ΧΑ: Συντήρηση δυνάμεων στις 950 μονάδες

Ήπια άνοδος χωρίς...βιασύνες φέρνει το ΧΑ στην περιοχή των 950 μονάδων. Συνεχίζεται, με λιγότερη ένταση, η μόχλευση στις τράπεζες, κέρδη για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Υπεραποδίδουν Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, MIG, FFG.

Οι τράπεζες, που κάνουν τη διαφορά, οι εξελίξεις στον κλάδο, οι οποίες δίνουν τον τόνο στην υπόλοιπη αγορά, και τα «ισχυρά χέρια», που θέλουν βελτιωμένο κλίμα, έχουν τον πρώτο λόγο στα πρώτα 45-55΄της συνεδρίασης.

Ανοδικά -και με άνω μικρό χάσμα- ξεκίνησε η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να πιάνει τις 947 μονάδες (στις 10.45), να διολισθαίνει λίγο στη συνέχεια και να ακολουθεί υψηλότερα, με δεύτερη τοπική κορυφή στις 949,69 μονάδες. 

Ανάλογη διακύμανση του Ftse Large Cap, που χωρίς βιασύνες δοκιμάζει το εύρος των 310-315 μονάδων με επιλεκτικές τοποθετήσεις και σε αρκετές μη τραπεζικές μετοχές. Στα 7,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (στις 11.15), σαφώς λιγότερες απ' ό,τι εχθές την ίδια ώρα, ενδεικτικές (ίσως) του μειωμένου ενδιαφέροντος από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων παικτών. Περισσότερο με προσπάθεια διατήρησης και ήπιας ενίσχυσης των κεκτημένων δείχνει, παρά για σπουδή προς άμεση υπέρβαση-κατοχύρωση και των 950 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 315 προς 320 για τον Ftse Large Cap.

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος σε Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς από τράπεζες και ΟΤΕ από τα μη τραπεζικά.

Ειδικότερα, η μετοχή της Alpha Bank ολοκληρώνει έναν σχηματισμό (υποκύμα), επανερχόμενη στα επίπεδα του 1 ευρώ (από τις αρχές Μαρτίου). Υποκύμα που μοιάζει περισσότερο με 3, με ενδεχόμενη την περαιτέρω αντίδραση προς το 1,20-1,30 ευρώ. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουμε αρκετές ενδείξεις, γεγονός που πιστεύουμε πως θα συμβεί στη συνέχεια της συνεδρίασης, το αργότερο αύριο.

Σηματωρός για τις συστημικές η Alpha Bank, με την Εθνική να έχει ως πρώτο στόχο το 0,70-0,72 ευρώ πριν από οποιαδήποτε άλλη σκέψη. Η Eurobank, από την πλευρά της, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς διευκρινίζει: «Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, κατά τη συνεδρίασή του της 22ας Απριλίου 2013, προέκρινε την άμεση και πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ειδικότερα την ολοσχερή κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, με άντληση κεφαλαίων 5,8 δισ. ευρώ, αποκλειστικά από το ταμείο». Θυμίζουμε πως η πραγματική ελεύθερη διασπορά της μετοχής ξεπερνά έστω και οριακά (κατά 0,65%) το κρίσιμο όριο του 15% για όσους επιμένουν -και σωστά- στους τύπους.

Από τη μη τραπεζική 3άδα ο ΟΤΕ δείχνει μέχρι τώρα μάλλον ισχυρότερος από τον ΟΠΑΠ, πραγματοποιώντας περισσότερες συναλλαγές στο εύρος των 6,18-6,26 ευρώ (σχεδόν διπλάσιο τζίρο από τον ΟΠΑΠ). Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ απαιτούνται περισσότερες συναλλαγές πάνω από τα 6,78-6,80 ευρώ για να ξεπεράσει τον ΟΤΕ.

Η ΔΕΗ παραμένει και σήμερα ισχυρή με συναλλαγές πάνω από 1,1 εκατ. ευρώ (στις 11.20) και με πρώτο στόχο την επιβεβαίωση των 7-7,10 ευρώ, τιμές που είχε σημειώσει δύο φορές στο πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου.

Το ότι μία τραπεζική μετοχή, η Alpha Bank, και μία μη, η ΔΕΗ, δείχνουν τάση επαναφοράς προς τα επίπεδα των αρχών Μαρτίου μπορεί να θεωρηθεί ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια, με την προϋπόθεση πως θα καλυφθούν τα κενά εκείνης της περιόδου και με περισσότερες συναλλαγές δοκιμάζουν να κινηθούν προς τις δεύτερες αντιστάσεις τους.

Μετοχές σηματωροί, όπως είναι η Ελλάκτωρ (δένει τα 2 ευρώ), ο Μυτιληναίος (εφικτά τα 4,80 ευρώ), η MIG (στο 0,335) ή η Σωληνουργεία και το FFG φαίνεται να επανέρχονται σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.

Αναφερόμαστε πάντα στην περίοδο αρχών Μαρτίου - μέχρι σήμερα, οπότε και σημειώθηκε το τοπικό χαμηλό στη συνεδρίαση της 8ης Απριλίου. Από τα τοπικά χαμηλά εκείνης της Δευτέρας το Χ.Α. αργά, αλλά σταθερά κερδίζει πόντους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v