Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Βδομαδιάτικο 68,5% για τράπεζες με τζίρο ρεκόρ

Στα 290 εκατ. εκτινάχθηκε ο τζίρος, καθώς επιμένουν οι τοποθετήσεις... δίχως αύριο στις τράπεζες. Νέο ρεκόρ συναλλαγών και κέρδη 13,7% σε Πειραιώς, στο +22% η Εθνική, στο +10% η Eurobank. Πτώση για μετοχή και δικαίωμα Alpha.

Σε κλοιό Αφρικανικής σκόνης βρίσκεται, σύμφωνα με την ΕΜΥ, η Ελλάδα, σε κλοιό Τραπεζικής σκόνης, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις βρίσκεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που πραγματικά δυσκολεύει ακόμα και την μετάδοση των όσων συμβαίνουν στο Τραπεζικό ταμπλώ!

Σκόνη η οποία αιωρείται στον χρηματιστηριακό αέρα και η οποία έχει δημιουργηθεί από τους "επελαύνοντες επενδυτές", που σπεύδουν σε "τοποθετήσεις δίχως αύριο", μην υπολογίζοντας όλα αυτά τα δεδομένα που είχαν σχεδόν μηδενίσει τις Τραπεζικές μετοχές μέχρι πριν ένα μήνα, όπως και τις συνεχιζόμενες πωλήσεις από τους βασικούς μετόχους και από μέλη Δ.Σ. Τραπεζικών ομίλων και χωρίς "υψοφοβικά σύνδρομα" από τις κυριολεκτικά ιλιγγιώδεις, βραχυχρόνιες, αποδόσεις που συνοδεύουν τους Τραπεζικούς τίτλους.

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να έχει τίτλο "οι Τράπεζες και οι άλλοι" ή πιο σωστά "ή Τράπεζες, ή τίποτα (!)" καθώς αυτό ουσιαστικά συνέβη στην σημερινή συνεδρίαση, που αξίζει να σημειωθεί ότι έδωσε τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 22 μηνών, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 11/7/2011 (473,98 εκατ.).

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ήταν ο ορισμός του συγκεντρωτισμού, καθώς μόλις πέντε τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, ΟΤΕ και το δικαίωμα της Alpha Bank, απέσπασαν το 82% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (!!!)

Νέο ιστορικό ρεκόρ, όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών από την Πειραιώς, στην μετοχή της οποίας σήμερα παρά λίγο να αλλάξει χέρια το 10% του μετοχικού κεφαλαίου (!)

Εμβρόντητοι παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στο Τραπεζικό ταμπλώ οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, μην μπορώντας να δώσουν έστω και λογικοφανείς εξηγήσεις σε όσους επενδυτές εκφράζουν τις δικαιολογημένες απορίες τους, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη μη συμμετοχή τους στο ράλι ανόδου των Τραπεζικών μετοχών και ακόμη περισσότερο αυτοί που πιέστηκαν από αρκετές ΑΧΕ να ρευστοποιήσουν θέσεις όταν ανακοινώθηκε ότι "παγώνει" το deal Εθνικής - Eurobank (!)

Οι αριθμοί ομολογουμένως είναι εντυπωσιακοί, καθώς από τις 5/4, όταν και οι περισσότεροι Τραπεζικοί τίτλοι έκλεισαν στο χαμηλό τρέχοντος έτους, αλλά και σε πολυετή ή ακόμα και ιστορικά χαμηλά και σε μόλις 27 συνεδριάσεις έχουν αλλάξει χέρια 295.996.759 μετοχές της Alpha Bank, επί συνόλου 534.269.632 μετοχών, καθώς δεν έχουν μπει οι καινούργιες μετοχές, δηλαδή περισσότερο από το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, 411.393.628 μετοχές της Εθνικής, επί συνόλου 1.226.601.200 μετοχών, δηλαδή περίπου το 34% της Τράπεζας και 827.994.838 μετοχές της Πειραιώς, επί συνόλου 1.143.326.564 μετοχών, δηλαδή το 72,5%, περίπου, της Τράπεζας.

