Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες:Η τρίτη μεγαλύτερη άνοδος στην ιστορία!

Άλμα 25,81% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση. Εντυπωσιακός τζίρος άνω των 168 εκατ. ευρώ. Νέα υψηλά έτους από ΟΠΑΠ, Eurobank Properties, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και ΟΛΠ. Τι θα γίνει από Παρασκευή στην ΕΤΕ.

Συνεδρίαση εντυπωσιακών κερδών αποδείχθηκε η πρώτη μετά τις αργίες του Πάσχα, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της ανοδικής κίνησης, να ακολουθεί το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του μη Τραπεζικού 25αρη, ενώ αξιοπρόσεκτη κινητικότητα σημειώθηκε και σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Ασφαλώς, στην δημιουργία του θετικού κλίματος, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι διεθνείς Αγορές, οι οποίες στις προηγούμενες ημέρες των Ελληνικών αργιών σημείωσαν νέα πολυετή ή ιστορικά υψηλά.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο ο Τραπεζικός, αλλά και ο FTSE-25 κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ με "ΑΜΕΜ" ξεκίνησαν οι τίτλοι των ΔΕΗ, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου, Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank Properties, Frigoglass, Alpha Bank και Eurobank. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι τίτλοι του 25αρη, πλην των Eurobank Properties και Folli Follie Group, κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλώ, όπου όσοι συνεχίζουν να αγοράζουν υποτίθεται ότι ξέρουν τι κάνουν, όπως και αυτοί που απέχουν επιδεικτικά, ασφαλώς και όλοι οι Τραπεζικοί τίτλοι δεν κινούνται με την "ίδια ταχύτητα".

Ξεκινώντας από τον κλαδικό δείκτη, του οποίου το σημερινό +25,81% είναι η τρίτη μεγαλύτερη άνοδος "ever". Να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στο Χ.Α. στις 2/1/1985 και οι δύο συνεδριάσεις με τις αμέσως μεγαλύτερες ανόδους έχουν σημειωθεί στις 29/8/2011 (+29,12%) και στις 2/12/1985 (+49,12%).

Την ώρα που ο Τραπεζικός δείκτης, από την αρχή του χρόνου σημειώνει απώλειες 13,61%, με σημεία αναφοράς το κλείσιμο της 31/12/2012 και το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει απώλειες 0,69%, της Εθνικής απώλειες 33,57%, της Eurobank απώλειες 60,06%, της Πειραιώς απώλειες 13,31%, της Τρ. Αττικής απώλειες 65,18%, ενώ αντίθετα με κέρδη 8,94% κινείται η μετοχή της Τρ. Ελλάδος.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, η Παρασκευή 10/5 θα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των Παραγώγων προϊόντων με υποκείμενο τίτλο την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Μετά την λήξη της συνεδρίασης στις 10/5, τα Παράγωγα προϊόντα επί της μετοχής της Εθνικής, θα διαγραφούν και θα ακολουθήσει χρηματικός διακανονισμός, με βάση την τελευταία τιμή του υποκείμενου τίτλου την ημέρα αυτή.

Σχεδόν εντυπωσιακός και ο τζίρος, το 72,5% του οποίου αφορούσε συναλλαγές μόλις έξι τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνικής, Πειραιώς, ΔΕΗ και Alpha Bank.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα, ανεβάζοντας στροφές στην ανοδική τάση, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Όλο το διάστημα του τελευταίου δεκαμήνου, το Χ.Α. αναζητούσε κάποια σημάδια από την εγχώρια οικονομία που θα δικαιολογούσαν την ανοδική κίνηση. Κάποιες σοβαρές αποκρατικοποιήσεις αλλά και η ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων του Τραπεζικού κλάδου ήταν τα δύο από τα θεωρούμενα σημαντικά γεγονότα.

Έτσι λοιπόν την εβδομάδα που πέρασε είδαμε την πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση, αυτή του ΟΠΑΠ, ενώ είμαστε και στην διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης των Τραπεζών και μάλιστα, για κάποιες, με την κάλυψη του 10% που έχει την σημασία του.

Θετικά τα μηνύματα από δύο πολύ σημαντικά διαγράμματα, αυτά του Ελληνικού spread και της πορείας του την τελευταία 4ετία, όπως επίσης και το πιο σημαντικό μας ομόλογο αυτό της λήξης του 2023, που λίγο πριν τις περσινές εκλογές και αμέσως μετά το "κούρεμα" είχε καταγράψει τιμές πέριξ του 14 ενώ πλέον διαπραγματεύεται σε τιμές κοντά στο 60 που ουσιαστικά είναι και νέα ιστορικά υψηλά.

