Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση αποθέρμανσης

”Αποθέρμανση” στην αγορά, βλέπουν ορισμένοι, οι οποίοι ωστόσο επιμένουν και προσβλέπουν σε διαμόρφωση θετικότερου κλίματος στην αγορά. Παραμένει αυξημένος ο τζίρος, κυρίως, όμως, οι πράξεις σε επιλεγμένες μετοχές του ”μεσαίου χώρου”. Ωφελημένος εκτός των άλλων, ο ΟΛΠ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κατά 0,30% υποχωρεί ο FTSE-20 με την απόδοση του MID-40 να ”ψαλλιδίζεται” στο 0,10%.

Εκ πρώτης όψεως η διόρθωση στα ”βαριά” - και πάλι με υψηλές συναλλαγές στη μετοχή της Alpha Bank και δευτερευόντως στον τίτλο της ΔΕΗ - φαίνεται να ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως δεν έχουν ”ωριμάσει οι συνθήκες” για την άμεση καταγραφή μίας υψηλής τιμής.

Εκτίμηση που έχει αρκετούς υποστηριχτές, οι οποίοι μετά την αδυναμία υπέρβασης των 3.132 μονάδων θεωρούν πως για το Γ.Δ. υπάρχουν περιθώρια μικρής διόρθωσης.

Είναι, όμως, έτσι;

Οι συναλλαγές, ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, παραμένουν όμως, αναλογικά λιγότερες (περίπου 75 εκατ. ευρώ από ό,τι σε προηγούμενες συνεδριάσεις) στον FTSE-20, έναντι περίπου 16 εκατ. ευρώ σε μετοχές του MID-40.

Με βάση τον τζίρο (μέχρι και 14:15) στην Chipita οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τις 175.000 τεμάχια, με 206 πράξεις, στην Intralot τις 190.000 με 372 πράξεις, στην Εθνική Ακινήτων τις 120.000 με 261 πράξεις, στο Ιατρικό Αθηνών το μισό και πλέον εκατ. με 564 πράξεις, στον ΟΛΠ τις 140.000 με 554 πράξεις και στην Ολυμπιακή Τεχνική τις 280.000 με 110 πράξεις.

Γεγονός που έχει καιρό να παρατηρηθεί στο ”μεσαίο χώρο” και αν στην περίπτωση του ΟΛΠ η αύξηση των συναλλαγών και το +3,2% της μετοχής αποτελεί ή θεωρείται απόρροια της εξασφάλισης πόρων ύψους 3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, που θα πρέπει να αποδοθεί η αιφνίδια ”αφύπνιση” άλλων μετοχών.

Αναφερόμαστε σε τίτλους που υπό προϋποθέσεις και πληρώντας το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης, θα μπορούσαν να ενταχθούν στην υπό διαμόρφωση ”διεθνή αγορά”.

Είναι αρκετές οι περιπτώσεις μετοχών, όπου μέχρι πρότινος οι συναλλαγές, κυρίως, όμως, οι πράξεις ήταν μακράν σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό των τελευταίων ημερών, ειδικότερα, όμως, της σημερινής συνεδρίασης.

Το αν ορισμένοι εξυπηρετούνται από την ”αποθέρμανση” (κυρίως μέσω της Alpha Bank, που χάνει μέχρι και 2%) του Γ.Δ. αυτό θα φανεί στη συνέχεια.

Εάν μάλιστα η κίνησή τους αυτή συνδυαστεί με τη λήξη μεθαύριο των παραγώγων μηνός Ιουλίου, τότε δεν αποκλείεται τα πιο ενδιαφέρονται να βρίσκονται μπροστά μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v