Ακόμα εντυπωσιακότερα τα πράγματα στην περίπτωση της Eurobank, καθώς το 84,75% των μετοχών είναι "παρκαρισμένο" στην Εθνική. Άρα με τις μετοχές "ελεύθερης βοσκής" να ανέρχονται στα 84.324.635 τεμ. σε 27 συνεδριάσεις έχουν αλλάξει χέρια 94.650.519 μετοχές!

Αν με αυτά τα δεδομένα δεν δημιουργούνται συνθήκες αλλαγής ιδιοκτησίας στις Ελληνικές Τράπεζες, τότε κάτι άλλο σοβαρό συμβαίνει και θα πρέπει να δούμε σε τι συμπεράσματα θα καταλήξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που ψάχνει τις συναλλαγές στις Τραπεζικές μετοχές!

Από εκεί και πέρα και για τους ασχολούμενους με στατιστικά στοιχεία, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η έκτη συνεχόμενη ανοδική, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 11,43% και τον Τραπεζικό εβδομαδιαία κέρδη 68,55%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 158 εκατ. (+20%). Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 26,95% και ο Τραπεζικός 54,81%


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Πράσινα" ταμπλώ σε Ασία και στο ξεκίνημα της Wall Street, γύρισαν ανοδικά τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ πιέζονται χρυσός και ευρώ, με το δεύτερο να διολισθαίνει προς τα 1,28 δολάρια.

Η Goldman Sachs προχώρησε στην αναθεώρηση όλων των εκτιμήσεών της για τους στόχους της στο AUD/USD και στο USD/JPY. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της, η GS εκτιμά ότι το δολάριο θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του οίκου και όσον αφορά την ισοτιμία δολαρίου ΗΠΑ/ δολαρίου Αυστραλίας, η νέα εκτίμηση για το τρίμηνο είναι στα 0,9700, για το εξάμηνο στα 0,9600 και για το 12μηνο στα 0,9000.

Στην ισοτιμία USD/JPY, η νέα εκτίμηση για το τρίμηνο είναι στα 105 και στο 12μηνο στα 110. Από την άλλη και όσον αφορά την ισοτιμία δολαρίου ΗΠΑ/ευρώ, η Standard Life δίνει στόχο τα 1,1500 και η Deutsche Bank τα 1,2000. Ακόμα, η Commerzbank εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προβεί και σε νέα μείωση επιτοκίων κατά 0,25% με το βασικό επιτόκιο του ευρώ να γίνεται 0,25%.

Σε αναβάθμιση του Τραπεζικού κλάδου, διεθνώς, προχώρησε η UBS, σε "overweight" από "underweight", κάνοντας λόγο για βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας και για ισχυρότερα κεφαλαιακά επίπεδα. Συγκεκριμένα, θέτει σύσταση "overweight" για τις Αμερικανικές Τράπεζες, καθώς διαβλέπει βελτίωση συνθηκών στην Αμερικανική Αγορά Κατοικιών. Για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες διατυπώνει σύσταση "neutral" δηλώνοντας ότι προκρίνει τις Σκανδιναβικές και τις Βρετανικές Τράπεζες.

Την άποψη ότι η Ευρώπη δεν έχει διανύσει ούτε τα μισά της κρίσης, εκφράζουν οι αναλυτές της HSBC, τονίζοντας ότι ένα αδύναμο ευρώ θα βοηθήσει, ωστόσο δεν είναι αρκετό.

Οι πρόσφατες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των υπολοίπων μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών, ιδιαιτέρως της Bank of Japan, έχουν βοηθήσει την απομάκρυνση του "tail risk", σχολιάζει ο οίκος. Όπως αναφέρει, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, όπως μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και δομικές μεταρρυθμίσεις.
 
