ΧΑ: Το βλέμμα σε Coca Cola και τράπεζες

Η στρεβλή χθεσινή εικόνα, λόγω CC HBC, δεν ξεγελά την αγορά. Ζητούμενη η εκ νέου μόχλευση των τραπεζών ειδάλλως το ΧΑ ετοιμάζεται για επιβεβαίωση (ή όχι) των 970 μονάδων. Εγκλώβισε κόσμο το τραπεζικό γύρισμα.

Σε συνεδρίαση ειδικών συνθηκών, ή αλλιώς σε συνεδρίαση για έναν ρόλο αναφερόταν στο χθεσινό σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος και είχε 1.000% δίκιο.

Ειδικότερα, συνεδρίαση Coca Cola θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρώτη της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς η επιστροφή της... νέας Coca Cola στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό απέσπασε το μεγαλύτερο κομμάτι του ενδιαφέροντος και της μόχλευσης του Δείκτη, αλλά όχι και των συναλλαγών.

Η μεγάλη στάθμιση, παρά τις λίγες συναλλαγές, είχε ως αποτέλεσμα να τραβηχτούν προς τα πάνω οι δείκτες. Η μετοχή κινήθηκε παράλληλα ώστε να συναντήσει τις τιμές στο Λονδίνο, όπου επίσης έγιναν σχετικά περιορισμένες συναλλαγές. 

Σημειώνεται ότι χθες για την Coca Cola οι απόψεις που διατυπώθηκαν από αναλυτές, με αφορμή το τριπλό listing, ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες.

Η Barclays διατήρησε την τιμή-στόχο για την Coca Cola στα 21 ευρώ λέγοντας πως το νέο αυτό επίπεδο παρέχει ένα ιδανικό σημείο εισόδου σε ένα θεμελιωδώς ελκυστικό growth story. Όπως επισημαίνει, εκτιμά πως η Coca Cola θα εμφανίσει μεσοπρόθεσμα αύξηση εσόδων 4,5%, που θα είναι και η ισχυρότερη των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

Σύμφωνα με την Barclays, το relisting σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Αθήνα δίνει ώθηση στη ρευστότητα και μειώνει την αστάθεια. Επιπλέον, η εταιρεία θα έχει πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια και πιθανώς χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, γεγονός που θα διευκολύνει τις προοπτικές ανάπτυξης.

Η Bank of America Merrill Lynch, από την πλευρά της, θεωρεί πως το consensus των εκτιμήσεων και η αποτίμηση της εταιρείας προεξοφλούν μια αισιόδοξα γρήγορη ανάκαμψη των περιθωρίων ΕΒΙΤ, που έχουν υποχωρήσει κατά 350 μονάδες βάσης από το 2010 λόγω μακροοικονομικών πιέσεων και πιέσεων στο κόστος παραγωγής. Οι εκτιμήσεις της BofA Merrill Lynch για τα κέρδη ανά μετοχή του 2013-2015 είναι 4%, 11% και 16% χαμηλότερα του consensus. 

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή εικόνα των δεικτών, κυρίως του Γενικού και δευτερευόντως του Ftse Large Cap, θεωρείται πλαστή, με τα κλεισίματα στις 982,01 μονάδες και στις 325,73 αντίστοιχα να πρέπει να επιβεβαιωθούν σύντομα (ή να διαψευστούν).

Το αργότερο σήμερα-αύριο θα πρέπει να έχει γίνει σαφές εάν το Χ.Α. μπορεί (και τα ισχυρά χέρια θέλουν) να πιάσει το 1.000ρικο σε αυτήν τη φάση ή να διολισθήσει προς τις 970 και στη συνέχεια πάλι προς τις 950 μονάδες. Η εκτίναξη του Γ.Δ. προς τις 1.000 μονάδες ήταν τεχνητή, στρεβλή και επουδενί θα μπορούσε να αποτελέσει στοιχείο στατιστικό, τεχνικό ή οποιασδήποτε άλλης αναφοράς.

Το κλειδί προφανώς δεν είναι η ετεροβαρής πλέον CC HBC σε σχέση με το υπόλοιπο της αγοράς, τις άλλες δυνάμεις του Ftse Large Cap και του Ft Mid, αλλά η τεχνική επιβεβαίωση της κορύφωσης ή όχι της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης των τραπεζών.

Κίνησης λίγο ακραίας σε κάποιες περιπτώσεις, που ωστόσο ώθησε τον κλαδικό δείκτη πάνω και από τις 170 μονάδες με υπεραπόδοση και των τεσσάρων συστημικών. Το χθεσινό άδεισμα, με αρχικό τράβηγμα των μετοχών, εγκλώβισε κόσμο και σε αυτήν τη συγκυρία είναι το τελευταίο που χρειαζόταν ο κλάδος.

Εν όψει μάλιστα των επικείμενων ΑΜΚ το γύρισμα π.χ. της Πειραιώς ήταν απρόσμενο, καθώς από το αρχικό +6% διόρθωσε με πωλητές έως και 14% χαμηλότερα. Και με πολλά κομμάτια μάλιστα.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση πως τις τελευταίες ημέρες το παιχνίδι των εντυπώσεων (και των αποδόσεων) παίχτηκε κυρίως στην ακραία αντίδραση των συστημικών μετοχών, του κλαδικού δείκτη.

Χάρη σε αυτό μοχλεύθηκε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς από τη μεγάλη μέχρι τη μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση. Μόνο με αυτό θα μπορούσε σε αυτήν τη φάση να... ξαναπάρει μπροστά και όχι με κινήσεις αλά CC HBC, όπως συνέβη εχθές.

Όσα διαδραματίστηκαν εχθές λόγω της CC HBC προφανώς και θα προβλημάτισαν τους καθ' ύλην αρμοδίους, για να μην ξανασυμβούν ανάλογες καταστάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v