Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: "Λοκομοτίβα" η Coca Cola

Ανοδικά κινείται το ΧΑ, με τον ΓΔ προς τις 940 μονάδες σε μια συνεδρίαση με ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ξεχωρίζει η 3Ε με κέρδη της τάξεως του 7%. Υπεραποδίδουν Alpha, Eurobank. Στο πράσινο και η ΕΤΕ.

Όλοι πάνω, της Coca Cola Hellenic 3E συμπεριλαμβανομένης. Αυτό στα πρώτα 10-15 της συνεδρίασης και για όσο χρειάστηκε να κατοχυρωθεί μέρος βραχυπρόθεσμων θέσεων κοντά στα υψηλά της ημέρας.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές, τόσο η μη τραπεζική 3άδα όσο και η CCH 3E άνοιξαν υψηλότερα, με τη μετοχή της να κάνει τη διαφορά. Η μετοχή επιτάχυνε και μετά τα πρώτα 25΄ όταν δηλαδή υπερίσχυσαν οι πωλητές -  ρευστοποιήσεις σε μετοχές των τραπεζών αλλά και της ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι σήμερα λήγει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης για την Coca Cola Hellenic.

Προς τις 940 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, προς τις 307 ο FTSE Large Cap, με την έως και 5,8% υψηλότερα στα 17,92 ευρώ(*). Οι δείκτες έκλιναν χαμηλότερα για να πιάσουν τις πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τους. Ειδικά ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε προς τις 930 μονάδες, όπου σύμφωνα με την εκτίμηση μερίδας παικτών έχει διαμορφωθεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς.

Δεδομένη (και) η βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, με τη μετοχή του Οργανισμού να ενισχύεται προς τα 7,18 ευρώ, του ΟΤΕ προς τα 6,26 και προς τα 6,98 ευρώ της Επιχείρησης.

Αξιοσημείωτο των πρώτων 15-20΄ της συνεδρίασης ο συγκριτικά αυξημένος τζίρος -σε σχέση με τον μέσο όρο αυτής της εβδομάδας-, χαμηλότερος ωστόσο της προηγούμενης. Συνεδρίαση με αρκετά τεχνικής φύσεως χαρακτηριστικά (*), γεγονός που απαιτεί λίγο περισσότερη προσοχή ειδικά από όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά παραγώγων. Ενδεικτικά, σημειώνεται πως σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του συμβολαίου της Alpha Bank (θα ακολουθήσουν των άλλων τριών συστημικών), η δε ημερομηνία επανέναρξης θα γνωστοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Υψηλότερες τιμές για τις μετοχές της Εθνικής, της Alpha Bank, της Πειραιώς και της Eurobank, με συγκριτικά καλούς τζίρους και απρόσκοπτη κίνηση από την πλευρά των παικτών, που ενεργούν τόσο στην υποκείμενη όσο και στην αγορά παραγώγων.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 10:50-10:55 οι πωλητές απέκτησαν μικρό προβάδισμα στην Εθνική πιέζοντας την τιμή της μετοχής προς το 0,509 ευρώ. Η υποχώρηση της ΕΤΕ παρέσυρε σχεδόν αντανακλαστικά και τη μετοχή της Eurobank. Για να ακολουθήσει η Πειραιώς με πωλητές μετά τις 10:55 και χαμηλές τιμές έως το 0,19 ευρώ.

Ωστόσο, μετά τις 11.00 η Εθνική ενισχύεται κατά 2,5%, η Alpha 5,11% και η Eurobank 6,72%.

Σημειώνουμε, επίσης, πως οι μετοχές της εταιρείας Τράπεζα Κύπρου αφαιρούνται από τη σύνθεση του δείκτη και αντικαθίστανται από τις μετοχές της εταιρείας Kleemann Hellas A.B.E.E. με στάθμιση 100%.

Οι μετοχές της εταιρείας Τράπεζα Κύπρου αφαιρούνται από τη σύνθεση του δείκτη και αντικαθίστανται από τις μετοχές της εταιρείας Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε. με στάθμιση 20%.

Οι μετοχές της εταιρείας Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε. διαγράφονται από τον Δείκτη και αντικαθίστανται από τις μετοχές της εταιρείας κρετα φαρμ (ΚΟ) με συντελεστή στάθμισης 20%.

(*) Ένα θερμό ευχαριστώ στον Ηλία Ζαχαράκη για την ενημέρωση, την οποία παραθέτουμε σχετικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v