Αντίστοιχα το spread μας κατάφερε και έσπασε το επίπεδο του 960, αμέσως μετά την πώληση του ΟΠΑΠ, καταγράφοντας πτώση σημαντική, μέσα σε λίγες μόλις μέρες, πιάνοντας τιμές κοντά στις 840 μονάδες που ισοδυναμεί ουσιαστικά με νέο χαμηλό διετίας.
 
Αυτά τα δύο διαγράμματα που ουσιαστικά έχουν αντίθετη κίνηση είναι πολύ πιο σημαντικά από όποιον άλλο δείκτη, μιας και ουσιαστικά μας δείχνουν πως οι Αγορές βλέπουν την Ελληνική οικονομία, ακόμα και αν είναι αρκετά νωρίς να μιλήσουμε για έξοδο στις Αγορές, κάτι που η Πορτογαλία κατάφερε μετά από πολύ καιρό με 10ετή έκδοση ομολόγου και επιτόκιο 5,66%.

Επίσης οι επιτυχείς καλύψεις των εταιρικών ομολόγων, έστω και με σχετικά "αλμυρό" επιτόκιο, δείχνει την εμπιστοσύνη των Αγορών στις Ελληνικές εταιρείες, ενώ πλέον ανοίγουν τον δρόμο σε πολλές ακόμα εκδόσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και που θα γίνουν “μόδα” στις επενδύσεις.

Ουσιαστικά τα ομολογιακά δίνουν τεράστια ρευστότητα στις εισηγμένες αντικαθιστώντας τις Τράπεζες, στην παρούσα φάση, γεγονός πολύ σημαντικό για την περαιτέρω ανάπτυξη τους.

Το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ εκτιμά ότι χρειάζεται στόχευση στις επιλογές μακρόπνοου ορίζοντα και να μην ακολουθούμε τυχαία όποιες μετοχές απλά πιστεύουμε ότι έχουν μείνει πίσω.

Σύμφωνα με την Fast Finance, η υπέρβαση των 1050 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 350 μονάδων για τον FTSE25, αλλάζει επίπεδο στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, βάζοντας σαν μεσοπρόθεσμους στόχους τις 1400 - 1500 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τις 600 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι πρώτες στηρίξεις διαμορφώνονται, πλέον, στις 1024 και 340 μονάδες, αντίστοιχα.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

'Ηπιες κινήσεις, με τα "πράσινα" ταμπλώ να κυριαρχούν στις διεθνείς Αγορές, που όπως προαναφέρθηκε κινούνται σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά.

Νέα υψηλά 5 ετών για τον Ιαπωνικό Nikkei που κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2008. Με θετικό πρόσημο και τα Κινεζικά Χρηματιστήρια μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η Κίνα εμφάνισε εμπορικό πλεόνασμα 18,16 δισ. δολ. τον Απρίλιο. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 14,7% από ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 16,8% ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Θετική έκπληξη αποτέλεσαν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η παραγωγή του Γερμανικού βιομηχανικού κλάδου αυξήθηκε το Μάρτιο κατά 1,2%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε αναλυτές, η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για οριακή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,1%.

To δολάριο θα ενισχυθεί πάνω από τα 100,00 γεν σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς αυξάνεται η Ιαπωνική ζήτηση για Αμερικανικά ομόλογα, εκτιμά η Credit Suisse. Η εκτίμηση είναι για άνοδο της ισοτιμίας USD/JPY στα 104,00 γεν έως το τέλος του έτους.

Σε νέα ιστορικά υψηλά κινείται ο Γερμανικός DAX, ενώ συνεχόμενα ιστορικά ρεκόρ καταγράφουν οι Dow Jones και S&P 500.

Η ανθεκτικότητα του ράλι των διεθνών Αγορών αντανακλά μετά βεβαιότητας τη διευρυμένη αισιοδοξία που επικρατεί στους κύκλους των επενδυτών, αναφέρει η Citigroup. Μπορεί τα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας να μην δικαιολογούν την άνοδο των Χρηματιστηρίων (τίποτα βιώσιμο δεν υπάρχει, με τις αβεβαιότητες να πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο), ωστόσο οι επενδυτές βρίσκουν λόγους για να αισιοδοξούν, καθώς η πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων αποτελεί έναν πολύ σημαντικό καταλύτη για την επόμενη μέρα των Αγορών. Ο οίκος δεν αποκλείει εκτόξευση του δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, του S&P 500, στα επίπεδα των 1.650 - 1.675 μονάδων μέχρι το Καλοκαίρι (!)

