Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τις 950 μέσω τραπεζών, ΔΕΗ

Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 24 συνεδριάσεων έκλεισε ο ΓΔ. Άνοδος για Eurobank (6,6%), Eθνική Τράπεζα (4,4%), Αlpha Bank (5,1%) και ΔΕΗ (4,4%). Πτώση για Τιτάνα, Motor Oil.

Στις 15/3 ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έκλεινε στις 960,42 μονάδες και ο FTSE25 στις 313,04 μονάδες, για να ακολουθήσουν οι εξελίξεις και τα Κυπριακά "κουρέματα" με την αμέσως επόμενη συνεδρίαση της 19/3 να βρίσκει τον Γενικό Δείκτη στις 923,43 μονάδες (-3,85%) και τον FTSE25 στις 297,77 μονάδες (-4,87%).

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 950,84 μονάδες, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 15/3 και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 313,44 μονάδες με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 14/3 (315,86 μονάδες).

Δηλαδή ο FTSE25 δείχνει να ξεπερνά τους "κραδασμούς" των σχετικά πρόσφατων εξελίξεων στην Μεγαλόνησο, ενώ ο Γενικός Δείκτης κλείνει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 24 συνεδριάσεων και οριακά υψηλότερα των 950 μονάδων, που ήταν το πρώτο τεχνικά ζητούμενο.

Με σαφώς καλύτερη, τεχνικά, εικόνα ο FTSE-25, δείχνει να έχει βάλει πλώρη προς την επόμενη τεχνική αντίσταση των 320 μονάδων, ενώ ο Γενικός Δείκτης αν μετατρέψει σε στήριξη την μέχρι στιγμής αντίσταση των 950 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι το "τσούκου - τσούκου ball" έχει τις δυνατότητες να τον φέρει προς τις 975 μονάδες, όμως από εκεί και υψηλότερα θα χρειαστούν σημαντικές οικονομικές ειδήσεις - εξελίξεις.

Μένοντας στον 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Eurobank, MIG, Folli Follie Group.

Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι τίτλοι των Ελλάκτωρα, Μέτκα, Eurobank Properties και Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι τίτλοι των Τιτάνα και Motor Oil.

Από τεχνικής απόψεως την καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Folli Follie Group, ενώ για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει υποσημείωσης η επιστροφή του τίτλου της Alpha Bank υψηλότερα του 1 ευρώ και το νέο υψηλό διμήνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 22/2 (1,05 ευρώ).


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σημαντικότατα κέρδη στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, σαφώς μικρότερα τα κέρδη στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, επιφυλακτικό άνοιγμα και ελεγχόμενες απώλειες και λόγω Apple και μάκρο, στην Wall Street.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας σχεδιάζει να επενδύσει το 5% των συναλλαγματικών της αποθεμάτων στην Κίνα, σε μια προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων, δήλωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας, Philip Lowe, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων των Commerzbank και Hypothekenbank Frankfurt προχώρησε η Moody’s. Συγκεκριμένα, υποβάθμισε την αξιολόγηση της Commerzbank σε "Baa1" από "A3-" (οφείλεται στην αδυναμία των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της Commerzbank, καθώς και στα ισχνά οικονομικά της αποτελέσματα το 2012), και της Hypothekenbank Frankfurt σε "Baa3/P-3" από "Baa2/P-2" (η υποβάθμιση οφείλεται στις πιέσεις που προκαλεί η μεγάλη έκθεσή της στο εμπορικό real estate, η κατοχή μεγάλου όγκου υψηλότερου ρίσκου από περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, καθώς και η συνεχιζόμενη δημιουργία απωλειών των χαρτοφυλακίων αυτών), με σταθερό outlook.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo, στην Γερμανία, υποχώρησε τον Απρίλιο στο 104,4 από 106,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο 106,2.

Στη σημερινή δημοπρασία, η Ιταλία άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από διετή ομόλογα με μηδενικό κουπόνι. Η μέση απόδοση μειώθηκε στο 1,17%, επίπεδο πολύ χαμηλότερο από το 1,75% που είχε καταγραφεί κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Μαρτίου.

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,5% το Μάιο καταθέτει η Nomura, υπογραμμίζοντας ότι τα σημερινά μακροοικονομικά δεδομένα, και ιδίως ο δείκτης IFO στη Γερμανία, συνηγορούν υπέρ της μείωσης επιτοκίων το Μάιο, αντί προηγούμενης δικής της πρόβλεψης για κίνηση της ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Θετικά διακείμενο φέρεται το Ευρωκοινοβούλιο στο "κούρεμα" των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, που προβλέπεται στο σχέδιο οδηγίας για την εξυγίανση των προβληματικών Τραπεζών στην Ε.Ε. (bail-in).

