Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισορροπεί στα υψηλά η Σοφοκλέους

Νευρικότητα στο ΧΑ, καθώς κατοχυρώνονται ακόμη περισσότερες θέσεις σε Alpha Bank και Εθνική. Διψήφια άνοδος για Eurobank. Κέρδη για Πειραιώς, MIG, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΜΕΤΚΑ. Mειωμένες οι συναλλαγές.

Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων στο Χ.Α., καθώς εντείνεται η κατοχύρωση κυρίως βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί λίγο χαμηλότερα προς τις 1.063 μονάδες και ο FTSE 25 προς τις 362.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα στη συνεδρίαση, μετά τις 11.05-11.10, που οι δύο βασικοί δείκτες κλίνουν χαμηλότερα.

Σημειώνουμε πως, ενώ οι τοπικές κορυφές τους έχουν σημειωθεί στις 1.078,96 και στις 370,86 μονάδες αντίστοιχα, οι μέχρι τώρα ενδοσυνεδριακές στηρίξεις καταγράφονται στις 1.062,80 και στις 363 μονάδες.

Ένα στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί σοβαρά αφορά τις συναλλαγές, που περίπου στις 13.00 δεν είχαν ξεπεράσει τα 54 εκατ. ευρώ, δηλαδή περί τα 15-17 εκατ. ευρώ λιγότερα απ’ ό,τι εχθές περίπου την ίδια ώρα.

Ωστόσο, είναι μάλλον περισσότερες (συγκριτικά) οι συναλλαγές, δηλαδή οι πωλήσεις, που γίνονται σήμερα στη μετοχή της Alpha Bank και σταδιακά μετά τις 12.20 στη μετοχή της Εθνικής.

Για την προσαρμοσμένη από χθες νέα τιμή της Alpha Bank το εύρος διακύμανσης διαμορφώνεται από το 0,62 ευρώ έως τα προ ολίγου χαμηλά του 0,574 ευρώ. Ανάλογα για την Εθνική, από τα αρχικά υψηλά του 1,21 ευρώ έως τα χαμηλά του 1,09 ευρώ στις 12.53. Σχεδόν παράλληλα εντείνονται οι ρευστοποιήσεις, σταδιακά από τις 12.35-12.40 και μετά, στη μετοχή της Πειραιώς προς το 0,38 ευρώ.

Από τη μη τραπεζική τριάδα, κρίσιμη θεωρείται η στήριξη που μπορεί να παρασχεθεί από τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Συνεκτιμώντας πως στον ΟΤΕ έχουν γίνει συναλλαγές περίπου 5 εκατ. ευρώ, στη ΔΕΗ 3,3 εκατ. και στον ΟΠΑΠ 1,4 εκατ. ευρώ.

Υψηλός τζίρος σε MIG, Eurobank, που συνεχίζουν αντίστοιχα κατά 4,5% και 13,16% υψηλότερα.

Θα επιμείνουμε πως σημασία έχει και η συμπεριφορά μη τραπεζικών μετοχών, με διαμορφωμένη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση, από τα ελάχιστα στις αρχές του περσινού Ιουνίου, και συγκεκριμένα των Μυτιληναίου, Μέτκα, Ελληνικών Πετρελαίων, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, Frigoglass, Intralot, αλλά και των Σιδενόρ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντη, Fourlis, Intracom, Νηρέα, Ελληνικών Καλωδίων.

Πρόκειται για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που σημείωσαν τις μέχρι τώρα ελαχιστότατες τιμές τους στο διάστημα 20 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2012.

Βραχυπρόθεσμα, και με ενδοσυνεδριακό ορίζοντα, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η δεύτερη διόρθωση, πριν από 15΄-20΄, εκτάθηκε λίγο πιο χαμηλά απ’ ό,τι η πρώτη στην αρχή της συνεδρίασης.

Στα χαμηλά προ 15΄-20΄ επίπεδα δεν παρατηρήθηκαν μαζικότερες ρευστοποιήσεις, εντονότερες πιέσεις σε μετοχές-σηματωρούς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v