Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαθέσεις συσσώρευσης

Σε φάση συσσώρευσης, περίπου 30 μονάδες, χαμηλότερα από την κορυφή των 3.150 μονάδων βρίσκεται ο Γ.Δ. Συνεχίζεται, όμως, για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση η αύξηση των πράξεων, συναλλαγών και η αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για μετοχές εταιριών του καλούμενου ”μεσαίου χώρου”. Ιστορικά υψηλή τιμή για τον ΟΛΠ στα 13,52 ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μέχρι τις 3.118 μονάδες υποχώρησε ο Γ.Δ. σε μία συνεδρίαση που ξεκίνησε ανοδικά από τις 3.134,2 μονάδες.

Στα πρώτα περίπου 45 λεπτά της συνεδρίασης διαπιστώθηκε πως η προσφορά ήταν σοβαρή μόνο στη μετοχή της Alpha Bank, μέχρι τα χαμηλά των 21,68 ευρώ, και του ΟΠΑΠ προς τα 24,36 ευρώ.

Στα υψηλά της ημέρας, όμως, ”γύρισε” και πάλι ο Δείκτης γύρω στις 11:50, καθώς ο FTSE-20 ξεπερνούσε και πάλι τις 1.750 μονάδες.

Η θετική μεταβολή της Εθνικής προς τα 29,4 ευρώ, της Πειραιώς προς τα 15,70, αλλά και των μικρότερων του FTSE-20 (ΕΛΤΕΧ, Coca Cola, Τιτάν, Intracom, KAE, Βιοχάλκο, Hyatt) αποκατέστησε χωρίς ιδιαίτερη πίεση και προβληματισμό την ισορροπία.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ”μόχλευσης” οι σχέσεις συναλλαγών μεταξύ FTSE-20 και ΜΙD 40 διαμορφώνεται στο περίπου 10 προς 1, σε σύνολο τζίρου περίπου 39 εκατ. ευρώ (μέχρι τις 11:55).

Από το μεσαίο χώρο της επικείμενης ”διεθνούς αγοράς” ξεχωρίζουν Chipita στα 2,45 ευρώ, Attica Group στα 2,83 ευρώ, Geniki Bank στα 7,78 ευρώ, ο δυνατός σήμερα ΑΒΑΞ στα 3,80 ευρώ, Αττικής, ΔΟΛ, ΕΥΔΑΠ, Μαΐλλης, Μέτκα – Μυτιληναίος, Τεχνική Ολυμπιακή και βεβαίως ο ΟΛΠ.

Για τη μετοχή του Οργανισμού καταγράφεται νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο στα 13,46 ευρώ, ενώ η μετοχή έχει ”γράψει” και 13,52 ευρώ.

Από το χώρο των Λιμένων, θα πρέπει να προσεχθεί επίσης ο χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης και αριθμού εισηγμένων μετοχών ΟΛΘ, που επίσης περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ”αναβάθμισης λιμένων”, καθώς μόλις προχθές υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη συμφωνία μεταξύ του Δήμου, του προέδρου του Οργανισμού, Χριστόφορου Κουτίτα και της Ρυθμιστικής Αρχής Θεσσαλονίκης για την κατασκευή τριών μαρίνων, μέσω συγχρηματοδότησης, στην παραλιακή της συμπρωτεύουσας.

Από το μεσαίο χώρο, ξεχωρίζουν με βάση και τις αρχικές συναλλαγές οι μετοχές των FG Europe, Αττικάτ, Βιοτέρ, Καρδασιλάρης, Σάνυο, Μπενρουμπή, Αλουμύλ Μυλωνάς και βεβαίως της Inform Lykos.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η κεφαλαιοποίηση της Λύκος διαμορφώνεται στα 62,5 εκατ. ευρώ, της δε Αλουμύλ στα 52,8 εκατ. ευρώ.

Για τη συνέχεια, θα ήταν καλοδεχούμενη η περαιτέρω ενίσχυση των πράξεων (της συναλλακτικότητας) σε επιμέρους τίτλους της ”νέας αγοράς” που για διάφορους και διαφορετικούς λόγους έχουν επανέλθει στις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις στο προσκήνιο.

Όσον αφορά στο Γ.Δ., ενισχύεται η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως σε αυτήν τη φάση δεν προέχει τόσο η καταγραφή νέας υψηλής τιμής όσο η διαμόρφωση συνθηκών – προϋποθέσεων για την υπεραντίδραση μετοχών του καλούμενου ”μεσαίου χώρου”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v