Η παγκόσμια ζήτηση είναι πολύ πιο σημαντική από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, εξηγεί η HSBC κι αναφέρει χαρακτηριστικά πως δεν έχει καμία σημασία το να έχεις το πιο ανταγωνιστικό νόμισμα στον Κόσμο, αν δεν συνοδεύεται από παγκόσμια ανάπτυξη.

Επιφυλακτικό, κόντρα στην παγκόσμια Χρηματιστηριακή ευφορία, δηλώνει και μερίδα των διεθνών αναλυτών, επισημαίνοντας ότι η άφθονη ρευστότητα από τις Κεντρικές Τράπεζες, έχει στρέψει τους επενδυτές προς τις μετοχές και μακριά από άλλες κατηγορίες assets. Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν για την οικονομική υγεία της Ευρώπης και τα εταιρικά κέρδη δεν εντυπωσιάζουν καθόλου. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Bank of America Merrill Lynch στο περιβάλλον των fund managers έδειξε πως πολλοί θεσμικοί είναι "underweight" στις επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ, αντανακλώντας αυτή την πιο επιφυλακτική άποψη.

Μεταφερόμενοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αύξηση σημείωσε τον Μαϊο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Michigan και διαμορφώθηκε στις 83,7 μονάδες, από 76,4 μονάδες τον Απρίλιο. Οι αναλυτές του Reuters περίμεναν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στο επίπεδο του 78.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε φαινόμενα ακραίας επενδυτικής αισιοδοξίας, αναφέρεται ο Μάνος Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι το Χ.Α., για τους κατέχοντες Τραπεζικές μετοχές, ζει ημέρες 1999 (!)

Το στοίχημα "ανάπτυξη στην Ελληνική οικονομία" συγκινεί ολοένα και περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια στο εξωτερικό τα οποία φαίνονται διατεθειμένα να υλοποιήσουν την αισιόδοξη οπτική τους μέσα από Τραπεζικές μετοχές.

Μαζί με τους ξένους, στην πρώτη γραμμή των συναλλαγών έχουν επανέλθει οι Έλληνες επενδυτές, καθώς από την ανοδική κίνηση έχουν, αφενός απεγκλωβιστεί πολλά κεφάλαια σε βάθος τριετίας, αφετέρου οι γρήγορες αποδόσεις λειτουργούν ως δέλεαρ για τους γρήγορους παίκτες της Αγοράς.

Οι στιγμές που ζει η Ελληνική Αγορά αν και δεν είναι πρωτόγνωρες, δεν έχουν προηγούμενο σε μετοχές της λεγόμενης υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι αποδόσεις που έχουν καταγραφεί σε διάστημα πέντε συνεδριάσεων είναι εξωπραγματικές για ανεπτυγμένη Αγορά και οι κινήσεις στο ταμπλό έχουν χαρακτηριστικά αυτοτροφοδοτούμενης ανόδου, τουλάχιστον.

Σε αυτό το περιβάλλον η αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας την προηγούμενη Τρίτη λειτούργησε εκρηκτικά δίνοντας ακόμα ένα λόγο στους κατέχοντες να μην πουλήσουν και στους μη έχοντες να πεισθούν να αγοράσουν.

Η ψυχολογία έχει αλλάξει, η συμμετοχή των ενεργών κωδικών εντός και εκτός των τειχών έχει πολλαπλασιασθεί, τα θεμελιώδη έχουν χάσει το βαθμό επιρροής τους στις αποτιμήσεις και αυτό που μετράει είναι πως κάποιος θα συμμετάσχει στο πάρτι των Τραπεζών με ή χωρίς νέα ρευστότητα, με ή χωρίς διαπραγματεύσιμα πιστοποιητικά ανταλλαγής τίτλων (warrants), με ή χωρίς τις παλαιές μετοχές.

