ΧΑ: Η προσοχή σε ΟΠΑΠ και τράπεζες

Τις εξελίξεις στον ΟΠΑΠ και την προετοιμασία των συστημικών τραπεζών για τις ΑΜΚ αποτιμά το ΧΑ. Κλειδί οι 305-310 μονάδες για τον FTSE-25 και οι 120 για τον τραπεζικό δείκτη. Ενδιαφέρον και για ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Πιέσεις διά χειρός Fed στη Wall, πτωτικά κινήθηκαν νωρίτερα οι ασιατικές αγορές και το Χ.Α. προετοιμάζεται -αμέσως μετά το Πάσχα- για τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζικών ομίλων.

Με διόρθωση στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου, που έφερε τον Γενικό Δείκτη στις 974,09 μονάδες, με απώλειες 0,81%, και κατά 1,03% χαμηλότερα στις 322,27 μονάδες τον... 25άρη. Με δεύτερη συνεχόμενη κι άτσαλη πτωτική συνεδρίαση για τον τραπεζικό κλάδο, απώλειες έως 19,11% για τη μετοχή της Εθνικής και με τον κλαδικό δείκτη στην περιοχή των 149 μονάδων.

Παρά τις σοβαρότατες πιέσεις κι απώλειες των τραπεζικών μετοχών, ο τραπεζικός δείκτης παραμένει σε φορά υψηλότερα των σημαντικών 120 μονάδων. Το εάν αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι σε συνδυασμό με το μάζεμα που επιχειρήθηκε από τα χαμηλά της προχθεσινής συνεδρίασης θα φανεί σύντομα.

Στο 0,961 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της Alpha Bank, με τον όμιλο να μπαίνει πρώτος σε μία τόσο σύνθετη, πολύπλοκη και ιστορικής σημασιας διαδικασία, ενώ η Πειραιώς και η Εθνική ακολουθούν.

Σε σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται: "Με απόλυτη επιτυχία στέφεται η προσπάθεια του ομίλου της Alpha Bank όσον αφορά τον στρατηγικό στόχο της κάλυψης τουλάχιστον του 10%, ήτοι 457 εκατ. ευρώ, της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια.

Θεωρείται μάλιστα, βέβαιη, σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση του εν λόγω ποσοστού στο 12%, δηλαδή στα 550 εκατ. ευρώ, γεγονός που επιτρέπει στην τράπεζα να βγει από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης πλήρως θωρακισμένη. Ισχυρό ατού αποτελεί, επίσης, το γεγονός ότι δεν θα προχωρήσει σε έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (Cocos), εξέλιξη που της επιτρέπει να αποφύγει το δυσθεώρητο για τα δεδομένα της οικονομίας κόστος τους, το οποίο ανέρχεται σε 7% σε ετήσια βάση. Ενδεικτική της δυναμικής των μεγεθών του ομίλου είναι η δέσμευση των διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων, που αποτελούν τους αναδόχους της επικείμενης αύξησης, JP Morgan, Citigroup, HSBC και Credit Agricole, να εγγυηθούν τη συγκέντρωση του 10% που απαιτείται (hard underwritting), προκειμένου ο όμιλος να διατηρήσει και να συνεχίσει απρόσκοπτα να λειτουργεί ιδιωτικά".

Πέρα όμως από τις τράπεζες, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ποντάρουν -εδώ και καιρό- σε ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα, προωθώντας την αποχώρηση του Δημοσίου από οργανισμούς και φορείς όπως ο ΟΠΑΠ.

Στο σχετικό θέμα του έγκυρου Φώτη Κόλλια σημειώνεται: "Αλλαγή παιχνιδιού για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, την κυβέρνηση, αλλά και για τον ίδιο τον Οργανισμό σηματοδοτεί η χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για πώληση του 33% στην κοινοπραξία της Emma Delta.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, για αλλαγή που επέρχεται παρά τις αντιδράσεις κατεστημένων συμφερόντων, πολιτικών, οικονομικών και «μιντιακών», που αγωνίστηκαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, προσπαθώντας να διαιωνίσουν πρακτικές που επί χρόνια σημάδεψαν την ελληνική πραγματικότητα. Δεν τα κατάφεραν όμως".

Στα 7,49 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ στη συνεδρίαση της Τρίτης, με αυξημένες συναλλαγές 2,794 εκατ. τεμαχίων - αξίας 19,9 εκατ. ευρώ. Με αποτίμηση 2,39 δισ. ευρώ και καθαρή θέση 889,51 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 4,36 δισ. ευρώ και συντελεστή κερδών Ρ/Ε στις 4,45 φορές, ο ΟΠΑΠ επιβεβαιώνει τη θέση του στη μη τραπεζική 3άδα, που από τα ελάχιστα του Ιουνίου του 2012 διεκδίκησε και κέρδισε το μερίδιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος που άφησαν πίσω τους (κυρίως) οι τράπεζες.

Κατά την εκτίμησή μας, ο Οργανισμός από τούδε και στο εξής με τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ ισχυροποιούν περαιτέρω τη θέση τους στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, δεδομένης μάλιστα της σταδιακής εξασθένισης της CC HBC.

Για τον έτερο της 3άδας, τον ΟΤΕ, το ταμπλό έγραψε προχθές συναλλαγές 18,7 εκατ. τεμαχίων - αξίας 124 εκατ. ευρώ, συνεπεία της ουσιαστικής αναβάθμισης του Οργανισμού στους διεθνείς δείκτες. Και να συνεκτιμήσουμε πως τώρα ξεκινά η συζήτηση για το αν ο ΟΤΕ θα μπορούσε (και για ποια χρήση) να προχωρτήσει στη διανομή μερίσματος.

Το πότε θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις του βασικού μετόχου, της Deutsche Telekom, και από τις κεφαλαιακές ανάγκες και προτεραιότητες των Γερμανών.

Ωστόσο, είναι κοινή εκτίμηση πως και ο ΟΤΕ είναι εδώ και θα είναι εκ των παικτών της επόμενης μέρας. Για τη ΔΕΗ η συνεδρίαση της 30ής/4 ήταν ακόμα μία στο σερί που έχει φέρει την απόδοση της μετοχής στο 202% σε σχέση με την τιμή 52 εβδομάδων. Η αποτίμηση της Επιχείρησης στο 1,7 δισ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v