Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Οι παίκτες ανοίγουν τα χαρτιά τους

Κρίσιμη εβδομάδα για το Χρηματιστήριο. Τα ανοικτά μέτωπα στις τράπεζες και η παράμετρος αποκρατικοποιήσεις. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα και πού ποντάρουν οι "αισιόδοξοι". Τα στατιστικά και η τεχνική εικόνα.

Πλώρη προς τις 950 μονάδες επιχειρεί να βάλει το ΧΑ, μετά την αντεπίθεση της Παρασκευής- τρίτης του Απριλίου- σε μία συνεδρίαση... πολλαπλών όψεων. Χαρακτηρίστηκε από την άνοδο της Coca Cola αλλά και το μπαλαντέρ της Πειραιώς, που όπως όλα δείχνουν υπερκαλύπτει την απαίτηση για τη συμμετοχή ιδιωτών κατά 10% στην ΑΜΚ. Οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες αναμένονται καθοριστικές, καθώς και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες θα δώσουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, «σήμα».

Νέα αναμένονται από Δευτέρα και στο μέτωπο του ΟΠΑΠ, ένα ορόσημο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο είναι κομβικό για την κυβέρνηση και τις προσπάθειές της να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και να προσελκύσει επενδύσεις.

Στο Χρηματιστήριο, το, ότι στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας επιβεβαιώθηκαν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία οι 290 μονάδες για τον Ftse Large Cap θεωρήθηκε ενθαρρυντική ένδειξη από αρκετούς παίκτες και ορισμένους αναλυτές.

Με κλείσιμο μάλιστα πάνω από τις 300 μονάδες επιτυγχάνοντας τον αρχικό στόχο της επαναπροσέγγισης των 305/310 μονάδων, θα λέγαμε πως ο δείκτης έχει αποκτήσει προβάδισμα για κάτι καλύτερο.

Αναμφίβολα το...μεγάλο παιχνίδι έγινε με την δεικτοβαρή μετοχή της , του βαρύτερου ομίλου του ΧΑ, με άμεση κίνηση από την Morgan Stanley που εσπευσμένα αναβάθμισε τη μετοχή του ΟΤΕ στους δείκτες MSCI.

Οι πιο παρατηρητικοί επισκέπτες του euro2day, της στήλης, θα έχουν διαβάσει εδώ και καιρό (και για σε αρκετές αναφορές) την εκτίμηση, πως συγκεκριμένη ομάδα διορατικών παικτών πόνταρε σε αυτή την αντικατάσταση. Πρακτικά η στάθμιση της μετοχής 3 Ε θα αλλάξει σε όλο το φάσμα δεικτών, επ΄ωφελεία άλλων τίτλων.

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αποτελούν εδώ και καιρό «στοχευμένους» τίτλους που έχουν διαγράψει τα ιστορικά ελάχιστα τους (στις αρχές του Ιουνίου 2012) ακολουθώντας έκτοτε σταθερά ανοδική πορεία. Ενδεικτικά για τη μετοχή του ΟΤΕ ελάχιστη τιμή σημειώθηκε στα 1,09 (!) ευρώ στις 5/6 του 2012. Λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένη η πορεία των άλλων δύο (ΟΠΑΠ και ΔΕΗ) που κινούνται κυκλικά με εμφανώς μετακυλιόμενη ρευστότητα.

Ωστόσο η θετική είδηση της ημέρας ήρθε από το ΤΧΣ, καθώς το «πράσινο φως» του Ταμείου στην συμφωνία Πειραιώς- BCP για την Millennium διασφαλίζει τα κεφάλαια που έψαχνε η Πειραιώς και «κλειδώνει» πλέον τον στόχο του 10% δηλαδή της ελάχιστης απαιτούμενης συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών.

Ενθαρρυντικό για τον κλάδο, για όσους είναι τοποθετημένοι στο χαρτί, το ότι κλείνει το ένα από τα τέσσερα μέτωπα. Για όσους είναι εντός παιδιάς, μακάρι να κλείσουν και τα τέσσερα, θέτοντας έτσι τις προϋποθέσεις για την απαραίτητη μόχλευση στη συνέχεια.