Όπως δήλωσε ο Γκ. Χόκμαρκ, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το bail-in, οι μεγαλοκαταθέτες δεν θα προστατεύονται με βάση τις προτάσεις που εξετάζονται. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει "σαφής εξαίρεση για όλες τις καταθέσεις κάτω από τα 100.000 ευρώ".

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει ήδη καταθέσει προσχέδιο οδηγίας για το πώς θα κατανέμονται οι ζημίες των Τραπεζών και απαιτείται πλέον η έγκριση από τις Κυβερνήσεις των "27" και το Ευρωκοινοβούλιο.

Επιστροφή 55 δισ. δολ. στους μετόχους μέσω ενός τριετούς προγράμματος επαναγοράς μετοχών, ανακοίνωσε η Apple παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που δεν ικανοποίησαν τις Αγορές "Η Apple προσπαθεί να σιωπήσει τους επενδυτές που γκρινιάζουν" σχολιάζουν στο σχετικό τους άρθρο οι Financial Times.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία για το πρώτο τρίμηνο ήταν εντός των προβλέψεων, αλλά η Apple προειδοποίησε για νέα επιβράδυνση των πωλήσεων μέχρι τον Ιούνιο. Δεν περνά απαρατήρητο όμως, ότι είναι το πρώτο τρίμηνο στην δεκαετία όπου τα συνολικά κέρδη της Apple μειώνονται και μάλιστα κατά 17% στα 9,7 δισ. δολ.

Οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά στην Αμερικανική οικονομία βούλιαξαν 5,7% τον Μάρτιο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι παραγγελίες θα μειωθούν 3,2%. Οι παραγγελίες του Φεβρουαρίου είχαν αυξηθεί 4,3%.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών, για το ιλιγγιώδες ποσό των 27,4 δισ ευρώ και μερικών ακόμη, των αποκαλούμενων μη συστημικών (Αττικής, Probank, FBB, Συνεταιριστικών Τραπεζών) που αναζητούν πολύ μικρότερα κεφάλαια για να παραμείνουν "φερέγγυες", επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Καθώς οι αυξήσεις είναι "υπέρ των παλαιών μετόχων", εγείρεται το εύλογο ερώτημα της σκοπιμότητας συμμετοχής σε αυτές, στο βαθμό βεβαίως που οι εν λόγω παλαιοί μέτοχοι έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα να το πράξουν για το 10% του στόχου που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν ιδιωτικές.

Και αυτό δυστυχώς δεν συντρέχει συχνά στους Έλληνες επενδυτές (ιδιώτες ή θεσμικούς επενδυτές) μετά τα πολλαπλά "κουρέματα" τόσο στις περιουσίες τους όσο και στα εισοδήματά τους που υπέστησαν τα τελευταία έτη. Αλλά και όσοι διαθέτουν την σχετική ρευστότητα για να συμμετάσχουν, ζητούν την κατάλληλη ψυχολογική προδιάθεση να το πράξουν, καθώς η καταβαράθρωση των τιμών των Τραπεζικών μετοχών που συντελέστηκε την τελευταία τριετία εξανέμισε την περιουσία τους.

Ωστόσο, η χρόνια Τραπεζοκεντρική δομή της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς, συνιστά μια πραγματικότητα που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί, πολλώ δε μάλλον που δεν έχει γίνει συστηματική προσπάθεια ανάδειξης και άλλων κλάδων παρά μόνο από ενστικτώδεις αντιδράσεις της Αγοράς γύρω από ορισμένους Δεικτοβαρείς τίτλους. Παραμένει δε, δεδομένος ο νευραλγικός ρόλος του Τραπεζικού κλάδου στην οικονομία, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση που επιζητείται η επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω αυξημένων πιστοδοτήσεων.

Εκτιμάται λοιπόν ότι η απόφαση συμμετοχής στις ΑΜΚ των Τραπεζών (εγγυημένη σε κάθε περίπτωση από το ΤΧΣ) στις πρωτόγνωρα χαμηλές τιμές που θα εξαγγελθούν, οφείλει να εξαρτηθεί από την αξιολόγηση τριών κρίσιμων παραγόντων δυναμικού χαρακτήρα που παρατίθενται στη συνέχεια, να ληφθούν δε λιγότερο υπόψιν παράγοντες στατικού χαρακτήρα (όπως π.χ. η τρέχουσα καθαρή θέση μιας Τράπεζας). Η απόφαση πάντως οφείλει να έχει επενδυτικό σκεπτικό, να αποσκοπεί δηλαδή σε δικαίωση μεσομακροπρόθεσμα.