Σε μια Αγορά διψασμένη για αποδόσεις μετά από αρκετά χρόνια, το "εύκολο κέρδος" δεν βγαίνει δύσκολα, τουλάχιστον στο Τραπεζικό ταμπλώ, οι επενδυτές δικαιώνονται για την ανάληψη οποιουδήποτε ρίσκου αναλαμβάνουν στην πορεία της ημέρας σε Τραπεζικούς τίτλους και τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα των Τραπεζικών μετοχών κινούνται πλέον παράλληλα με τους άξονες τιμών.

Που θα σταματήσει το ράλι; Αν η Alpha Bank είναι ένας οδηγός για το πως θα εξελιχθούν οι αυξήσεις, μάλλον το momentum ανόδου έδειξε ότι έχει ένα πεπερασμένο σημείο το οποίο συνδέεται με την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης στην αύξηση.

Η σύνδεση της τιμής με την διαπραγμάτευση του δικαιώματος αφενός δημιουργεί ζεύγη εξισορροπητικής κερδοσκοπίας, περιορίζοντας το εύρος των ακραίων κινήσεων, αφετέρου αποθαρρύνει βραχυπρόθεσμα κεφάλαια να μπουν στην διαδικασία της αύξησης που όσο να ‘ναι, έχει ένα βαθμό αβεβαιότητας ως προς την τιμή που θα έχουν οι νέες μετοχές κατά την περίοδο της εισαγωγής τους στο Χ.Α.

Όσο επομένως θα περιορίζεται ο χρόνος μέχρι την έναρξη των αυξήσεων κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας οι πιθανότητες συνέχισης του ράλι και των ακραίων θετικών διακυμάνσεων θα είναι λιγότερες αφού μέρος της ρευστότητας που προέρχεται από επενδυτές υψηλής συχνότητας θα τείνει να αποσύρεται. Αποτρεπτικά ενδεχομένως να λειτουργήσει για κάποια κεφάλαια και η διαδικασία σμίκρυνσης του αριθμού των μετοχών (Reverse split) καθώς θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος εκτός διαπραγμάτευσης για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, την οποία θα ακολουθήσουν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς πριν την έναρξη της αύξησης.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εκ νέου νέο υψηλό έτους στις 1.152,6 μονάδες παραμένοντας σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών οι οποίες σε συνδυασμό με τον υψηλότερο καθαρό τζίρο από το Φεβρουάριο του 2010, δημιουργεί έντονες αποχρώσεις ενδείξεις κορύφωσης της ανοδικής κίνησης η οποία έκλεισε έξι συνεχόμενες θετικές εβδομάδες.

Τα επιμέρους διαγράμματα –και ειδικά ο Τραπεζικός κλάδος- εμφανίζουν ισχυρές υπερτιμήσεις οι οποίες βρίσκονται σε πολυετή υψηλά που πιθανόν δύσκολα θα επαναληφθούν στο μέλλον, αφού πλην της Alpha Bank οι διορθώσεις απουσιάζουν από την δομή της κίνησης.

Στο παρελθόν, ανάλογες υπερβολές ακολουθούνται με διορθώσεις ισχυρών εντάσεων και γρήγορης διάρκειας. Το ελάχιστο εύρος της διόρθωσης που θα έρθει θα είναι της τάξεως του 10% από όποιο επίπεδο τιμών ξεκινήσει καθώς ο FTSE-25 έχει καταγράψει στην διάρκεια των έξι θετικών εβδομάδων αποδόσεις της τάξεως του 60%, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους επενδυτές που έχουν έγκαιρα εισέλθει.
 
Σε ότι αφορά τα επίπεδα αντίστασης η περιοχή των 1.180 – 1.200 μονάδων αποτελεί την σοβαρότερη ζώνη προσφοράς, καθώς εκεί εντοπίζεται "καθοδικό κενό" από τον Αύγουστο του 2011 από το οποίο είχε ξεκινήσει η υποχώρηση της Αγοράς κάτω από τις 1000 μονάδες.

