Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: "Από μηχανής θεός" οι δημοπρασίες

Μαζεύτηκαν οι απώλειες του ΓΔ λόγω των δημοπρασιών. Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Βιοχάλκο, Coca Cola, Μέτκα, Τιτάνας και ΟΠΑΠ. Πτώση για Πειραιώς (29,5%), Eurobank (25%), EΤΕ (14,2%), Alpha (1,2%).

Η συνεδρίαση μπορεί να ξεκίνησε με ανοδική "ουρά" και κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, όμως πολύ γρήγορα οι πρωινοί αγοραστές έχασαν την όποια δυναμική τους και σε συνδυασμό με την απόλυτη έλλειψη πρωτοβουλιών από τις υπόλοιπες θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, μετά τις 11.04 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Παρά ταύτα, ο Γενικός Δείκτης πρόλαβε να αναρριχηθεί μέχρι τις 1159,97 μονάδες (+0,64%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 366,01 μονάδες (+4,48%), ο τίτλος της Alpha Bank μέχρι τα 0,6040 ευρώ (+5,04%), της Εθνικής μέχρι τα 1,96 ευρώ (+7,10%), της Eurobank μέχρι τα 0,7200 ευρώ (+9,92%) και της Αττικής μέχρι τα 0,6000 ευρώ (+3,45%).

Αντίθετα, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Πειραιώς, ενώ η μετοχή της Eurobank άργησε αισθητά να υποχωρήσει, όμως όταν "φόρεσε" το αρνητικό πρόσημο, "άδειασε" πολύ απότομα σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Επίσης, εκτός της Πειραιώς, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης και οι Eurobank Properties, Frigoglass και Folli Follie Group.

Μετά τις 16.14 οι πωλητές ανέλαβαν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, κυρίως στις μετοχές των Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς και στις 16.57 ο Δείκτης "έβλεπε" το χαμηλό ημέρας των 1109,96 μονάδων (-3,7%), ενώ στις 17.00 και πριν τις τελικές δημοπρασίες βρισκόταν στις 1117,13 μονάδες με απώλειες 3,08%.

Στις τελικές δημοπρασίες παρενέβη ο "από μηχανής θεός του Χ.Α." και κλείνοντας στο υψηλό ημέρας τους τίτλους των Βιοχάλκο, ΕΕΕ, Ελ. Πετρελαίων, Μέτκα, Τιτάνα και ΟΠΑΠ, έκοψε περίπου στη μέση τις υφιστάμενες απώλειες και ο Δείκτης τερμάτισε την συνεδρίαση στις 1135,83 μονάδες (-1,45%) (!!!)

"Too fast, too soon", ή αλλιώς "πολύ γρήγορα, πολύ σύντομα". Με αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά κινήθηκε κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις το Ελληνικό Χρηματιστήριο και ήταν επόμενο κάποια στιγμή να κληθεί να "πληρώσει πρόστιμο λόγω υπερβολικής ταχύτητας".

Από το μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής, γινόταν αναφορά για την εικόνα της Αγοράς, που θα μπορούσε να έχει τίτλο "οι Τράπεζες και οι άλλοι" ή καλύτερα "ή Τράπεζες, ή τίποτα".

Δυστυχώς ήλθε η σημερινή συνεδρίαση και επιβεβαίωσε τους φόβους αυτών που απεύχονταν η αναμενόμενη Τραπεζική αποθέρμανση να μην έχει και άλλα "θύματα" εκτός Τραπεζικού ταμπλώ.

Και αν η σημερινή εικόνα ρευστοποίησης εντυπωσιακών, βραχυπρόθεσμων, κερδών στον Τραπεζικό κλάδο ήταν απαιτούμενη και απόλυτα αναμενόμενη, η εικόνα στον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη, όπου έψαχνες "πράσινο" τίτλο με το κιάλι, αλλά και η γενικότερη εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, ήταν επιεικώς απαράδεκτες.

Πολλοί τίτλοι κλήθηκαν να χάσουν αυτά που δεν κέρδισαν ποτέ, ενώ το μόνο που παραμένει σταθερό φαινόμενο σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, είναι ο απαράδεκτα υψηλός συγκεντρωτισμός. Έτσι και σήμερα από τον συνολικό τζίρο των 181,5 εκατ., το 69,5% αφορούσε συναλλαγές μόλις τριών τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Εθνικής, Πειραιώς και ΑΛΦΑΔ.