Οι παράγοντες αυτοί είναι: Η ποιότητα των ενεργητικού μιας Τράπεζας και ιδιαίτερα του χαρτοφυλακίου δανείων. Μέχρι τώρα, η εικόνα είναι δυσάρεστη καθώς η εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) σαν ποσοστό του συνόλου αυξάνεται και η τελευταία πληροφόρηση (“N” 16/4/13, σελ.17) αναφέρεται σε δάνεια ύψους 90 δισ ευρώ, επί συνόλου 225 δισ ευρώ, που δεν έχουν εξυπηρετηθεί επί 90 ημέρες.
 
Σημασία όμως έχει τί θα αποτυπωθεί από τον ελεγκτικό οίκο που θα κάνει την αξιολόγηση του δανειακού χαρτοφυλακίου το Φθινόπωρο, διαδικασία που θα διαμορφώσει τις ενδεχόμενες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Με δεδομένο το ύψος των σχετικών προβλέψεων επί των NPLs που ανέρχονται στο 48%, το πιθανολογούμενο ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα απαιτηθούν δεν ξεπερνά τα 10 δισ ευρώ, ποσό δηλαδή μάλλον χαμηλό.

Επομένως, η ποιότητα του ενεργητικού των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων δεν "απαγορεύει" την απόφαση συμμετοχής σε μια ΑΜΚ. Είναι βέβαια αυτονόητο ότι η ποιότητα του ενεργητικού διαφοροποιείται αισθητά ανάμεσα σε διάφορες Τράπεζες και η τελική απόφαση οφείλει να λάβει υπόψιν τα δεδομένα της συγκεκριμένης Τράπεζας που ενδιαφέρει τον επενδυτή.

Οι προοπτικές κερδοφορίας από το 2014 και εξής. Εδώ η απάντηση είναι συνυφασμένη με την προσδοκώμενη πιστωτική επέκταση που διαμορφώνει τους ανάλογους πιστωτικούς τόκους, τα λοιπά προμηθειακά έσοδα καθώς και τις υπεραξίες των τοποθετήσεων.

Στο βαθμό που έχει δρομολογηθεί έστω και μικρός ρυθμός ανάπτυξης στην οικονομία, μπορεί κάποιος να προσβλέπει σε διψήφιο ποσοστό πιστωτικής επέκτασης και σε εύλογες υπεραξίες εφόσον έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση της Χώρας στις Αγορές, οπότε και το Τραπεζικό Σύστημα θα έχει πρόσβαση στη διατραπεζική Αγορά.

Άρα, θα υπάρχουν σημαντικές υπεραξίες στα ομόλογα και στις μετοχές, επιτρέποντας την καταγραφή κερδοφορίας στους ισολογισμούς. Επομένως, οι τιμές των Τραπεζικών μετοχών θα έχουν καταγράψει σημαντικές αποδόσεις σε σχέση με τρέχοντα επίπεδα. Η εξέλιξη αυτή έχει ως παραδοχή τη διαμόρφωση θετικού ρυθμού μεγέθυνσης, το αργότερο μετά το πρώτο εξάμηνο του 2014, εξέλιξη με υπολογίσιμη τουλάχιστον πιθανότητα πραγματοποίησης (την υιοθετεί και το ΔΝΤ).

Ο ρόλος του προσφερόμενου "πλούσιου" δικαιώματος πρόσβασης σε πρόσθετες μετοχές (warrant) που θα δοθεί σε όσους συμμετάσχουν στις ΑΜΚ (1η ημερομηνία εξάσκησης μετά 6μηνο), παράμετρος που ασφαλώς θα δελεάσει πολλούς επενδυτές (εξωτερικού κυρίως) να συμμετάσχουν εκτιμώντας ότι είναι εφικτό ένα "Greek turn – around story" της Ελληνικής οικονομίας με λοκομοτίβα τον Τραπεζικό κλάδο.

Η έντονα κερδοσκοπική επενδυτική φυσιογνωμία των funds που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, συνηγορεί στην εκτίμηση ότι αρκετά θα δράσουν έτσι. Το έκαναν άλλωστε πέρυσι όταν αγόρασαν Ελληνικά ομόλογα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, μετά το PSI, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη μετά από λίγους μήνες.

