Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ανοδικό μοτίβο συνεχίζει το ΧΑ

Πάνω από τις 1050 μονάδες το ΧΑ, παρά τη μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών και τη διόρθωση αρκετών ευρωαγορών. Κέρδη για ΕΤΕ, Εurobank, Alpha, Τράπεζα Αττικής. Νέο υψηλό για την ΕΧΑΕ. Πτώση για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Μετά από εναλλαγές προσήμων το Χ.Α., επανέρχεται σε ανοδική τροχιά με τους αγοραστές να πέρνουν εκ νέου κεφάλι κυρίως στις τράπεζες. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης κινείται πάνω από τις 1.050 μονάδες.

Λίγο ως πολύ, η μέχρι τώρα διακύμανση των δύο βασικών δεικτών δεν αποκλίνει της προηγούμενης προσέγγισής μας πως "επιβεβαιώνονται μέχρι τώρα οι στηρίξεις των 1.040 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 350 για τον FTSE-25".

Οι τράπεζες και ο κλαδικός δείκτης κρατούν σημαντικό μέρος των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών τους και της απόδοσης των προηγούμενων 2-4 συνεδριάσεων, αλλά η απόλυτα φυσιολογική και εν πολλοίς αναμενόμενη μερική κατοχύρωση θέσεων λειτουργεί ανασταλτικά.

Ούτως ή άλλως, εξαρχής (από την προσυνεδρίαση κιόλας) ζητούμενη ήταν η διασφάλιση των κεκτημένων, τα οποία μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθούν.

Η ελαφρά κλίση του Ft Mid θεωρείται λογική συνέπεια της προσέγγισης των 1.250 μονάδων και της μηνιαίας θετικής μεταβολής κατά 24,4%, όμως ο δείκτης θέλει προσοχή αν υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.160 μονάδων, καθώς με τη χθεσινή αντίδρασή του δημιουργήθηκε ένα κενό σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών (προς τις 1.130 μονάδες).

Συνεχίζουμε να θεωρούμε τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης προπομπό γι' αυτό η παρακολούθησή του και οι αναφορές μας είναι συνεχείς (ενίοτε... κουραστικές, αλλά...).

Στις τράπεζες η μετοχή της Alpha Bank κρατά την ανοδική φορά της, ενώ σε σχετικό θέμα αναφέρονται λεπτομερώς τα της αυξήσεως κεφαλαίου.

Πλέον η αποτίμηση του ομίλου έχει επανέλθει στα 790 εκατ. ευρώ. Αναλογικά της Εθνικής και της Πειραιώς, αν και την απόλυτη μεγαλύτερη απόδοση σημείωνε πριν από λίγο (με 7,5%) η μετοχή της Eurobank. Βέβαια πρόκειται για τη μετοχή που έχει μείνει σημαντικά πίσω έναντι των άλλων τριών σε διάστημα εβδομάδας αλλά και μηνός.

Μεγαλύτερες οι απώλειες -έως 1,6%- για τις μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ που δικαιολογούν και μία και δύο... στάσεις, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η πρόθεση του Οργανισμού για επίτευξη εργασιακής ειρήνης και οι νέες βολές κατά της ΕΕΤΤ.

Στα 3,5 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ΟΤΕ έναντι 2,45 δισ. του ΟΠΑΠ, 1,79 δισ. της ΔΕΗ και με τα Ελληνικά Πετρέλαια σταθερά στα 2,67 δισ ευρώ στην τρίτη θέση. Από τεχνική πλευρά, το ενθαρρυντικό είναι πως για όλες τις προαναφερθείσες μετοχές επιβεβαιώνονται -μέχρι τώρα, στις 11.30- οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις και τα σημεία αναφοράς που παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο σχόλιό μας.

Άκρως ενδιαφέρουσα -και κατά τη δική μας εκτίμηση- η προσπάθεια που καταβάλλεται στην ΕΧΑΕ καθώς νωρίτερα η μετοχή σημείωσε νέο υψηλό 52 εβδομάδων στα 5,70 ευρώ έναντι του χθεσινού των 5,61 ευρώ.

Σημειωτέον πως και οι συναλλαγές για ακόμη μία συνεδρίαση είναι υψηλές (160 χιλιάδες κομμάτια με περίπου 950 χιλιάδες ευρώ), γεγονός που ισχυροποιεί τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση της μετοχής. Δικαιώνοντας συνάμα όσους επιμένουν από τα ελάχιστα του 1,84 ευρώ πέρυσι τον Ιούνιο (συγκεκριμένα στις 5/6). Με συναλλαγές όπως αυτές των τελευταίων ημερών τα ΕΧΑΕ μπορεί να... τολμήσουν υψηλότερα.

Στη μεσαία αποτίμηση να προσεχθεί η διόρθωση και η ενδεχόμενη επιβεβαίωση (ή όχι) στηρίξεων μετοχών όπως των ΓΕΚ-Τέρνα, Ιντρακόμ, Σιδενόρ, Φουρλής αν και από τον δείκτη ξεχωρίζει με το +21% η μετοχή της Attica Bank.

Η τράπεζα ετοιμάζεται να τρέξει και αυτήν την ΑΜΚ της, είναι λογικό να ακολουθεί τον κλαδικό δείκτη και να καλλιεργούνται προσδοκίες πως θα καλυφθεί ο στόχος που έχει τεθεί από τη διοίκησή της.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v