Wall Street δεν βρίσκεται ακόμη σε περιοχή φούσκας, αλλά εάν συνεχιστεί το τεράστιο ράλι στις ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις, τα επόμενα δύο χρόνια, τότε υπάρχει κίνδυνος μεγάλου κραχ" προειδοποιεί ο Νουριέλ Ρουμπινί, προσθέτοντας ότι "υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στο κλίμα που επικρατεί στη Wall Street και στο κλίμα που υπάρχει στην πραγματική Αγορά" επισημαίνοντας ότι η Αμερικανική οικονομία παραμένει αδύναμη.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία, ζούμε μία ασυνήθιστη κατάσταση στις Αγορές όπου οι κακές οικονομικές ειδήσεις είναι καλή είδηση για τις μετοχές, διότι αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση από τις Κεντρικές Τράπεζες, άρα περισσότερη ρευστότητα και αυτός είναι ένας ισχυρός παράγοντας για τα Χρηματιστήρια σε όλο τον Κόσμο.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, “αγοράστε Ελληνικά Κρατικά ομόλογα”, προτρέπει τους επενδυτές, ομάδα αναλυτών της Morgan Stanley, όπως μεταδίδει η "WSJ", που υποστηρίζουν ότι "τα Ελληνικά ομόλογα αποτελούν κορυφαία κίνηση εξασφάλισης σταθερού εισοδήματος για φέτος".

Καλύτερα της προηγούμενης έκδοσης εξελίχθηκε η σημερινή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο απορρόφησε κεφάλαια ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Το κουπόνι της έκδοσης εμφανίστηκε οριακά μειωμένο, καθώς διαμορφώθηκε τελικώς στο 4,2% έναντι 4,25% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση.

Προσεγγίζοντας το ταμπλώ του Χ.Α. και ξεκινώντας από τον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητική μεταβολή (-0,63%) έκλεισε μόνο ο τίτλος της Folli Follie Group, που δεν "είδε" θετικό πρόσημο σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ασφαλώς στο σημερινό "party", μεγαλύτερη αξία έχει να εντοπιστούν οι τίτλοι που έκλεισαν σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο και αυτοί από τις μετοχές του FTSE25, είναι οι ΟΠΑΠ, Eurobank Properties, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και ΟΛΠ.

Ξεκινώντας από τον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών, δείχνει να απειλεί τα υψηλά 19 μηνών, με την επόμενη σημαντική ζώνη αντίστασης να εντοπίζεται στα 8,00 - 8,24 ευρώ.
Ήταν σημαντικό ότι επιτεύχθηκε η συμφωνία για τη μεταβίβαση του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta, σημειώνει η Citi σε έκθεσή της, δεδομένου ότι ήταν η μοναδική υποψήφια.

Ο οίκος εκτιμά ότι για τη μετοχή τα ρίσκα παραμένουν, με τα ποιο σημαντικά την αδύναμη οικονομία και μια πιθανή έξοδο από το ευρώ να υφίσταται ως ενδεχόμενο. Επιπλέον η ΕΕ εξετάζει το θέμα του μονοπωλίου και, δεδομένων των προσδοκώμενων φορολογικών εσόδων, η Citi δεν αποκλείει την απελευθέρωση της ευρύτερης Αγοράς. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η τιμή - στόχος τίθεται στα 6,8 ευρώ και η σύσταση είναι "neutral".

Νέο υψηλό τρέχοντος έτους και νέο υψηλό 27 μηνών για την Eurobank Properties, που έκλεισε και στο υψηλό ημέρας. Η επόμενη σημαντική αντίσταση στο ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ.

Υψηλότερα από το προηγούμενο υψηλότερο κλείσιμο για το 2013 έκλεισε η μετοχή του Ελλάκτωρα, που κινείται σε υψηλά 21 μηνών. Αν υπερκεράσει την τεχνική αντίσταση στα 2,43 ευρώ, θα βάλει τις τεχνικές βάσεις για να κινηθεί προς την ισχυρή αντίσταση των 2,90 ευρώ.

Σε νέο υψηλό 23 μηνών ο τίτλο του ΟΤΕ που διακίνησε περισσότερο από το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Σημαντική αντίσταση το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ.
Σε υψηλά 57 μηνών ο τίτλο του ΟΛΠ, που δείχνει ότι έχει τις τεχνικές προϋποθέσεις για να κινηθεί προς την επόμενη τεχνική αντίσταση των 22,00 ευρώ.