Συμπερασματικά και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec, η Aγορά έχει πολύ αυξημένες πιθανότητες άμεσης διόρθωσης από τα τρέχοντα επίπεδα. Οι υψηλοί τζίροι της Παρασκευής παρaπέμπουν περισσότερο σε διανομή παρά σε συγκέντρωση και η έλλειψη άλλων εγχώριων καταλυτών πιθανόν να δώσουν αφορμές κατοχύρωσης κερδών η οποία στην παρούσα φάση δεν θα έχει ήπιο τόνο (!)


Επιστροφή στο ΧΑ

Όπως σημειώνει η "WSJ", η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας είναι ταχύτερη από ότι σημειώθηκε σε Πορτογαλία και Ιρλανδία, καθώς και οι συνθήκες στις Αγορές είναι ευνοϊκότερες. Παρ΄ όλα αυτά, το δημοσίευμα προειδοποιεί ότι τα θεμελιώδη της Ελλάδας υπαγορεύουν την προσέγγιση του ράλι των ομολόγων με επιφυλακτικότητα. Με το χρέος στο 180% του ΑΕΠ, εάν η Ελλάδα επιχειρήσει να εκδώσει ομόλογα, όπως δηλώνει ότι σχεδιάζει έως το 2014, οι Αγορές ίσως ανεβάσουν και πάλι το κόστος δανεισμού.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ασφαλώς μεγάλο κομμάτι ενδιαφέροντος και συναλλαγών απέσπασε, στο "ντεμπούτο του" το δικαίωμα της Alpha Bank. Πιο συκεκριμένα από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. τα 534.269.648 δικαιώματα (ΑΛΦΑΔ) της Τράπεζας, διαπραγματεύσιμα από 17/5/2013 έως και 27/5/2013, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος € 2,83. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 17/5/2013 έως και 31/5/2013. Το δικαίωμα της Alpha Bank έκλεισε σήμερα στα 1,86 ευρώ (-34,28%) διακινώντας 42.293.500 τεμ.

Από εκεί και πέρα σε μία συνεδρίαση όπου το "bank party" "καλυπτόταν" από τις πιέσεις στον τίτλο της Coca-Cola HBC AG, ο Γενικός Δείκτης άλλαξε οκτώ φορές πρόσημο, για να κινηθεί μόνιμα στο "πράσινο", μετά τις 15.13 και τελικά να κλείσει στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1152,6 μονάδες με κέρδη 1,62%. Πως έγινε αυτό αφού οι Τραπεζικοί τίτλοι και κατ΄ επέκταση και ο κλαδικός τους δείκτης υποχώρησαν σημαντικά από το υψηλό ημέρας;

Πιο συγκεκριμένα ο τίτλος της Alpha Bank έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 0,6700 ευρώ (+8,94%), της Εθνικής από το υψηλό των 1,91 ευρώ (+27,33%), της Eurobank από το υψηλό των 0,7500 ευρώ (+26,9%), της Πειραιώς από το υψηλό των 0,7180 ευρώ (+24,87%) και ο Τραπεζικός δείκτης από το υψηλό των 368,22 μονάδων (+18%).

Η εξήγηση είναι απλή: Η μετοχή της Coca-Cola HBC AG, που ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 20,11 ευρώ (-7,79%) και πριν τις τελικές δημοπρασίες βρισκόταν στα 21,23 ευρώ, μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 21,97 ευρώ με κέρδη 0,73% (!!!)

Ανάλογα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει τα προ φόρων κέρδη α΄ τριμήνου της Coca Cola η Societe Generale τονίζοντας ότι ο "πόνος" στην Ελλάδα συνεχίζεται. Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι το 2013 θα είναι το πέμπτο έτος που οι όγκοι πωλήσεων θα καταγράψουν πτώση. Για το 2013, εκτιμά ότι η Coca Cola θα καταγράψει έσοδα ύψους 7,18 δισ. ευρώ, ενώ το περιθώριο ΕΒΙΤ θα διαμορφωθεί στο 6,8%.

