Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδος και κινητικότητα στα μεσαία

Στη ζώνη των 305-310 μονάδων αντιδρά ανοδικά ο Ftse Large Cap. Διψήφια κέρδη για Πειραιώς, Εθνική, Alpha. Γύρισε ανοδικά η Eurobank. Σταθερός ο ΟΠΑΠ. Ανοδικά προς τις 1.150 ο σηματωρός Ft Mid.

Με.... αέρα από τις τελευταίες εξελίξεις, το Χ.Α. ξεκίνησε ανοδικά. Από τις πρώτες κιόλας εντολές έγιναν σαφείς οι διαθέσεις κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών. Ειδικότερα όσων είχαν επιχειρήσει να προεξοφλήσουν και να ποντάρουν από τις 1-2 τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Προς τις 940-950 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, προς τις 310 ο Ft Large Cap, με τη μετοχή της CCH εκτός ταμπλό και την Πειραιώς έως 17,5% υψηλότερα προς το 0,233 ευρώ.
 

Αυξημένες συναλλαγές σε μία συνεδρίαση που προσφέρεται για πονταρίσματα και ταχείες κινήσεις, γεγονός που πιθανότατα θα αποτυπωθεί ενδοσυνεδριακά στη διακύμανση συγκεκριμένων τίτλων. Ικανοποιητική η μεταβλητότητα των τριών βασικών δεικτών, διευρύνεται σε μετοχές-σηματωρούς, που οδηγούν, σε αυτήν τη φάση, την αγορά.

Το ενδιαφέρον είναι πως στα τοπικά υψηλά (στα πρώτα 10-15΄της συνεδρίασης) μπήκαν φράγματα -ενδεχομένως για να μην υπερθερμανθεί από νωρίς η αγορά- στα ίδια σημεία όπου καταγράφηκαν και περιορισμένες ρευστοποιήσεις. Από τις συναλλαγές ένα μεγάλο μέρος αφορά τη μετοχή της Πειραιώς, το μακράν πιο... μεταβλητό χαρτί της ημέρας.

Έως το 0,875 ευρώ η αντίδραση για τη μετοχή της Alpha Bank, προσπάθεια αντίδρασης και στην Εθνική καθώς κοινό μυστικό αποτελεί πως η διοίκηση θα το παλέψει μέχρι τέλους.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως σήμερα βρίσκεται εκτός ταμπλό η μετοχή της (η στάθμισή της έχει φτάσει μέχρι το 20-22% της συνολικής διαμόρφωσης του δείκτη) γεγονός που κατά την εκτίμηση αρκετών είναι προοίμιο για τη συνέχεια.

Αγοραστές και στις τρεις μετοχές της μη τραπεζικής 3άδας, με τον ΟΠΑΠ εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος. Έως τα 7,12 ευρώ η αρχική αντίδραση, με αγοραστές και ελληνικά και ξένα χαρτοφυλάκια, κι ενώ η αποτίμηση του Οργανισμού φτάνει έως τα 2,3 δισ. ευρώ. Αγοραστές σε ΟΤΕ (έως τα 6,21 ευρώ) και στη ΔΕΗ έως τα 6,97 ευρώ.

Ωστόσο, θα επιμείνουμε λίγο παραπάνω στην απουσία της , καθότι έτσι γίνεται πιο αντιπροσωπευτική η άνοδος και η διακύμανση των δεικτών. Επιμερισμός δυνάμεων σε μία κομβική στιγμή για το Χ.Α., που κατά την άποψη παραγόντων της αγοράς θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά. Τουλάχιστον, η αγορά αποκτά μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ενίσχυση και άλλων δυνάμεων.

Πρόγευση αυτής της τάσης παίρνουμε τις τελευταίες ημέρες, βλέπουμε και σήμερα από την αρχή της συνεδρίασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να σημάνει την εισροή περισσότερων κεφαλαίων - στοχευμένων σε περισσότερες μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Αφορμής δοθείσης, εντολές αγοράς έχουν δοθεί σε Μέτκα, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Marfin Investment Group, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο κ.ά.

Υπεραπόδοση για τον Ft Mid , με αφορμή το 14άρι της Αττica Bank, ενώ συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές γίνονται και σήμερα σε Φουρλή, ΓΕΚ-Τέρνα, Ιντρακόμ, Σιδενόρ.

Λίγο μετά τις 13:10 οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 22 εκατ. ευρώ, από τα οποία σχεδόν τΑ 3 εκατ. ευρώ άλλαζε χέρια στην Πειραιώς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v