Η συνεκτίμηση των παραπάνω δεν αναιρεί τουλάχιστον την απόφαση συμμετοχής στις ΑΜΚ των Τραπεζών, ιδιαίτερα εκείνων με ποιοτικότερα στοιχεία (όπως υφιστάμενη θετική καθαρή θέση), συνεκτιμώντας πάντοτε τον αναλαμβανόμενο επενδυτικό κίνδυνο με δεδομένη την ύπαρξη επαρκούς χρονικού ορίζοντα για τον επενδυτή, καθώς οι εξωγενείς διαταραχές που μπορούν να ανατρέψουν τη γρήγορη επάνοδο στην ομαλότητα της Ελληνικής οικονομίας κάθε άλλο παρά θα λείψουν στο μέλλον.

Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, οι προοπτικές της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς παραμένουν θετικές, αλλά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μπορεί να εκδηλωθούν ''τριγμοί'' και να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 900 μονάδων. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο βασικός χρηματιστηριακός Δείκτης να κινείται σε ένα μικρό εύρος τιμών από τις 940 έως 975 μονάδες μέχρι να κλείσουν τα ''καυτά'' θέματα.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Έξι οι τίτλοι με αρνητικό κλείσιμο στο ταμπλώ του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (-2,18%), Ελ. Πετρέλαια (-0,12%). Σωλ. Κορίνθου (-0,44%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,9%), Τιτάν (-2,1%) και Motor Oil (-2,04%).

Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+6,63%), χθες έκλεισε με απώλειες 21,3%, ενώ έφθασε να καταγράφει απώλειες 30% και Alpha Bank (+5,1%). Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Εθνική, ΔΕΗ και Folli Follie Group, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 951,98 μονάδες (16.51) και έκλεισε στις 950,84 με κέρδη 0,92%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 49 εκατ. από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, Frigoglass, Jumbo).

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 87 ανοδικές μετοχές έναντι 70 πτωτικών, 13 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 7% και άλλοι τόσοι με απώλειες μεγαλύτερες των επτά ποσοστιαίων μονάδων.

Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού άφησε πίσω τους τις αντιστάσεις στα 6,98 και 7,10 ευρώ και αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια" θεωρείται μάλλον δύσκολο να τον ανακόψει η ασθενής αντίσταση των 7,22 ευρώ, στον δρόμο προς της ισχυρή ζώνη 7,80 - 8,05 ευρώ.

Έστω και σχεδόν οριακά, ο Ελλάκτωρας έκανε την ανοδική υπέρβαση των 2,18 ευρώ και αν την επιβεβαιώσει θα μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 2,28 και 2,38 ευρώ.

Ανοδική διάτρηση της αντίστασης των 5,03 ευρώ για την ΕΧΑΕ. Επόμενες αντιστάσεις στα 5,38 και 5,60 ευρώ.

Στο υψηλό ημέρας και σε υψηλό 36 μηνών έκλεισε ο τίτλος της Folli Follie Group. Επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 16,26 ευρώ.

Από εκεί και πέρα ίσως αξίζει επισήμανσης η κινητικότητα λίγων τίτλων και χαμηλότερα του 25αρη.

Πρώτη περίπτωση αυτή της Cyclon, η οποία έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας, ενώ η "σφιχτή" προσφορά κατέβασε εντυπωσιακά τις συναλλαγές.

Άλλος ένας τίτλος που κινείται με χαμηλές συναλλαγές είναι αυτός της Flexopack, που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ανεξαρτήτως κλίματος και "απειλεί" τα υψηλά 12 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, για το 2012, ανήλθαν σε 3,499 εκατ. ευρώ, έναντι 3,101 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης χρήσης του 2011 (+12,82%).

Επισημαίνεται ότι σε συγκρίσιμη βάση η ποσοστιαία αύξηση των μετά φόρων κερδών σε επίπεδο Ομίλου ανέρχεται σε 31,20% και σε εταιρικό επίπεδο ανέρχεται σε 19,28%, διότι ο λογαριασμός "Άλλα έσοδα εκμετάλλευσης" της χρήσης του 2011 περιελάμβανε έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο έσοδο (δικαστικώς επιδικασθείσα στην Εταιρεία αποζημίωση) ύψους 509 χιλ. ευρώ.

Η Εταιρεία κατά την διάρκεια της χρήσης του 2012 πραγματοποίησε εξαγωγές σε 40 περίπου Χώρες, οι οποίες (εξαγωγές) την 31/12/2012 ανήλθαν σε ποσοστό 76,12% επί του εταιρικού κύκλου εργασιών. Τα ίδια κεφάλαια στα 42,76 εκατ. οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 3,49 εκατ. και οι βραχυπρόθεσμες στα 5 εκατ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στα 11 εκατ. ευρώ, καλύπτουν πλήρως το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων και περισσεύουν...

