Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η βουτιά στις τράπεζες παρέσυρε και blue chips

Συνεχίστηκαν και την Τρίτη οι ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες συμπαρασύροντας μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό. Απώλειες και σε ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Στα 161 εκατ. ο τζίρος. Τα ντεσού του deal της Μύλοι Λούλη.

Η Τραπεζική διόρθωση που ξεκίνησε κατά την χθεσινή συνεδρίαση, σήμερα ανέβασε εντυπωσιακά στροφές και τελικά εξελίχθηκε σε μίνι ξεπούλημα, καθώς συμπεριέλαβε το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του 25αρη, αλλά και του υπόλοιπου χρηματιστηριακού ταμπλώ.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, επιστρέφοντας στον Τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα, επέστρεψε και στις άσχημες εποχές της αγελαίας συμπεριφοράς, δικαιώνοντας όλους αυτούς που έδειχναν απόλυτα επιφυλακτικοί και στο υπόλοιπο μη Τραπεζικό ταμπλώ.

Έτσι, σήμερα και με όγκους συναλλαγών που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τόσο κακή εικόνα, ο μη Τραπεζικός 25αρης υποχώρησε σχεδόν αμαχητί σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, ενώ 16 από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Eurobank, MIG, Motor Oil και Frigoglass, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Δεν είχαν πολλά "μαγικά" οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας μόνο τους Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάνα, Jumbo και Frigoglass, όμως αυτό σε συνδυασμό με την σχετική μείωση των απωλειών στον τίτλο του ΟΠΑΠ (πριν τις δημοπρασίες βρισκόταν στα 7,85 ευρώ και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στα 8,05 ευρώ), αποδείχθηκε αρκετό ο Γενικός Δείκτης να κερδίσει δέκα ολόκληρες μονάδες και από τις 1080,86 (-4,81%) που βρισκόταν στις 17.00 να κλείσει τελικά στις 1090,89 με απώλειες 3,96%, έχοντας κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε σημαντικά και την τεχνική εικόνα, καθώς διασπάστηκαν με χαρακτηριστική ευκολία τα πρώτα επίπεδα στήριξης.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης έχασε αμαχητί την πρώτη στήριξη των 1110 μονάδων και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 1059 μονάδες.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον FTSE25, καθώς άφησε πίσω του την ζώνη στήριξης των 380 - 375 μονάδων και πιθανότατα θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 359 μονάδες.

Και σήμερα οι πιέσεις ξεκίνησαν από τον Τραπεζικό κλάδο, με Εθνική, Πειραιώς και Eurobank να ξεκινούν την συνεδρίαση με ΑΜΕΜ και να ανοίγουν με "gap down", ενώ σαφώς πιο ελεγχόμενη εικόνα έδινε η μετοχή της Alpha Bank.

Αντίθετα με την εντυπωσιακή μεταβλητότητα, από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, που δείχνει να έχει "εγκατασταθεί" στο Τραπεζικό ταμπλώ, ο απόλυτος συγκεντρωτισμός στον τζίρο καλά κρατεί.

Έτσι και σήμερα μόλις τρεις τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑΔ, απέσπασαν το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (!)

Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, αποδίδουν την εικόνα των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank, αφ΄ ενός σε κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών και αγ΄ ετέρου στους όρους αύξησης κεφαλαίου που ανακοινώθηκαν για την Εθνική και προϊδεάζουν για κάτι ανάλογο και για την Πειραιώς. Η ταυτόχρονη αποκοπή του δικαιώματος για ΑΜΚ και reverse split, που σημαίνει και ολιγοήμερη αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, τρόμαξε όσους traders κινούνται με ορίζοντα την βραχυπρόθεσμη πίστωση (Τ+3), οι οποίοι προχώρησαν σε επιθετικότατες ρευστοποιήσεις.

Σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ και εφόσον το ενημερωτικό δελτίο εγκριθεί ως την Τετάρτη το δικαίωμα συμμετοχής της αύξησης θα αποκοπεί με βάση το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης. Με βάση το μετοχολόγιο που θα προκύψει από το κλείσιμο της Πέμπτης θα δρομολογηθεί και η διαδικασία για το reverse split. Ως εκ τούτου, η μετοχή της Εθνικής θα επιστρέψει στο ταμπλό την Τετάρτη 29 Μαΐου ή την Πέμπτη 30 Μαΐου με αναπροσαρμοσμένο αριθμό μετοχών, μετά το reverse split, αλλά και "κομμένη" από το δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι για κάθε 10 παλαιές μετοχές Εθνικής θα εκδοθεί 1 νέα.

Τεχνικά, ο τίτλος της Εθνικής έχει σαν επόμενη στήριξη το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1,00 ευρώ και αυτός της Πειραιώς τα 0,3500 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, σαφώς πιο ελεγχόμενη συμπεριφορά επέδειξε ο τίτλος της Alpha Bank, που όμως και αυτός πλησιάζει την αποφασιστική στήριξη των 0,5500 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά δοκίμασε και τιμές χαμηλότερα από το παραπάνω επίπεδο. Πτωτική καταστρατήγηση των 0,5500 ευρώ θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 0,4900 ευρώ.

Σύμφωνα με την Citi, η Alpha Bank θα διαθέτει αρκετά κεφάλαια και θα ισορροπήσει το 2015, εμφανίζοντας διψήφια RoE το 2016. Υποθέτοντας πως η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί ομαλά, η επόμενη φάση θα αφορά την εκτέλεση. Ο δρόμος για την συνέχεια δεν είναι χωρίς ρίσκα (ποιότητα assets, ρυθμιστικό πλαίσιο, τραπεζικός σύστημα), αλλά υπάρχουν και θετικές προοπτικές (ροή καταθέσεων, κόστη χρηματοδότησης, υπερβάλλοντα κεφάλαια κλπ). Κατά τον διεθνή οίκο, μετά την αύξηση κεφαλαίου, η κεφαλαιακή επάρκεια της Alpha βρίσκεται στο 13,9%. Εκτιμάται πως η Τράπεζα διαθέτει αρκετά κεφάλαια πάνω από το ορόσημο του 9% ώστε να έχει προβλέψεις έως και 24% του χαρτοφυλακίου δανείων της έως το τέλος του 2015 (έναντι 16% σήμερα).

Σύμφωνα με τον οίκο, η υψηλή συγκέντρωση της Αγοράς και τα μέτρια επίπεδα ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα, υποδηλώνουν ότι είναι δυνατή η επίτευξη διψήφιων RoE. Είναι πολύ νωρίς να συνυπολογιστεί μια επιστροφή κεφαλαίου, όμως ενδέχεται να υπάρξει καταβολή μερισμάτων από το 2016. Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της Τράπεζας για το α’ τρίμηνο, η Citi αναφέρει πως έδειξαν μια αδυναμία στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των καταθέσεων, αλλά καλύτερη ποιότητα των assets. Ο οίκος διατηρεί αμετάβλητη την σύσταση “neutral”, χωρίς να δίνει τιμή-στόχο.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Αυξημένο δείχνει το ενδιαφέρον για συμμετοχή στις Τραπεζικές ΑΜΚ, που συνδυάζεται και με εισροές νέων κεφαλαίων, εκτιμά ο Κώστας Φέγγος.

Από την άλλη το πρόσφατο Τραπεζικό ράλι, δημιούργησε έως και απαιτητικές αποτιμήσεις και λογικό είναι να υπάρξει διόρθωση που μπορεί να συνεχιστεί.

Το γεγονός ότι θα είναι σε εξέλιξη αρκετές αυξήσεις κεφαλαίου μαζί, θα δημιουργήσει αυξημένες απαιτήσεις ρευστότητας, σημαντικό μέρος της οποίας θα κληθεί να χρηματοδοτήσει η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, κάτι που θα δημιουργήσει πρόσθετες πιέσεις.