Σαφώς χαμηλότερη της Παρασκευής, αλλά εξ ίσου εντυπωσιακή η κινητικότητα στο δικαίωμα της Alpha Bank, που έκλεισε στα 1,41 ευρώ (-24,19%), διακινώντας 178.408.90 τεμ.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με κέρδη ξεκίνησαν την εβδομάδα οι περισσότερες από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, μικτά πρόσημα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της Wall Street.

Πιο συγκεκριμένα, κέρδη σε Χονγκ Κονγκ και Ιαπωνία, σε αντίθεση με τη Ν. Κορέα που έκλεισε με απώλειες εξαιτίας γεωπολιτικών εντάσεων. Παράλληλα, η Ιαπωνική Κυβέρνηση ανέφερε ότι η οικονομία της Χώρας βελτιώνεται με βραδεία ταχύτητα, σηματοδοτώντας μια αναβάθμιση στις θέσεις της από την αναθεώρηση του Απριλίου. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ενδείξεις ανάκαμψης αλλά με αδύναμα σημεία, επισημαίνει δημοσίευμα του Reuters, ενώ το Dow Jones Newswires επισημαίνει πως η αναβάθμιση είναι η πρώτη στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών.

Εν τω μεταξύ, έρευνα του Reuters Tankan που δημοσιεύτηκε, έδειξε ότι η εμπιστοσύνη στο κλάδο της μεταποίησης βελτιώθηκε τον Μαϊο για έκτο συνεχόμενο μήνα, ανεβαίνοντας σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά φέτος. Ο Ιαπωνικός δείκτης εμπιστοσύνης στην μεταποίηση αυξήθηκε το Μαϊο κατά 11 μονάδες στο + 7, το πρώτο θετικό νούμερο από τον Μαϊο του 2012 και το υψηλότερο από το Σεπτέμβριο του 2011.

Από την άλλη, οι νομισματικές "αψιμαχίες" και προβλέψεις, καλά κρατούν. Έτσι, έξι μήνες μετά, κι ενώ το Αυστραλιανό δολάριο έχει περάσει κάτω από την ισότητα (1,000) η Goldman Sachs ξαναχτυπά με νέα πρόβλεψη στο 0,8000. Το κύριο επιχείρημα που προβάλλει είναι η διαφορά τους διετούς επιτοκίου swap μεταξύ Αμερικής –Αυστραλίας και οι προοπτικές της Κεντρικής Τράπεζας της τελευταίας για μείωση των επιτοκίων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Chicago Fed επιδεινώθηκε τον Απρίλιο στην αμερικανική οικονομία και διολίσθησε στο -0,53, από -0,23 τον Μάρτιο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί κοντά στο -0,23. Ο δείκτης απαρτίζεται από 85 επιμέρους οικονομικούς δείκτες. Κοντά στο μηδέν δείχνει τάσεις σταθερής ανάπτυξης της οικονομίας και κάτω από το -0,7 δείχνει αυξημένες πιθανότητες ύφεσης.

Παρά την σημερινή μικτή εικόνα, η αισιοδοξία στις Χρηματιστηριακές Αγορές βρίσκεται στο ζενίθ, καθώς σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις, μεγάλα Ασφαλιστικά Ταμεία, Ιδρύματα και Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επενδύουν μεγαλύτερα ποσοστά των χαρτοφυλακίων τους σε μετοχές από τα μέσα του 2012.

Συγκεκριμένα, οι ροές από αυτά τα κεφάλαια σε μετοχές ήταν θετικές για πρώτη φορά από το 2009, κυρίως λόγω της επενδυτικής δραστηριότητας στο δεύτερο μισό του έτους. Η Goldman Sachs αναμένει έως το 2015 μέση ετήσια απόδοση 9% για τα Αμερικανικά Χρηματιστήρια, 18,8% για τα Ευρωπαϊκά, 21,3% για τα Ασιατικά και 14,9% για την Αγορά του Τόκιο. Οι αναλυτές της βλέπουν στα τέλη του 2015 τον S&P 500 στις 1.900 μονάδες, τον Ευρωπαϊκό Stoxx 600 στις 430 μονάδες, τον MSCI Asia Pacific ex Japan στις 730 μονάδες και τον Ιαπωνικό TOPIX στις 1.600 μονάδες.