Προφανώς και αποτέλεσε δείγμα γραφής και μήνυμα προς το ευρύτερο επενδυτικό κοινό και το άλμα της Alpha Bank και η προσπάθεια υπεραντίδρασης της Πειραιώς. Το γεγονός, πως οι εντολές αγορές εντάθηκαν σταδιακά μετά τις 16.10-16.20 οπότε έκαναν τον γύρο της αγοράς τα νεότερα δείχνει πως και αντανακλαστικά υπάρχουν (και όταν δίνονται αφορμές ενεργοποιούνται) και «ισχυρά χέρια» υπάρχουν και ευκαιρίες βραχυπρόθεσμων υπεραξιών δημιουργούνται.

Στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρονται λεπτομέρειες από την συνεδρίαση της Παρασκευής, στατιστικά και ενδιαφέροντα από την αγορά για την προηγούμενη εβδομάδα. Εβδομάδα, που αν μη τι άλλο δεν μας άφησε να πλήξουμε.

Τα όσα διαδραματίστηκαν με τη μετοχή της λίγο ως πολύ αναμενόμενα- τουλάχιστον από όσους παρακολουθούσαν τα της δημόσιας πρότασης- που συνέπεσε με την τρίτη Παρασκευή του μήνα, την αλλαγή θέσεων στα Παράγωγα, την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης Συμβολαίων για μερικές ημέρες.

Από το μέτωπο της Εθνικής αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής της Παρασκευής. Πλέον οι αποφάσεις για την αύξηση κεφαλαίου πηγαίνουν σε επαναληπτική ΓΣ στις 24 Απριλίου.

Στο σχετικό θέμα του euro2day διαβάζουμε, πως στο πλαίσιο της κινητοποίησης για την εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα καλύψουν το 10% της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Χριστοδούλου βρίσκεται στην Νέα Υόρκη και πραγματοποιεί στοχευμένες επαφές με υποψήφιους επενδυτές. Δεν έχουν γίνει ωστόσο παρουσιάσεις (road shows) στο Λονδίνο και στο Παρίσι παρά μόνο τηλεφωνικές επαφές.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα συνεχίζεται η εξόρμηση του διευθύνοντος συμβούλου Αλέξανδρου Τουρκολιά. Την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί στην Πάτρα και την Κρήτη με τους διευθυντές και τους περιφερειάρχες της τράπεζας προκειμένου το δίκτυο να συμβάλει, όσο το δυνατόν περισσότερο προσελκύοντας μεγάλους καταθέτες και τοπικούς επιχειρηματίες. Δύσκολο το έργο των ανθρώπων της Εθνικής με τη μετοχή της να μετρά απώλειες 21,5% σε διάστημα εβδομάδας.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, κλείσιμο θέσεων στα Παράγωγα με συνέπεια να ακολουθήσουν ρευστοποιήσεις- κυρίως κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων- όπως φάνηκε στην περίπτωση μετοχών σηματωρών.


Τα χαρτοφυλάκια

Το «γύρισμα» μετοχών όπως της Τέρνα Ενεργειακής, του Μυτιληναίου, της MIG, της Ελλάκτωρ, του Τιτάνα αλλά και των ΓΕΚ/Τέρνα, Σιδενόρ, Σωληνουργείων Κορίνθου κ.ά. από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτικό των όσων έγιναν στη συνεδρίαση της 19/4. Που συν τοις άλλοις έφεραν τον Ftse Large Cap στο εύρος των 301,05-308,88 μονάδων (πλήρης επιβεβαίωση και των κάτω ορίων 290- και 280/270- αλλά και των άνω στις 305/310 μονάδες)

Χρήζουν αναφοράς οι αναπροσαρμογές στο «χαρτοφυλάκιο» με τις κορυφαίες επιλογές της (top picks) από το χρηματιστήριο της Eurobank Equities. H χρηματιστηριακή αφαιρεί από τη λίστα τον ΟΠΑΠ καθώς αναμένεται βραχυχρόνια μεταβλητότητα για τη μετοχή, τουλάχιστον μέχρι να ανακοινωθούν τα ποσά των οικονομικών προσφορών που κατατέθηκαν. Σημειώνει ωστόσο ότι διατηρεί τη σύσταση buy για τη μετοχή του Οργανισμού.