Βραχυπρόθεσμα και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Versal ΑΕΠΕΥ, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό των έντονων διακυμάνσεων που μπορεί να εσωκλείουν και υψηλούς κινδύνους, όμως μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των κεφαλαιακών ενισχύσεων των Τραπεζών, πιθανότατα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. θα αναζητήσει υψηλότερα επίπεδα τιμών.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα σε όλες τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, ενώ συνεχίζεται η εντυπωσιακή μεταβλητότητα στην κίνηση του χρυσού.

Ξεκινώντας από την Ασία, με αρνητικά πρόσημα κινήθηκαν, στην πλειοψηφία τους, οι Ασιατικές Αγορές. Αντίθετα, οι Ιαπωνικοί δείκτες σημείωσαν μικρή άνοδο εν αναμονή της επόμενης συνεδρίασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας είναι το ένα δέκατο από τα 61 δισ. δολάρια που έχουν ανακοινωθεί επισήμως, αφού ληφθούν υπόψη και οι πλαστές συναλλαγές που χρησιμοποιήθηκαν για να συγκαλύψουν τη ροή "ζεστού χρήματος", αναφέρει η Bank of America Corp. Το πραγματικό πλεόνασμα διαμορφώνεται κάπου στα 6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Lu Ting, τον επικεφαλής της Greater China της BoFA στο Χονγκ Κονγκ.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί σε διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, από τη μέρα που η Χώρα ανακοίνωσε έλλειμμα 10,8 δισ. δολάρια το 2004. Οι υπολογισμοί του Lu υποδηλώνουν ότι το πλεόνασμα συρρικνώθηκε αντί να τριπλασιάζεται σε σχέση με το περασμένο έτος, μια ένδειξη ότι η παγκόσμια ζήτηση περιορίζεται παρά αυξάνεται για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Αισιόδοξη για την πορεία της Γερμανικής οικονομίας δηλώνει η Bundesbank προβλέποντας ισχυρή ανάκαμψη και ενίσχυση της ζήτησης για Γερμανικές εξαγωγές. Η Bundesbank αναφέρει πάντως πως εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι λόγω της αδύναμης κατάστασης στην Ευρωζώνη. Ασκεί μάλιστα ιδιαίτερες πιέσεις στη Γαλλία, η οποία κατέγραψε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε αναβάθμιση του στόχου για τον S&P 500 προχώρησε η Goldman Sachs κάνοντας λόγο για βελτίωση της Αμερικανικής οικονομίας, αύξηση των μερισμάτων και προβλέψεις για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.

Ο οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης S&P 500 θα αυξηθεί μέχρι τις 1.750 μονάδες ως τα τέλη του έτους, στις 1.900 μονάδες το 2014 στις 2.100 μονάδες το 2015. Η αναβάθμιση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εκτιμήσεις ότι οι ΗΠΑ θα καταγράψουν ταχύτερο ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης το 2014, τερματίζοντας μία εξαετή περίοδο οικονομικής στασιμότητας.

Η τεχνική ανάλυση και ο δείκτης χρονισμού της Αγοράς της Morgan Stanley (Morgan Stanley Timing -MTI), στέλνει ένα νέο σήμα "αγοράς" (buy) για τις Ευρωπαϊκές μετοχές και η Τράπεζα τονίζει, σε σημείωμα στρατηγικής που έστειλε στους πελάτες της, ότι αναμένει επίσης βελτίωση των οικονομικών δεδομένων στην Περιοχή, σύντομα. Επαναλαμβάνει την συμβουλή της για αύξηση της έκθεσης σε "μετοχές αξίας" και με υψηλό δείκτη "beta" στα χαρτοφυλάκια.

Η Morgan Stanley εκτιμά πως τα μακροοικονομικά δεδομένα θα αρχίσουν να βελτιώνονται στο επόμενο διάστημα, μετά την πρόσφατη σημαντική μείωση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων. Έχει "overweight" στάση στις Τράπεζες και την Αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ έχει "underweight" στάση στον κλάδο των Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών.


Επιστροφή στο ΧΑ

Στα επιμέρους και χαμηλότερα του 25αρη, κινητικότητα σε Σιδενόρ και Σαράντη, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Profile, όπου στα 1,14 ευρώ άλλαξαν χέρια 98400 τεμ. (όχι "πακέτο", ενώ πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η ΑΕΓΕΚ.

Έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Μύλοι Λούλη, ο τίτλος της οποίας δείχνει να απειλεί υψηλά 65 μηνών.

Σήμερα και μέσω του Χ.Α. πέρασαν, με την μορφή προσυμφωνημένης συναλλαγές 1522228 μετοχές, με εντυπωσιακό premium, στα 4,0876 ευρώ, που αποτελούν και το 10% του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης.

Βάσει του επίσημου μετοχολογίου του Χ.Α., οι μέτοχοι που κατείχαν ποσοστό μεγαλύτερο του 5% στην Μύλοι Λούλης ήταν οι: Νικόλαος Λούλης (44,77%), Όλγα Μάνου (11,84%), GOOD MILLS GROUP EMBH (5,46%) και Ευαγγελία Λουλη (10%), που δείχνει να είναι και ο πωλητής του σημερινού "πακέτου".

Σύμφωνα με πληροφορίες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς, στην μετοχική σύνθεση της Ελληνικής αλευροβιομηχανίας εισέρχεται ξένο επενδυτικό κεφάλαιο, προερχόμενο από Αραβική Χώρα. Μάλιστα η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απόκτηση του 20% των μετοχών της αλευροβιομηχανίας.

Σύμφωνα με Σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της Μύλοι Λούλη Α.Ε. και της AL DAHRA AGRICULTURE SPAIN S.L., η δεύτερη θα καλύψει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση ύψους 7,8 εκ. ευρώ, με την οποία θα αποκτήσει επιπλέον ποσοστό, ώστε το σύνολο της συμμετοχής της μετά της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου, να ανέλθει στο 20%.

Η στρατηγικής σημασίας συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Τετάρτη 22 Μαΐου ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Νίκος Λούλης στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία".

Υπενθυμίζεται ότι κατά την παρελθούσα χρήση ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 91,145 εκατ. (-4,9%), ενώ η τελική γραμμή ανέφερε κέρδη 401000 ευρώ από 4 εκατ. ευρώ το 2011.

Η καθαρή θέση στα 83,119 εκατ., οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 20,75 εκατ. και οι βραχυπρόθεσμες στα 15,46 εκατ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στα 3,5 εκατ. και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 47,95 εκατ.

Επί των παγίων στοιχείων της μητρικής εταιρείας έχουν εγγραφεί υποθήκες και προσημειώσεις συνολικού ποσού, κατά την 31/12/2012, € 40,4 εκατ. προς εξασφάλιση ομολογιακών δανείων αξίας € 26,75 εκατ.

Η επένδυση στην βιομηχανική μονάδα του Κερατσινίου ολοκληρώθηκε και λειτουργεί πλήρως από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2012 . Η επένδυση ολοκληρώθηκε σε 21 μήνες και το κόστος της ανήλθε στα € 10 εκατ.


-----ΧΠΑ

Πιέσεων, συνεδρίαση δεύτερη, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στο συμβόλαιο του δείκτη και να μειώνονται στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.616 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο Ιουνίου κατέγραψε χαμηλότερες απώλειες, γυρνώντας πολύ κοντά στη θεωρητική του τιμή, ενώ μετά το κλείσιμο της υποκείμενης διαπραγματεύτηκε με premium έως και 1,60%.

Σε ακινησία τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10.325, τιμή εκκαθάρισης 373,25) κινήθηκαν μεταξύ 371 και 390 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (619), ΟΤΕ (3.167), MIG (2.529), Μυτιληναίο (511), ΔΕΗ (2.001), ΓΕΚ (566), Eurobank (5.328), Ελλάκτωρα (159), Intralot (349), ΕΧΑΕ (275), Σιδενόρ (329), Βιοχάλκο (165), Jumbo (132), Eurobank Properties (190).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap σκαρφάλωσε στο 44%, με σχετικά βελτιωμένη συναλλακτική δραστηριότητα, στα 1397 δικαιώματα (739 calls και 658 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν αναφέρθηκε κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.151.250).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v