Από την άλλη, την παγίωση του "Κυπριακού μοντέλου" με την απομείωση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών της Ευρωζώνης και την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), αφού έχουν εξαντληθεί όλες οι εναλλακτικές, προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

---Στρατής Πολυχρονέας

Η σημαντική αύξηση της αξίας συναλλαγών στο ΧΑ πάνω από τα €140 εκατ. και της τιμή του Γενικού Δείκτη σε υψηλά δύο ετών, οφείλεται ουσιαστικά στις Τράπεζες, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Οι θετικές εκθέσεις για την Ελλάδα (μέσα σε αυτές και η αναβάθμιση της Fitch) και οι επικείμενες εκταμιεύσεις των δόσεων, σε συνδυασμό με την πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις και τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών, ενίσχυσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων κυρίως επενδυτών, συντηρώντας το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Ελληνικά Κρατικά, αλλά και τα εταιρικά ομόλογα (απόδειξη η πορεία της έκδοσης των Ελληνικών Πετρελαίων ύψους €500 εκ. και της Frigoglass ύψους €250 εκ.), καθώς η διαφαινόμενη επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, θα οδηγήσει λογικά τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ωστόσο, η άκρατη ευφορία που επικρατεί μοιάζει τουλάχιστον υπερβολική σε αυτή την φάση, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία (ανεργία 27% και υποχώρηση ΑΕΠ κατά -5,3% σε ετήσια βάση το α΄3μηνο του 2013) δεν υποστηρίζουν ακόμα τις προσδοκίες που τείνει να προεξοφλήσει ή/και να καλλιεργήσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
 
Επίσης, βασικό ζητούμενο είναι και η ελάφρυνση του χρέους από τον Επίσημο τομέα, κάτι το οποίο φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο να συμβεί πριν τις εκλογές στη Γερμανία. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ το α΄6μηνο του 2014.

Στο εξωτερικό, η ανακοίνωση της πλειονότητας των εταιρικών αποτελεσμάτων μεταφέρει το ενδιαφέρον στα μακροοικονομικά στοιχεία, με τον φόβο των Αγορών να είναι στην τρέχουσα φάση η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec. απόλυτα αναμενόμενη ήταν η εικόνα διόρθωσης που παρουσίασε σήμερα η Αγορά, τουλάχιστον σε ότι αφορά το Τραπεζικό ταμπλώ. Για τη συνέχεια, σημείο αναφοράς θα είναι ο ημερήσιος τζίρος, καθώς η επιστροφή των αγοραστών θα πρέπει να συνδυαστεί με τζίρους που θα προσεγγίζουν τον τζίρο της Παρασκευής, προκειμένου να υπάρξουν ενδείξεις επόμενου ανοδικού κύματος.
 
---Απόστολος Μάνθος

"Από τα προηγούμενα σχόλια είχαμε επισημάνει ότι ο αυξημένος τζίρος συναλλαγών των τελευταίων συνεδριάσεων της προπερασμένης εβδομάδας σε συνδυασμό με τη συμπεριφορά στις διαγραμματικές αναλύσεις αρκετών Δεικτοβαρών μετοχών μας προϊδέαζε για την εκδήλωση μιας έντονης ανοδικής διαφυγής, όπου θα έχει ως αρχικό στόχο το τριγωνικό επίπεδο διασταύρωσης ισχυρών γραμμικών ενδείξεων, στις 1143 με 1164 μονάδες" υπενθυμίζει ο Απόστολος Μάνθος (τμήμα τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης, Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Πράγματι ο Δείκτης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τη βοήθεια του Τραπεζικού κλάδου, εξακοντίσθηκε από τις 1040 στις 1154 μονάδες λίγο κάτω δηλαδή από το όριο των 1164 μονάδων, που είχαμε αναφέρει.

Τώρα ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η δυναμική διάσπασης ή μη της εν λόγω αντίστασης των 1164, καθώς μια επιτυχή διαφυγή θα ανοίξει το ανοδικό πεδίο δράσης έως τις 1300 μονάδες. Αντιθέτως αδυναμία διαφυγής θα επαναφέρει τον Δείκτη προς το επίπεδο των 1100 μονάδων.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο FTSE25, καθώς μετά την ανοδική διάσπαση των 360 μονάδων, έδωσε το στόχο των 400 μονάδων ανοίγοντας μάλιστα τεχνικό δίαυλο συζήτησης και για τη πιθανή συνέχιση της ανόδου έως τις 450 μονάδες. Μερική όμως ανησυχία μας έχει προκαλέσει η συμπεριφορά της Αγοράς την περασμένη Παρασκευή, όπου ήταν έκδηλη η εικόνα "προσεκτικών ρευστοποιήσεων" υπό το φως των αλαλαζόντων επενδυτών στις Τραπεζικές μετοχές, ανησυχία η οποία, εν μέρει, επιβεβαιώθηκε σήμερα. Έτσι ένα πιθανό πισωγύρισμα του FTSE 25 θα τον έφερνε αντιμέτωπο με τη βραχυχρόνια στήριξη της κάτω πλευράς του ανοδικού καναλιού, στις 380 με 375 μονάδες.

