Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κερδίζουν έδαφος οι πωλητές

Απώλειες καταγράφει η Σοφοκλέους με τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου να μαζεύονται στο 4,5%. Άνοδος άνω του 4% για Εθνική, Eurobank, ενώ ακολουθεί η Alpha. Πτώση για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Γύρισε πτωτικά ο ΟΤΕ. Αυξημένος τζίρος.

Με τον... αέρα των τελευταίων εξελίξεων οι βασικοί δείκτες κινούνταν ελαφρώς ανοδικά, δεδομένο που άλλαξε μετά τη 13.00. Οι 4 συστημικές τράπεζες καταγράφουν μεν κέρδη, αρκετά χαμηλότερα δε από την αρχή της συνεδρίασης.

Η Εθνική ενισχύεται κατά 6,4%, η Alpha 2,54%, η Eurobank 4,85%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται οριακά στο πράσινο.

Νωρίτερα στα τοπικά υψηλά συνέβη το αναμενόμενο, καθώς κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι έπευσαν να κατοχυρώσουν σημαντικό μέρος των θέσεών τους. Συνέπεια το γύρισμα του Γενικού Δείκτη και η διόρθωση μετοχών-σηματωρών της μεγάλης-μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Πρακτικά, συνέβη το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε και όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας η αγορά τραβήχτηκε ανοδικά αφήνοντας ακάλυπτα όλα τα τεχνικά κενά που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Με ουρά αγοραστών, μετά από πολλές συνεδριάσεις, οι μετοχές των συστημικών τραπεζών (και της Αττικής από τον Ft Mid) ξεκίνησαν με ανοδικό χάσμα και συνέχισαν υψηλότερα τραβώντας και τον κλαδικό δείκτη αρκετά πάνω από τις 160 μονάδες.

Με συναλλαγές 21 εκατ.  και την Εθνική να πραγματοποιεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ στα πρώτα 20΄ της συνεδρίασης.

Η σχέση τζίρου τραπεζικών μετοχών-συνόλου συναλλαγών (τουλάχιστον στο πρώτο ημίωρο) είναι σαφώς μεγαλύτερη από ό,τι εχθές και ακόμα περισσότερο από αυτόν των προηγούμενων συνεδριάσεων, δηλαδή στο τριήμερο Δευτέρας- Τετάρτης.

Από αυτήν την άποψη, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή το ενδεχόμενο μοιράσματος στα τοπικά υψηλά, εάν μάλιστα συνεκτιμηθεί πως λ.χ. της Εθνικής η εβδομαδιαία απόδοση ξεπερνά το 60%(!), της Alpha Bank το 52,5%, το 48,7% της Πειραιώς έναντι μόλις 4,2% της Eurobank για την ίδια περίοδο.

Ας κάνουν και άλλοι ταμείο, σημείωνε προ ολίγου έμπειρος βραχυπρόθεσμος παίκτης, ο οποίος προτίθεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ μόνο μιας τράπεζας. Πράγματι από τις 30/4 και μετά για 45 ημέρες οι  συστημικές τράπεζες και οι τέσσερεις μη, που υποχρεούνται να ανακεφαλαιοποιηθούν, θα πρέπει να αντλήσουν πάνω από 3,2 δισ. ευρώ απευθυνόμενες ουσιαστικά στο ίδιο επενδυτικό κοινό, και μάλιστα σε μία στεγνή περίοδο.

Έστω και οριακά πάνω από τις 980 μονάδες ο Γενικός Δείκτης πέρασε για λίγο υψηλότερα μιας σημαντικής περιοχής, της τελευταίας πριν από την ανακατάληψη των ψυχολογικής σημασίας 1.000 μονάδων. Ωστόσο μετά τη 13.00 υποχωρεί στις 960-965 μονάδες.

Έως τις 329,8 ο Ftse Large Cap, που κατά την εκτίμησή μας χρειάζεται προσοχή, καθώς υπολείπεται τεχνικά. Οι ρευστοποιήσεις που ακολούθησαν μετά τη 13.00 ενισχύουν την άποψη πως σημαντικό μέρος των συναλλαγών αφορά κινήσεις ενδοσυνεδριακές - το πολύ τριών ημερών-, αέρα και μόχλευση εν όψει των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Συν το ότι η προσωρινή απουσία της έχει καταστήσει πιο ισομερή τη στάθμιση-ανάπτυξη μετοχών κυρίως του Large Cap. 

Από τις μη τραπεζικές μετοχές απώλειες καταγράφουν ΟΠΑΠ, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο αλλά και ο ΟΤΕ που νωρίτερα βρισκόταν στο πράσινο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v