Διατηρεί στα top picks τον ΟΤΕ με τιμή-στόχο τα 7,7 ευρώ και σύσταση buy αλλά και τη Μέτκα με τιμή στόχο τα 12,7 ευρώ και σύσταση επίσης Buy. Όπως αναφέρει η Eurobank Equities ΟΤΕ και Μετκα είναι οι προτιμώμενες επιλογές της μεταξύ των ελληνικών εισηγμένων.


Το επιχειρηματικό μέτωπο

Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν αναθέσει στις Alpha Bank, Credit Suisse, Eurobank, HSBC και NBG Securities τη διοργάνωση σειράς συναντήσεων με επενδυτές fixed income σε Ζυρίχη, Λονδίνο και Αθήνα, ξεκινώντας από 23 Απριλίου 2013. Κατόπιν αυτού δύναται να ακολουθήσει έκδοση ευρωομολόγου RegS, με γνώμονα τις επικρατούσες συνθήκες στις αγορές.

H Frigoglass ανακοίνωσε ότι την 25/4 ξεκινά η διαπραγμάτευση στο ΧΑ των 75.121 νέων κοινών μετοχών της εταιρείας, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό 22.536,30 ευρώ λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options) από δύο στελέχη της εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών, ως ακολούθως: - 75.121 μετοχές με τιμή διάθεσης 3,07 ευρώ ανά μετοχή (βάσει της από 5.6.2009 απόφασης της Γενικής Συνέλευσης και των από 19.06.2009, 11.12.2009 και 14.12.2011 αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου).


Οι ανησυχίες για επιστροφή της αστάθειας

Στις διεθνείς αγορές η...πρώιμη κίνηση του οίκου Egan Jones να αμφισβητήσει την γερμανική οικονομία- σε μία συγκυρία που ο πολύ σημαντικός δείκτης παραγωγής αυτοκινήτων...βουτούσε σε χαμηλά 20ετίας- δεν αποτυπώθηκε ιδιαίτερα χρηματιστηριακά.
 
Ωστόσο αποτελεί «παρακαταθήκη» για τη συνέχεια δεδομένης της...συνήθειας ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης να προηγείται των άλλων τριών και περισσότερων γνωστών αμερικανικών σπιτιών. Σε αυτό θα μπορούσε να συνεκτιμηθεί η μεταβλητότητα του Volatility Index.

Σε σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται, πως «...η παρατεταμένη απουσία της αστάθειας από την αγορά μετοχών φαίνεται να τελειώνει απότομα. Έχοντας παραμείνει ουσιαστικά άφαντη τους τελευταίους εννέα μήνες -κάτι που συνέπεσε με το ράλι των μετοχών- υπάρχουν πλέον πολλές ενδείξεις ότι η αστάθεια επανέρχεται. Η αγορά call options άγγιξαν πρόσφατα το υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών για τον δείκτη VIX, που αποτελεί ένα δημοφιλές «μέτρο» φόβου της αγοράς και ο οποίος κινείται συνήθως σε αντίθετη κατεύθυνση από τον δείκτη S&P 500».

Καλό Σαββατοκύριακο...


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 924,73 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 0,86%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 0,40% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 0,73%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι στο ΧΑ, μεταξύ άλλων οι: Τρόφιμα- Ποτά (8,15%), Τράπεζες (2,35%) και Εμπόριο (1,06%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Υγεία (-4,49%), Πρώτες Ύλες (-3,94%) και Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-3,4%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Φιερατέξ (54,55%), Audiovisual (44,73%), Σφακιανάκης (42,28%), Μηχανική (41,18%), ΕΛΙΧΘ (39,53%), Καθημερινή (35,83%), Yalco (35,48%), Νάκας (33%), Αθηνα (28,35%) και Πήγασος Εκδοτική (25%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Δούρος (-35,71%), Alsinco (-33,33%), Eurobank (-31,43%), Spider (-28,89%), Attica Group (24,50%), Προοδευτική (-22,61%), ΕΤΕ (-22,33%), Τηλέτυπος (-20%), Λιβάνης (-17,81%) και Ιντεργούντ (-17,04%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v