Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους:Θέλουν να μπουν αλλά λίγο χαμηλότερα

Όλο και ψηλότερα το Χ.Α., ενώ πολλοί είναι οι "παίκτες" που έχουν μείνει εκτός παιδιάς. Απαραίτητη η συμμετοχή στο ποντάρισμα και άλλων επενδυτών, νέων τζίρων για τις 440 μονάδες του FTSE 25.

Στην διάσπαση των 1.100 μονάδων με τζίρο 144 εκατ. και στο ιστορικό ρεκόρ συναλλαγών για την Πειραιώς αναφερόταν ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο χθεσινό σχόλιό του.

Τεχνικά στοιχεία, αντιστάσεις, πιθανά ενδεχόμενα και νέα υψηλά 52 εβδομάδων στη σχετική αναφορά του.

Στις 1.113,67 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 384,34 ο FTSE Large Cap με συναλλαγές 144 εκατ. ευρώ και 131 εκατ. τεμαχίων.

Στρατηγική "buy the dips" από τους ξένους, σύμφωνα με τους Χρ. Κίτσιο και Γ. Σαββάκη, οι οποίοι σημειώνουν: "Οι όγκοι συναλλαγών των τελευταίων συνεδριάσεων ξεπερνούν με ευκολία τα 100 εκατ. ευρώ, στις τράπεζες έχουν αλλάξει χέρια όγκοι μετοχών που ζαλίζουν και οι ξένοι συνεχίζουν να αγοράζουν, αξιοποιώντας ακόμη και μικρές ενδοσυνεδριακές διορθώσεις.

Με βάση τα παραπάνω, οι χρηματιστές διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι το Χ.Α. διαθέτει τη δυναμική να κινηθεί σε ακόμα υψηλότερο σημείο. Όσο οι διεθνείς αγορές διατηρούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τα μετοχικά funds διαθέτουν αυξημένες εισροές, οι διορθώσεις στο Χ.Α. θα αγοράζονται», τονίζει διευθύνων σύμβουλος χρηματιστηριακής.

Την ίδια άποψη έχει και στέλεχος hedge fund, από τα πρώτα που τοποθετήθηκαν στο Χ.Α. κατά τη διάρκεια του 2012. Σύμφωνα με αυτό, η υπερβάλλουσα ρευστότητα οδηγεί τα hedge funds στο να κυνηγούν υψηλού κινδύνου αποδόσεις, ποντάροντας σε μετοχές και σε ομόλογα υψηλών αποδόσεων.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς «έπεσε» στο 8,4%, γεγονός που με τη σειρά του ανατροφοδοτεί την άνοδο στο Χ.Α. καθώς αποτυπώνει την πτώση του ασφάλιστρου κινδύνου (risk premium)".

Πάνω από τις 350 μονάδες ο 25άρης, την περιοχή του μεγάλου πυθμένα, όπως τη χαρακτηρίζει ο Ιωάννης Δεληγιάννης (συν τω χρόνω θα αναρτήσουμε σχετικό διάγραμμα και την τεχνική προσέγγισή του στον Εκηβόλο), με αξιοπρόσεκτες λεπτομέρειες, που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν.

Παραμένει αυξημένου ειδικού βάρους και στάθμισης μετοχή η ΕΕΕ και αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να κάνει το... κέρδος το ίδιο με τη... ζημία. Διαβάζουμε για τον όμιλο: "Συγκρίσιμες καθαρές ζημίες 15,9 εκατ. ευρώ εμφάνισε το α' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η Coca Cola, έναντι ζημιών 19,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, βελτιωμένες κατά 17%. Οι συγκρίσιμες λειτουργικές ζημίες βελτιώθηκαν κατά 9% και διαμορφώθηκαν σε 1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,1 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2012.
Ο όγκος πωλήσεων παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, στις 426,7 εκατ. μονάδες, ενώ χωρίς αξιόλογη μεταβολή ήταν και τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις, που διαμορφώθηκαν στο 1,432 δισ. ευρώ από 1,433 δισ. ευρώ πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή της προς το Χ.Α., η Coca Cola αναφέρει πως το διοικητικό της συμβούλιο προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,34 ευρώ ανά μετοχή".

Ειδικής κι αυξημένης βαρύτητας η μετοχή/ο όμιλος, κατά συνέπεια θα πρέπει να την εντάξουμε στο ημερήσιο παιχνίδι στην περίπτωση που λόγω ΕΕΕ επιχειρηθεί να δημιουργηθεί πίεση στον FTSE Large Cap. Άλλωστε η διαφορά στάθμισης μεταξύ της ΕΕΕ και τραπεζών είναι... χαώδης, γεγονός που ενδέχεται να οδηγεί σε διόρθωση τη μετοχή, αλλά όχι τις τραπεζικές, τον Γενικό Δείκτη, αλλά όχι τον 25άρη.

Θα επιμείνουμε στη σημασία της... βαριάς ΕΕΕ, καθώς συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα, που έχουν μείνει εκτός παιδιάς ή δεν έχουν τις θέσεις που θα ήθελαν, θα διευκολύνονταν από ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα της αγοράς.

Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να προσελκυστεί μια δεύτερη ομάδα παικτών να μπουν στο ποντάρισμα ενισχύοντας ταυτόχρονα τις συναλλαγές. Κι αυτό γιατί, κατά την εκτίμησή μας, το όποιο σενάριο περαιτέρω κίνησης πάνω από τις 440-450 μονάδες για τον FTSE Large Cap θα είναι πιο πειστικό, με τζίρους που θα φτάνουν τουλάχιστον τα 170- 180 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Η προσέγγιση των επιπέδων των αρχών Αυγούστου του 2011 -όπου και θα κριθούν πολλά, πάρα πολλά- χρειάζεται τουλάχιστον άλλη μία ομάδα επενδυτών, παικτών και επιπλέον τζίρους από τους τρέχοντες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v