Μπορεί αρκετοί αναλυτές να μην δήλωσαν "ενθουσιασμένοι", με τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, όμως η μετοχή της Frigoglass έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας και με αυξημένο όγκο συναλλαγών. Προσωρινή αξιολόγηση "B1" έθεσε για την εισηγμένη η Moody΄s, ενώ ανάλογο rating θέτει για την ομολογιακή έκδοση των 250 εκατ. της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο διεθνής οίκος αξιολογεί τη Frigoglass, ενώ οι προοπτικές των αξιολογήσεων είναι σταθερές. Ο διεθνής οίκος εξέδωσε τα ratings εν αναμονή της πώλησης του ομολογιακού της εταιρείας. Όταν ολοκληρωθεί η πώληση, η Moody΄s θα προχωρήσει στην τελική αξιολόγηση της Frigoglass η οποία μπορεί να διαφέρει από την προσωρινή. Η έκδοση των Ομολογιών θα είναι εγγυημένη σε πρωτιμώμενη βάση άνευ άλλης εξασφάλισης (οn a senior unsecured basis) από την Frigoglass Α.Β.Ε.Ε., την Frigoinvest Holdings B.V. (άμεση μητρική του Εκδότη) και των εξής θυγατρικών της Frigoinvest Holdings B.V.: Beta Glass Nigeria Plc, Frigoglass Eurasia LLC, Frigoglass Indonesia PT, Frigoglass Industries (Nigeria) Ltd, Frigoglass Jebel Ali FZCO, Frigoglass North America Ltd. Co.,Frigoglass Turkey Sogutma Sanayi Ic ve D?s Ticaret A.S. και Frigoglass Romia SRL.

Χαμηλότερα του 25αρη. λίγοι ήταν οι τίτλοι που έδωσαν νέα υψηλά και ασφαλώς δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το νέο υψηλό 56 μηνών για τον ΟΛΘ, που έχει μπροστά του την ζώνη αντίστασης 24,60 - 25,00 ευρώ, την οποία αν την αφήσει πίσω (σε κλείσιμο) θα ανοίξει τον δρόμο για minimum κίνηση προς τα 28,00 και 33,50 ευρώ.

Επίσης ίσως αξίζουν υποσημείωσης η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τα Πλ. Θράκης που έχουν μπροστά τους την ζώνη αντίστασης των 1,50 - 1,56 ευρώ και η έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Creta Farm.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με ελάχιστες συναλλαγές, για τον τίτλο του Ηρακλή, με τα κέρδη να προέρχονται από "ανοιχτές" εντολές αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος παρουσίασε το 2012 ζημίες μετά από φόρους 76,50 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 36,9% σε σύγκριση με ζημίες μετά από φόρους 55,86 εκατ. ευρώ το 2011. Οι επενδύσεις του Ομίλου το 2012 ανήλθαν σε 5,44 εκατ. Ευρώ έναντι 12,63 εκατ. Ευρώ το 2011. Τα ίδια κεφάλαια στα 447 εκατ. Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 57,16 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 61,6 εκατ.

Μεταξύ των παρατηρήσεων του ορκωτού ελεγκτή αναφέρονται και τα εξής: Eπί της ακίνητης περιουσίας του Ομίλου και της Εταιρείας εκκρεμούν χαρακτηρισμοί γης ως δάση, αιγιαλοί και αρχαιολογικοί χώροι καθώς και διάφορες διεκδικήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο και διάφορα τρίτα μέρη. Ο μέγιστος κίνδυνος από τις παραπάνω διεκδικήσεις εκτιμάται σε 1.747 χιλιάδες Ευρώ και 1.724 χιλιάδες Ευρώ για τον Όμιλο και την Εταιρεία αντίστοιχα.

Για αυτές τις διεκδικήσεις δεν έχει σχηματισθεί πρόβλεψη στις παρούσες οικονομικές καταστάσεις, διότι δε θεωρείται πιθανό ότι αυτός ο κίνδυνος τελικώς θα επισυμβεί. Κατά του Ομίλου υφίστανται σε εκκρεμότητα αγωγές συνολικού ύψους στις 31 Δεκεμβρίου 2012, 59.848 χιλιάδων Ευρώ, εκ των οποίων οι 44.560 χιλιάδες Ευρώ αφορούν αγωγές σε εκκρεμότητα κατά της Εταιρίας, οι οποίες αντιμετωπίζονται δικαστικά και το αποτέλεσμα τους είναι αβέβαιο.

