξένους αλλά και Έλληνες, έχουν τεθεί εκ νέου τιμές-στόχοι.

Το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος επικεντρώνεται στην Εθνική, που με θετική μεταβολή 2,13% την προηγούμενη εβδομάδα ”έκλεισε” στα 29,66 ευρώ, οριακά χαμηλότερα της υψηλής τιμής των 30 ευρώ.

Σε ανάλογη θέση βρίσκεται και η μετοχή της Εμπορικής, στα 22,70 ευρώ (ως προς τα 23 ευρώ), ενώ ακολουθούν Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank.

Στη μετοχή του ΟΤΕ, το ενδιαφέρον αφορά στην απόκλιση που θα έχει προς το τέλος του μήνα η χρηματιστηριακή τιμή από αυτήν του μετατρέψιμου ομολογιακού.

Το ενθαρρυντικότερο όμως όπως σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες είναι η ”αφύπνιση” όλο και περισσότερων μετοχών του μεσαίου χώρου ή ακόμη και ενός τμήματος της καλούμενης περιφέρειας.

Μετοχές όπως οι Σαράντης, Ελληνική Τεχνοδομική, Φουρλής, Ρόκας, αλλά και οι τίτλοι των Καράτζη, Albio, Chipita, Νεώριο, Sanyo και αρκετών ακόμη φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες αποτελούν και πάλι επιλογές ενός επαναδραστηριοποιούμενου τμήματος της αγοράς.

Η προσέγγιση της υψηλής τιμής των 3.150 μονάδων και η πιθανή υπέρβασή της είναι εφικτή μόνο στην περίπτωση που πέραν των τραπεζικών μετοχών και των λίγων blue chips στην υπόθεση ”άνοδος” θα συμμετάσχει και ένα μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.

Να σημειωθεί πως αύριο (12 Ιουλίου) σταματάει το δικαίωμα για τη διανομή δωρεάν μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδος σε αναλογία μία νέα μετοχή για κάθε τρεις παλαιές (1ν/3π).

ΣΗΜ. Μακάβρια η σταχυολόγηση τίτλων με αφορμή τα όσα συνέβησαν στον Μαλιακό. ”Σκοτώνουν οι καθυστερήσεις στα έργα” αναφέρουν Τα Νέα, για ”έγκλημα διαρκείας στον Μαλιακό” κάνει λόγο ο Ελεύθερος Τύπος, ενώ ”νεκροί πολλούς - έργα μηδέν” διαπιστώνει η Ελευθεροτυπία.

Είναι προφανές πως τους πολίτες-φορολογούμενους μιας ευνομούμενης πολιτείας, πέραν των όποιων χρωματικών διατυπώσεων και... αερολογιών, τους ενδιαφέρει πρωτίστως η απόδοση έργου.

Και δυστυχώς στον Μαλιακό επιβεβαιώνεται πως ούτε οι παλαιότεροι ούτε οι τωρινοί ξεφεύγουν από αυτόν τον κανόνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v