Θετική για την ελληνική αγορά η UBS

Θετική όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς παραμένει η UBS, όπως αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 14 Ιουλίου και τίτλο ”Σε καλή φόρμα”. Από τις ελληνικές μετοχές, η UBS θεωρεί top picks τις Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Θετική για την ελληνική αγορά η UBS
Θετική όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς παραμένει η UBS, όπως αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 14 Ιουλίου και τίτλο ”Σε καλή φόρμα”.

Από τις ελληνικές μετοχές η UBS θεωρεί top picks της τους τίτλους των Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Το κλίμα στην ελληνική αγορά παραμένει ανοδικό, αναφέρεται στην έκθεση, ως αποτέλεσμα του βελτιωμένου momentum που αποδίδεται στις κυβερνητικές προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε νέο κύκλο ιδιωτικοποιήσεων, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τη UBS, θα συμβάλλει στο να καταστεί η ελληνική αγορά περισσότερο ελκυστική επενδυτική πρόταση.

Ο οίκος εντοπίζει τρεις κυρίως λόγους ύπαρξης του αισιόδοξου κλίματος: την ομαλή μετάβαση στα ΔΛΠ, την εκ μέρους της αγοράς αποτίμηση των κυβερνητικών προσπαθειών για μεταρρυθμίσις, αλλά και τη δρομολογούμενη επίλυση του Ασφαλιστικού των τραπεζών.

Για την Πειραιώς, η UBS τονίζει πως η επίλυση του Ασφαλιστικού είναι πιθανό να καταστήσει δυνατή την περικοπή κόστους, κάτι το οποίο κατά θα ενισχύσει τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Ως περισσότερο ωφελημένες η UBS ”βλέπει” τις Πειραιώς και Εμπορική.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ, αν και ο ανταγωνισμός μέσω του Internet είναι πιθανόν να ενταθεί, η UBS εκτιμά ότι έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει σημαντική αξία.

Αυτό θα μπορέσει να επιτευχθεί μέσω της στήριξης της μερισματικής απόδοσης, η οποία είναι υπεράνω του 6%, αλλά και μέσω της χρησιμοποίησης της καλής οικονομικής κατάστασης είτε για απόκτηση του δικτύου franchising είτε για εξαγορές και έκτακτα μερίσματα.

Επίσης, η UBS πιστεύει ότι το νέο παιχνίδι του ΟΠΑΠ, το Bingo, είναι πιθανό να απευθυνθεί σε ένα τμήμα του ελληνικού πληθυσμού που δεν αποτελεί προς το παρόν πελάτη του Οργανισμού.

Εξάλλου σε ξεχωριστή έκθεση για τον ΟΠΑΠ με σημερινή ημερομηνία η UBS διατηρεί αμετάβλητη την τιμή - στόχο των 27,5 ευρώ και τη σύσταση Buy 2.



Αναφορικά με την Τιτάν, η UBS πιστεύει πως ύστερα από ένα σκληρό πρώτο τρίμηνο η εγχώρια ζήτηση είναι έτοιμη να βελτιωθεί. Στο μεταξύ, εκτιμάται πως οι διεθνείς δραστηριότητες είναι εξίσου πιθανό να συνεχίσουν να είναι ισχυρές.

Αναφερόμενη στην ελληνική οικονομία, η UBS επισημαίνει ότι προς το παρόν αυτή εμφανίζει ”momentum”, καθώς και ότι το επίπεδο ανάπτυξης φαίνεται να διατηρείται για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ωστόσο, ο οίκος τονίζει τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, στις οποίες περιλαμβάνει το ανελαστικό των εργασιακών σχέσεων, τη γραφειοκρατία, τα ασφαλιστικά ελλείμματα και το χαμηλό επίπεδο άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό.

Στην ίδια έκθεση προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης μετά το 2007, κυρίως ως αποτέλεσμα των λιγότερων κρατικών δαπανών και των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

Παραθέτοντας τις εκτιμήσεις της για επιμέρους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, η UBS σχολιάζει πως μέχρι το τέλος του 2005 ο κλάδος των κατασκευών θα ανακάμψει. Μετά την περσινή επιβράδυνση οι προοπτικές για τον κατασκευαστικό κλάδο είναι λαμπρές, αναφέρει η UBS, ενώ αισιόδοξη είναι και για τις φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού.

Όσον αφορά στον τουρισμό, η UBS προβλέπει πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι ”καλό” για τον κλάδο, ενώ επικαλούμενη στοιχεία του ΕΟΤ αναφέρει πως η αύξηση αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 7%.

Ο οίκος χαρακτηρίζει ”κλειδί” της ελληνικής οικονομίας τα Βαλκάνια. ”Για ένα νέο στάδιο διατηρήσιμης ανάπτυξης η Ελλάδα ποντάρει στις βαλκανικές αγορές”, αναφέρεται στην έκθεση, ενώ προβλέπεται ότι ο ελληνικός πληθυσμός θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 25% στα επόμενα 10 χρόνια λόγω της έλευσης μεταναστών από τις χώρες των Βαλκανίων.

Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ως θετική από τον διεθνή οίκο, καθώς θα επιδράσει ευνοϊκά στο εργατικό κόστος, θα ενισχύσει τον έλεγχο του πληθωρισμού και θα δώσει ώθηση στην εγχώρια κατανάλωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v