ΧΑ: Η αρχή είναι (;) το ήμισυ…

Με "άλμα" 25% από την τιμή εκκίνησης των 0,485 € ξεκίνησε η Alpha. Στην τελική φάση η ανακεφαλαιοποίηση, αναπόφευκτη η άντληση ρευστότητας από την αγορά. Κλειδί η συμπεριφορά των μη τραπεζικών.

Τράπεζες ή eurogroup, σε ποιό από τα δύο μέτωπα ρίχνει η αγορά το μεγαλύτερο βάρος. Σε ποιό μέτωπο παίζουν τα ρέστα τους τα λεγόμενα «ισχυρά χέρια», το ίδιο το σύστημα.

Δεδομένης της απάντησης ξεπερνάμε με μία απλή παραπομπή τα του σημερινού eurogroup για το οποίο μας ενημερώνει αναλυτικότατα η έγκυρη Αγγελική Παπαμιλτιάδου και παραμένουμε εστιάζοντας σε τράπεζες αλλά και μη τραπεζικές δυνάμεις.

Με το άδειασμα της Παρασκευής να αποδίδεται άμεσα στην προσπάθεια κατοχύρωσης ρευστότητας (και βραχυπρόθεσμων υπεραξιών βεβαίως) αλλά και την διασφάλιση τεχνικών και ουσιαστικών παραμέτρων. Απώλειες 2,99% μέτρησε ο Γενικός Δείκτης, που διόρθωσε στις 1.034,39 μονάδες, κατά 3,06% χαμηλότερα ο FTSE Large Cap στις 348,57 μονάδες με απώλειες για τις τράπεζες και τον Ft Mid στην ευρύτερη περιοχή των 1.120 μονάδων.

Διόρθωση στις τράπεζες με βαρύτητα στην Alpha Bank, καθώς στο -11,69% της μετοχής (κλείσιμο στα 1,36 ευρώ) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 34,8 εκατ. τεμαχίων- αξίας 46,9 εκατ. ευρώ. Βασικοί μέτοχοι ρευστοποίησαν προκειμένου να συμμετάσχουν στην επικείμενη διαδικασία, όπως άλλωστε συνέβη και με την Πειραιώς.

Στα 8,9 εκατ. ευρώ έφτασαν οι συναλλαγές στην Πειραιώς που συνολικά με της Alpha Bank φτάνουν τα 55,8 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός τζίρος της 10/5 στα περίπου 125 εκατ. ευρώ αποτυπώνοντας εύγλωττα την εικόνα της συνεδρίασης.

Ειδικότερα για την Alpha Bank, που ξεκινά την ιστορικότερη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης για το εγχώριο σύστημα. Η μετοχή της ξεκίνησε στο...ταμπλώ σήμερα χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στη αύξηση. Ανάλογη διαδικασία θα ισχύσει και στις αυξήσεις των Εθνικής και Πειραιώς.

Στα 1,36 ευρώ η τελική τιμή της Alpha στις 10/5 με τη μετοχή να ξεκινά σήμερα «κομμένη» στα 0,485 ευρώ και να εκτινάσσεται στα 0,6 € με άνοδο 25%. Η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων ξεκινά στις 17 Μαΐου και θα λήξει στις 27 Μαΐου ενώ η αύξηση κεφαλαίου μαζί με τις προεγγραφές θα ολοκληρωθεί Παρασκευή 31 Μαΐου.

Σημειωτέον, πως η Alpha Bank για τα 550 εκατ ευρώ που σχεδιάζει να αντλήσει θα εκδώσει 1,25 δις μετοχές με τιμή 0,44 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η σχέση νέων προς παλαιών μετοχών είναι 1,944 νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά.

Το, ότι η όλη διαδικασία έχει ελκύσει το ενδιαφέρον και ξένων παικτών είναι προφανές ενώ ενδεικτικά θεωρούμε όσα αναφέρονται από τον Lex. Αναλυτικότερα «...οι μέτοχοι των τραπεζών στην Ελλάδα θα θυμούνται αυτή την άνοιξη. Οι μετοχές των τριών μεγαλύτερων- Πειραιώς, Alpha και Εθνική Τράπεζα- κέρδισαν πάνω από 85% από την αρχή του Απριλίου. Πριν από ένα χρόνο υπήρχε κίνδυνος ότι ο κλάδος θα εθνικοποιηθεί. Όμως, ο κίνδυνος έχει μειωθεί και έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, η οποία προβλέπει ότι ?23 δισ. πηγαίνουν σε αυτό το τραπεζικό «τρίο».