Ο μέγιστος κίνδυνος από την τελεσιδικία αυτών των υποθέσεων εκτιμάται σε 22.521 χιλιάδες Ευρώ, εκ των οποίων οι 17.597 χιλιάδες Ευρώ αφορούν το μέγιστο κίνδυνο από την τελεσιδικία των υποθέσεων της Εταιρείας. Για αυτές τις εκκρεμοδικίες δεν έχει σχηματισθεί πρόβλεψη στις παρούσες οικονομικές καταστάσεις διότι δε θεωρείται πιθανό ότι αυτός ο κίνδυνος τελικώς θα επισυμβεί.

Επίσης, κατά του Ομίλου υφίστανται σε εκκρεμότητα αγωγές συνολικού ύψους στις 31 Δεκεμβρίου 2012, 5.368 χιλιάδων Ευρώ, εκ των οποίων οι 5.350 χιλιάδες Ευρώ αφορούν αγωγές σε εκκρεμότητα κατά της Εταιρείας, οι οποίες αντιμετωπίζονται δικαστικά και το αποτέλεσμα τους θα είναι μάλλον αρνητικό. Ο μέγιστος κίνδυνος από την τελεσιδικία αυτών των υποθέσεων εκτιμάται σε 2.302 χιλιάδες Ευρώ εκ των οποίων οι 2.287 χιλιάδες Ευρώ αφορούν το μέγιστο κίνδυνο από την τελεσιδικία των υποθέσεων της Εταιρείας. Για τους κινδύνους αυτούς έχουν σχηματιστεί προβλέψεις για "Επίδικες ή υπό διαιτησία διαφορές".

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, ανακοίνωσε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της παραγωγικής της δομής τσιμέντου. Η νέα δομή περιλαμβάνει την παραγωγή τσιμέντου από τα δυο εργοστάσια Βόλου και Μηλακίου Ευβοίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα των λιμενικών τους εγκαταστάσεων και την οριστική παύση του εργοστασίου της στη Χαλκίδα.

Η παραγωγική αναδιάρθρωση εκτιμάται ότι θα έχει εφ’ άπαξ αρνητική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της ΑΓΕΤ Ηρακλής και κατ’ επέκταση του Ομίλου εταιρειών Ηρακλής κατά €57 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2013. Όσον αφορά τις επόμενες χρήσεις, εκτιμάται ότι θα υπάρξει θετική επίδραση κατά 18 εκατ. ευρώ περίπου ανά έτος και αύξηση της παραγωγικότητας.


Η ημέρα των Τραπεζών στο ΧΑ

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν "ημέρα Τραπεζών", κάτι που επιβεβαιώνεται από το +24,35% της Alpha Bank, το +27,34% της Εθνικής, το +21,33% της Eurobank και το +25,21% της Πειραιώς. Κέρδη μεγαλύτερα του 9% για ΟΤΕ και Σωλ. Κορίνθου και του 8% για Βιοχάλκο και Μυτιληναίο, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1043,28 μονάδες με κέρδη 6,06%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 168 εκατ. από τα οποία τα 16,2 αφορούσαν "πακέτα" (ΟΤΕ, ΕΕΕΚ, Alpha Bank).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 143 ανοδικές μετοχές έναντι 30 πτωτικών, ενώ 23 τίτλοι έκλεισαν με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Μεταξύ των διακριθέντων και οι Σιδενόρ, Ιντρακόμ, Χαλκόρ, Αττικής, Υγεία, ΕΛΒΑΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Fourlis κ.λ.π.

Στο ανώτατο όριο πτώσης και με σχετικά αυξημένες συναλλαγές έκλεισε η μετοχή της Ιντεάλ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύθηκε χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,37 ευρώ ανά μετοχή.


----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ιδιαίτερα υψηλών κερδών, που συνδυάστηκε με εντυπωσιακή αύξηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.302 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο ακολούθησε την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην spot Αγορά, με σαφώς καλύτερη απόδοση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το premium να αυξηθεί στο 4,4%.
Καμία κίνηση από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.006, τιμή εκκαθάρισης 364,25) κινήθηκαν μεταξύ 335,75 και 365 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (70.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (18.562), ΟΠΑΠ (1.599), ΟΤΕ (7.013), MIG (1.318), Μυτιληναίο (914), ΔΕΗ (3.022), ΓΕΚ (1.220), Eurobank (2.455), Ελλάκτωρα (410), Intralot (958), Βιοχάλκο (120), ΕΧΑΕ (145), Σιδενόρ (152), Τέρνα Ενεργειακή (651), Motor Oil (222), Jumbo (136), Frigoglass (105).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε αισθητά στο 34% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν αυξημένος στα 2.986 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.953 δικαιώματα αγοράς και 1.033 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (9.665.969 τεμ.), Alpha Bank (4.106.047).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v