Για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα επιχειρούμε να κάνουμε μια πρώτη τεχνική προσέγγιση σε ένα Τραπεζικό "χαρτί" ξεκινώντας από την αναπροσαρμοσμένη διαγραμματική ανάλυση της μετοχής της Alpha Bank. Το πρώτο στοιχείο, που εντοπίζουμε είναι οι στιβαρές αντιστάσεις στα σημεία κλειδιά των 0,72 και 0,87 ευρώ. Σημεία, που έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς εάν τμηθούν ανοδικά θα δώσουν στόχους τα επίπεδα των 1,05 και 1,17 ευρώ.

Βέβαια η κεφαλαιοποίηση της Alpha σε αυτά τα επίπεδα τιμών προκαλεί "ίλιγγο δισεκατομμυρίων" ενώ έρχεται και φυσιολογικά σε αντιπαράθεση με γνωστές Ευρωπαϊκές Τράπεζες παγκοσμίου εμβέλειας. Τεχνικά θεωρούμε ως πολύ πιθανή μια βραχυχρόνια καθοδική κίνηση τόσο προς το 200άρι όσο και προς τη γραμμή τάσης, στα 0.51 ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαγραμματική ανάλυση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, καθώς εντοπίζει τη μετοχή να βρίσκεται με "σκεπτικισμό μεν" αλλά προ των πυλών της πρώτης ζώνης αντίστασης των 2,60 με 3,00 ευρώ. Έτσι λοιπόν η πιθανή είσοδός της πάνω από τα 2,60 ευρώ με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα τη φέρει πολύ γρήγορα αντιμέτωπη με τη κορυφή των 2.80€ και το όριο των 3,00 ευρώ. Η επαφή όμως με τα 3,00 ευρώ θα έχει "ανοδική ουρά", καθώς θα βάλει ως επόμενο μεσοπρόθεσμο ανοδικό στόχο την επόμενη ζώνη αντίστασης των 4,00 με 4,58 ευρώ.

Την ανοδική κούρσα προς το ψυχολογικό όριο των 1700 μονάδων συνεχίζει ο Αμερικανικός δείκτης S&P 500 σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Οι τελευταίες, δε, συνεδριάσεις έχουν φέρει τον RSI σε "overbought" επίπεδα, όπου είχε να δει ο συγκεκριμένος δείκτης από τον Ιούλιο του 2007.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μετά - κατά τον Αύγουστο - ακολούθησε μια καθοδική αναδίπλωση 200 μονάδων τουλάχιστον. Στατιστικά επίσης όποτε ο RSI λαμβάνει τιμές πάνω από το 70 επέρχεται μια βραχυχρόνια πλαγιοκαθοδική τάση, επισημαίνει ο κ. Μάνθος.


Επιστροφή στο ΧΑ

Η Nomura σημειώνει ότι το Δεκέμβριο του 2012 άρχισε να γίνεται "ταύρος" για τη σειρά των Ελληνικών ομολόγων, εστιάζοντας τότε στις λήξεις από το 2032 ως το 2035 με στόχο τιμές από 45% ως 50% της ονομαστικής αξίας στο β’ και γ’ τρίμηνο του 2013.

Ο Ιαπωνικός οίκος επισημαίνει ότι η τιμή για τη μέση της σειράς των Ελληνικών ομολόγων έχει ξεπεράσει πλέον το 50, αλλά προσθέτει ότι παραμένει "ταύρος" για τους επόμενους τρεις μήνες, στοχεύοντας πλέον σε τιμές κοντά στο 60% αυτή τη φορά για τις λήξεις της περιόδου 2029 – 2035. Σύμφωνα με τον οίκο παραμένει ανοιχτό για το τέλος του 2013 το ζήτημα του "κουρέματος" των ομολόγων του Επίσημου Τομέα, χωρίς ωστόσο να βλέπει νέο "κούρεμα" για το ιδιωτικό χρέος.