Κοντά στο υψηλό ημέρας έκλεισε και η μετοχή του ΟΠΑΠ. Στα 40,1 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού το α΄ τρίμηνο του 2013 καταγράφοντας πτώση 69,6% σε ετήσια βάση, εκτιμά η IBG. Σημειώνεται ότι τα κέρδη του Οργανισμού επιβαρύνονται από την 1//1/2013 από υψηλότερη φορολογία. Οι πωλήσεις του Οργανισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 886 εκατ. ευρώ προβλέπει η IΒG. H χρηματιστηριακή δεν αλλάζει την τιμή-στόχο των 7,9 ευρώ και τη σύσταση "Buy" για τη μετοχή. Ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ τριμήνου στις 23 Μαϊου.

Από εκεί και πέρα και παρά το γεγονός ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι σε συναλλαγές και ενδιαφέρον παραμένει στον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις τίτλοι του 25αρη έδωσαν αξιοπρόσεκτες ανοδικές διασπάσεις.

Ξεκινώντας από τον τίτλο του ΟΠΑΠ, αυτός έδωσε ανοδική διαφυγή υψηλότερα από την σημαντική αντίσταση των 8,13 ευρώ και οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 8,50 και 8,95 ευρώ.

Υψηλότερα από την αντίσταση των 8,15 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της Jumbo. Επόμενες αντιστάσεις στα 8,60 και 9,40 ευρώ.

Επάνω από σημαντικό τεχνικό όριο των 21,10 ευρώ έκλεισε ο τίτλος του ΟΛΠ. Αν επιτύχει κλεισίματα υψηλότερα των 21,50 ευρώ, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 22,18 και 24,30 ευρώ. Ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ο τίτλος έχει ανεβάσει, σχετικά, συναλλαγές και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.

Σαφώς κατώτερη των περιστάσεων η τελική εικόνα με 89 ανοδικές μετοχές, έναντι 82 πτωτικών, παρά ταύτα 17 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.
Στα επιμέρους πολύ λίγα πράγματα, καθώς οι αγοραστές χαμήλωσαν το ενδιαφέρον τους ακόμα και για τους πρωταγωνιστές των προηγούμενων συνεδριάσεων, όπως Αλουμύλ, Ικτίνος, Καράτζη και Ευρ. Πίστη.

Περίπου εντυπωσιακά πράγματα στον τίτλο της Q&R, που ξεκίνησε με έντονα ανοδικές διαθέσεις, φθάνοντας μέχρι το υψηλό των 1,05 ευρώ (+26,35%), για να κλείσει στο χαμηλό ημέρας των 0,8200 ευρώ (-1,32%), με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές και εν μέσω ανεπιβεβαίωτων φημών, σύμφωνα με τις οποίες από το "πακέτο" των 1.323.750 μετοχών που κατείχε η Εθνική Τράπεζα και το οποίο εκποιήθηκε προχθές, ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό και συγκεκριμένα το 16,5% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας κατέληξε σε private equity fund Ελλήνων επενδυτών.


----ΧΠΑ

Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί, όπως και η αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.134 συμβόλαια).

Σαφώς πιο επιθετικοί οι αγοραστές στο συμβόλαιο του Ιουνίου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την επιστροφή του premium (0,45%).

Σε ακινησία τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14.300, τιμή εκκαθάρισης 405,75) κινήθηκαν μεταξύ 384,5 και 409 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (1.123), ΟΤΕ (2.802), MIG (3.702), Μυτιληναίο (825), ΔΕΗ (2.094), ΓΕΚ (1.051), Eurobank (6.921), Ελλάκτωρα (536), Intralot (458), ΕΧΑΕ (366), Σιδενόρ (470), Βιοχάλκο (150), Ελ. Πετρέλαια (111), Motor Oil (137).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 40% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 2.367 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (2.109 δικαιώματα αγοράς και 258 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.053.250).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v