Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πατάει τις 400 μονάδες ο FTSE-25

Σε επίπεδα Αυγούστου 2011 ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι τράπεζες συνεχίζουν την... κούρσα. Στο €1,69 το δικαίωμα της Alpha. Περιορίζονται οι απώλειες της ΕΕΕ. Κέρδη για Μέτκα, MIG. Ξεπέρασε τα 280 εκατ. ο τζίρος.

Στα ίσα του το Χ.Α. καθώς σταδιακά τα τελευταία 45΄-50΄ μαζεύονται οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες για τη μετοχή της Coca Cola. Από τα 20,11 ευρώ (στις 11.03) έως τα 20,97 ευρώ νωρίτερα, με την πιο δεικτοβαρή μετοχή του Χρηματιστηρίου Αθηνών να λειτουργεί σήμερα αποθερμαντικά. Ακριβώς αντίθετα απ’ ό,τι διαδραματίστηκε εχθές προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, με συνέπεια το τράβηγμα του Γενικού Δείκτη(*).

Στην περιοχή των 1.130-1.135 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, πατά τις 400 ο FTSE Large Cap (επιτέλους!), με τις τράπεζες όλο και ψηλότερα και με τον FT Mid σταθερά πάνω από τις 1.280 μονάδες.

Τρίτη Παρασκευή του μήνα, ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά παραγώγων, που πρακτικά απαιτεί αυξημένη προσοχή και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Εάν δεν συνεκτιμήσουμε τη μετοχή της CC στη διαμόρφωση των δύο βασικών δεικτών (Γ.Δ. και 25άρη), η συνολικότερη εικόνα της αγοράς είναι βελτιούμενη.

Με τη συνεδρίαση να ξεκινά από χαμηλότερα επίπεδα, τις τιμές των μετοχών από φθηνότερες και σταδιακά να γίνεται το απαραίτητο μάζεμα σε όλο και περισσότερους τίτλους-σηματωρούς.

Κρατάμε το γεγονός πως λίγο μετά τις 15.20 η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 180 εκατ. ευρώ (με 161 εκατ. τεμάχια), από τα οποία 46 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, σχεδόν 41 εκατ. στην Εθνική και άλλα 12,5 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank. Προς το τέλος της συνεδρίασης προσέγγιζε τα 280 δισ. ευρώ.

Αναφερθήκαμε στα προηγούμενα σχόλιά μας τόσο στην απόκλιση της αποτίμησης Alpha Bank vs Εθνική-Πειραιώς και στην απαραίτητη προϋπόθεση επίτευξης τζίρου (τουλάχιστον) 170 εκατ. ευρώ στη σημερινή, άντε στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Εάν επιτευχθεί ο δεύτερος στόχος, τότε το μάζεμα και η αλλαγή τόσων χαρτιών που επιχειρείται στην Εθνική και στην Πειραιώς μπορεί να μας δώσει πρόγευση για τα της επόμενης εβδομάδας.

Κατά 76,8% έχει ενισχυθεί η μετοχή της Εθνικής σε διάστημα εβδομάδας και 219% σε διάστημα μηνός. Για την Πειραιώς τα ποσοστά είναι 121% και 252% αντίστοιχα! Συνεχίζει το δικό της στοίχημα η ομάδα της Eurobank, ένα... βήμα μπροστά στη διαδιακσαία των ΑΜΚ η Alpha Bank.

Στο 0,62 ευρώ η τιμή της μετοχής, στο 1,69 ευρώ του δικαιώματος (σταθερά έως 35%-45% χαμηλότερα), με 29 εκατ. δικαιώματα στις 15.20.

Πτωτικά γυρίζει η μετοχή του ΟΤΕ με επιθετικές αγορές από τα χαμηλά ημέρας (7,43 ευρώ), συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του δείκτη. Συγκριτικά με τον μέσο όρο των τελευταίων δύο εβδομάδων ο τζίρος στον ΟΤΕ είναι αισθητά χαμηλότερος και ακόμη λιγότερος για τους τίτλους του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ.

Υπεραποδίδει σταθερά η μετοχή της MIG, με άνοδο 30,8% σε διάστημα εβδομάδας. Αγοραστές σε Ελλάκτωρ, Μέτκα και Intralot. Σταθεροί Μυτιληναίος και ΟΛΠ, λίγο χαμηλότερα ο Τιτάνας.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει βεβαίως η μετοχή της Attica Bank, ενώ μαζεύονται από τα χαμηλά ημέρας ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Intracom, Intrakat, Επίλεκτος, ΕΥΑΘ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v