Ας σημειωθεί ότι η μετοχή της εταιρείας, όπως και αυτή της εταιρείας Κανάκης, μεταφέρονται στην Κύρια Αγορά από την Κατηγορία Χαμηλής Διασποράς, λόγω αύξησης της διασποράς, από την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013, ημερομηνία ισχύος της Τακτικής Εξαμηνιαίας Αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών FTSE/X.A.

Συμφωνία συνεργασίας με τη IBM για τη διάθεση των προϊόντων hardware της IBM στην Ελληνική και στην Κυπριακή Αγορά υπέγραψε η InfoQuest Technologies, μέλος του ομίλου Quest.

Τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν ζημίες € 5.770 χιλ. έναντι κερδών € 1.525 χιλ. πέρυσι. Τα μετά από φόρους αποτελέσματα, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και μητρικής εταιρείας, επιβαρύνθηκαν με ποσό € 4.265 χιλ. που αντιστοιχεί στην αντιστροφή αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης από τη συμμετοχή της μητρικής εταιρείας στη θυγατρική UNITEL Α.Ε. Το ποσό αυτό δεν αποτελεί χρηματική υποχρέωση – καταβολή.

Η καθαρή θέση στα 169,47 εκατ., οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 21,56 εκατ. και οι βραχυπρόθεσμες στα 9,14 εκατ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στα 43,84 εκατ. υπερκαλύπτουν κατά πολύ το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων, ενώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση (51,9 εκατ.) είναι χαμηλότερη από το 1/3 της καθαρής θέσης (!) Ο τίτλος σήμερα, απλά αύξησε οριακά τον όγκο συναλλαγών, κλείνοντας με αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη.

Τα υψηλά τριμήνου δείχνει να επαναπροσεγγίζει ο τίτλος της Kleeman που επιμένει στην πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,25 ευρώ (κλείσιμο 27/3).

Ο κύκλος εργασιών, το 2012, ανήλθε σε 92,3 εκατ. ευρώ από 91,2 εκατ. ευρώ το 2011, αυξημένος κατά 1,3%. Το μικτό περιθώριο κέρδους το 2012 διαμορφώθηκε σε 31,0% από 30,6% το προηγούμενο έτος, ενώ η επίτευξη στο τέταρτο τρίμηνο ήταν ακόμα πιο υψηλή, και ανήλθε σε 32,6%. Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε -78 χιλ ευρώ από 73 χιλ ευρώ το προηγούμενο έτος. Η καθαρή θέση στα 80,06 εκατ. Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 7,3 εκατ. και οι βραχυπρόθεσμες στα 20,68 εκατ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στα 25,268 εκατ.

Σημειώνεται ότι στο αποτέλεσμα του Ομίλου έχουν συμπεριληφθεί και προβλέψεις επισφάλειας ύψους 5,6 εκατ. ευρώ, έναντι 3,3 εκατ. το 2011. Παράλληλα, το αποτέλεσμα επηρεάστηκε από τη ζημία των νεοσύστατων θυγατρικών της Κίνας και της Αγγλίας, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, από έκτακτα έξοδα εμπορικής ανάπτυξης και γραφείων αντιπροσώπευσης ύψους 0,6 εκατ. ευρώ, καθώς και κόστος από συναλλαγματικές διαφορές στη θυγατρική της Τουρκίας ύψους 117 χιλ. ευρώ έναντι 604 χιλ. ευρώ εσόδου το 2011.

Τέλος, από την αποτίμηση των ακινήτων στην εύλογη αξία, προέκυψε διαφορά 736 χιλ ευρώ εκ των οποίων τα 195 χιλ ευρώ επιβάρυναν τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης και τα 541 χιλ ευρώ τα ίδια κεφάλαια. Ας σημειωθούν οι θετικές λειτουργικές ροές ύψους 11,8 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων προς ξένα ανέρχεται σε 1,50.Η μετοχή πλησιάζει την ισχυρή ζώνη αντίστασης των 1,88-1,90 ευρώ.


----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με το συμβόλαιο να υπεραποδίδει του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη και να αυξάνει περαιτέρω το premium στο 6%.

Υποχώρησαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.302 συμβόλαια).Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.201, τιμή εκκαθάρισης 330) κινήθηκαν μεταξύ 324,75 και 331,75 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8.009), Πειραιώς (7.823), ΟΠΑΠ (480), ΟΤΕ (2.355), MIG (238), Μυτιληναίο (244), ΔΕΗ (1.505), Intralot (128), ΓΕΚ (333), Ελλάκτωρα (398), Eurobank (338).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε αισθητά στο 51%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 569 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (272 δικαιώματα αγοράς και 297 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (10.431.906 τεμ.), Alpha Bank (7.801.566 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v