Στο ταμπλώ του 25αρη, όπου τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών έπαιξαν καταλυτικό ρόλο και όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Motor Oil, Folli Follie Group και Μυτιληναίου, επτά τίτλοι (ενδοσυνεδριακά δεν ήταν ούτε ένας) κατόρθωσαν να κλείσουν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+0,36%), ΕΕΕ (+2,87%), Ελ. Πετρέλαια (+0,55%), Μέτκα (+1,6%), ΟΠΑΠ (+0,61%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,85%) και Τιτάν (+2,26%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-29,51%), Eurobank (-25,04%) και Εθνική (-14,21%), ενώ με σημαντικά μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές έναντι 115 πτωτικών και 18 τίτλοι έκλεισαν με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

Έστω και με τις βοήθειες των δημοπρασιών και μάλιστα με σημαντικό βύθισμα των συναλλαγών, ο τίτλος της Μετκα συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.
Στα 13,40 από 12,70 ευρώ προηγουμένως αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της METKA η Eurobank Εquities σε έκθεση στην οποία διατηρεί σύσταση "buy". Η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι η αύξηση στην τιμή - στόχο αντανακλά την αναβάθμιση των προβλέψεων για τα κέρδη, λόγω του νέο έργου των 92,8 εκατ. ευρώ στην Αλγερία.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου, η Eurobank Equities υποστηρίζει ότι ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις της. Ωστόσο, αν ληφθεί υπόψη ότι τα έργα στην Τουρκία θα ολοκληρωθούν στο α’ εξάμηνο του 2013, η πτώση αναμένεται θα αποκατασταθεί στο επόμενο τρίμηνο. Η Eurobank επισημαίνει ότι δεν συμπεριλαμβάνει στις εκτιμήσεις της το έργο στο Ιράκ.

Από την άλλη, οι δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ για τα Λιμάνια, δεν φάνηκε να "συγκίνησε" τους αγοραστές στο Χ.Α. (ΟΛΠ -2,85% και ΟΛΘ -1,99%).

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σταυρίδης τόνισε πως το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα δημιούργησε νέες πιέσεις και τώρα η Ελληνική πλευρά πρέπει να "τρέξει" projects όπως το Λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος αναφερόμενος στην Κινεζική Cosco, που ήδη δραστηριοποιείται στον Πειραιά, είπε ότι ενδιαφέρεται να μεγαλώσει το μερίδιό της στο Εμπορικό κομμάτι του Λιμανιού, σε πρώτη φάση, ενώ πρόσθεσε πως οι Κινέζοι δεν έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο όμως έχουν βάλει στο στόχαστρό τους Επιχειρήσεις από άλλα Κράτη.

Από εκεί και πέρα ίσως αξίζουν υποσημείωσης η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αττικάτ και η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική για την ΑΕΓΕΚ (!)

Με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και έφθασε να διαπραγματεύεται μέχρι τα 2,49 ευρώ (+6,87%), όμως η συνέχεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απογοητευτική, καθώς η μετοχή έχασε όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και έκλεισε σχετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας και με αρνητικό πρόσημο (!)

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Profile, ενώ έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Μύλοι Λούλη.

Επιστροφή των αγοραστών στην μετοχή της Q&R, μετά το "άδειασμα" της Παρασκευής, ενώ επιβεβαιώθηκαν οι φήμες (που ανέφερε και η στήλη), για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις. Πιο συγκεκριμένα, ποσοστό 17,01% ήτοι 1.163.511 μετοχές και δικαιώματα ψήφου της Q&R απέκτησε ο Εμμανουήλ Ξιώνης εκπρόσωπος της Lovatia Holdings Limited, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.


------ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων, που ξεκίνησε επιφυλακτικά ανοδικά και τελείωσε με σημαντικές πιέσεις.

Το συμβόλαιο του Ιουνίου πιέστηκε σημαντικά περισσότερο από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και γύρισε σε discount 0,94%, ενώ μειώθηκαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.402 συμβόλαια).

Σε ακινησία τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.461, τιμή εκκαθάρισης 390,75) κινήθηκαν μεταξύ 389,5 και 409 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5.000 ΟΠΑΠ, 10.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (2.969), ΟΤΕ (2.184), MIG (3.316), Μυτιληναίο (774), ΔΕΗ (895), ΓΕΚ (802), Eurobank (3.994), Ελλάκτωρα (703), Intralot (560), ΕΧΑΕ (442), Σιδενόρ (292), Βιοχάλκο (101).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, Πτωτικά κινήθηκε η συμμετοχή των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE Large Cap, με 1.001 options να αλλάζουν χέρια (628 calls και 373 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 37%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Το μοναδικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων σε: Εθνική (3.000 τεμ.)

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.151.250).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v