Τα κεφάλαια θα έρθουν σε μεγάλο βαθμό από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο θα καταλήξει το 90% του μετοχικού κεφαλαίου. Αλλά αν ιδιώτες επενδυτές βάλουν το 10% του κεφαλαίου, τα δικαιώματα ψήφου του ΤΧΣ θα είναι περιορισμένα και οι ιδιώτες θα διατηρήσουν τον έλεγχο.

Πειραιώς και η Alpha έχουν πετύχει το στόχο. Η ΕΤΕ εργάζεται σε αυτό.
Αν αυτό το εμπόδιο ξεπεραστεί, υπάρχουν πολλά που «αρέσουν». Επενδυτές που θα κρατήσουν τα δικαιώματα θα πάρουν warrants, δηλαδή τη δυνατότητα να αποκτήσουν μετοχές του ΤΧΣ σε τιμές κοντά σε αυτές της έκδοσης των δικαιωμάτων. Και οι τράπεζες φαίνονται πιο υγιείς από ό, τι πριν από ένα χρόνο».

Ακριβής προσέγγιση και ζητούμενη είναι από σήμερα κιόλας η εύρρυθμη λειτουργία της αγοράς, η ενδελεχής εποπτεία- παρακολούθηση, η νουνεχής στάση των λεγόμενων «ισχυρών χεριών».

Ξεκαθαρίζει, λοιπόν, το τοπίο στις τράπεζες σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος εστιάζοντας και στις μη συστημικές του κλάδου. Μένει να δούμε εάν η αναπόφευκτη πίεση - λόγω ρευστοποιήσεων για κατοχύρωση ρευστότητας- σε μη τραπεζικές μετοχές θα επηρεάσει και σε ποιό βαθμό την εικόνα της αγοράς.

Ικανοποιητικές οι αντοχές για τους βασικούς δείκτες, που μένει όμως να επιβεβαιωθούν ειδικά για τον FTSE Large Cap. Οι μάλλον λογικές συναλλαγές σε μετοχές όπως του ΟΤΕ, ΤΟΥ ΟΠΑΠ ή της ΔΕΗ ή άλλων 3-5 εισηγμένων (οι μέτοχοι των οποίων θα συμμετάσχουν στις α.μ.κ των τριών τραπεζών) δεν ήταν αυτές που φοβόμασταν. Αυτό δεν σημαίνει, πως δεν μπορεί να βγουν από σήμερα- αύριο προγράμματα πωλήσεων και προς αυτό το ενδεχόμενο επικεντρώνουμε την προσοχή μας. Σηματωροί παραμένουν οι λίγο ως πολύ γνωστές μας μετοχές, οι επιχειρηματίες που έχουν εκδηλώσει την πρόθεση τους (ή έχει διαρρεύσει σχετικά) στις α.μ.κ επίσης γνωστά. Ας δούμε λοιπόν κατ΄αρχήν την διακύμανση της μετοχής της Alpha Bank, εάν και κατά πόσον θα «χρησιμοποιηθεί» αντισταθμιστικά η ΕΕΕ και πως θα κινηθούν επιχειρηματίες- βασικοί μέτοχοι «ισχυρών εταιρειών».

Με γνώμονα μας τον FTSE Large Cap αλλά και τον Ft Mid προσέχουμε αρχικά το ανοδικό «κενό» στη συνεδρίαση της 8/5 πέριξ των 325/ 7 μονάδων. Αλλά και την διακύμανση του δείκτη «μεσαίας» κεφαλαιοποίησης σε επίπεδα πάνω από τις 1.120-1.140 μονάδες.

(*)...μπράβο ρε Μάγκες!. Ειδικά και ξεχωριστά για τους πολλούς γνωστούς και φίλους Ολυμπιακούς. Ματσάρες και εξαιρετικές εμφανίσεις, μαγκιά σας!

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v