Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αξιοσημείωτο «comeback» της «μεσαίας τάξης»

Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ μετά από τρεις μέρες πτώσης. Σε υψηλό ημέρας έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης. Επτά ανοδικές συνεδριάσεις για FTSE-Mid με αθροιστικά κέρδη 17,7%. Τι θα γίνει στα παράγωγα στην μετοχή της Alpha Bank.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Γενικό Δείκτη, FTSE25 και Τραπεζικό δείκτη, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ανοδική αντίδραση όμως για τέταρτη συνεχόμενη μέρα ο τζίρος παρέμεινε πέριξ των 55 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα και μάλλον αθόρυβα ο FTSE - Midcap, συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 17,71%, σαφέστατη ένδειξη επαναφοράς του ενδιαφέροντος σε τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης και χαμηλότερα του 25αρη. Ο παραπάνω δείκτης άφησε πίσω του, χωρίς ενδοιασμούς, την αντίσταση των 1130 μονάδων, με τις αμέσως επόμενες να εντοπίζονται στις 1160 (ασθενής) και 1265 μονάδες.

Από την άλλη, δεν έλειψαν οι σημαντικές εκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τον ΟΠΑΠ και στο υψηλό ημέρας τους Ελλάκτωρα, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, ΟΤΕ, Ελ. Πετρέλαια και Frigoglass.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τον τίτλο της Εθνικής, στο υψηλό ημέρας έκλεισε και ο Τραπεζικός δείκτης. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η μετοχή της Εθνικής ακολούθησε σχεδόν απόλυτα διαφοροποιημένη πορεία από τις μετοχές των άλλων συστημικών Τραπεζών. Έτσι ενώ οι τίτλοι των Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank "είδαν" τα υψηλά ημέρας στην αρχή ή λίγο μετά το μέσον της συνεδρίασης, για την μετοχή της Εθνικής το "αγοραστικό ενδιαφέρον" εντάθηκε προς το τέλος, για να έλθουν και οι "βοήθειες" από τις τελικές δημοπρασίες.

Μένοντας στην αναφορά για τις Τραπεζικές μετοχές, πρέπει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 19/4 θα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των Παραγώγων προϊόντων με υποκείμενο τίτλο την μετοχή της Alpha Bank. Μετά την λήξη της συνεδρίασης της 19/4, τα Παράγωγα προϊόντα επί της μετοχής της Alpha Bank θα διαγραφούν, οπότε και θα ακολουθήσει χρηματικός διακανονισμός, με βάση την τελευταία τιμή του υποκείμενου τίτλου την ημέρα αυτή.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την εικόνα όλων των τελευταίων συνεδριάσεων, τo volatility δείχνει να είναι εξασφαλισμένο για αρκετό διάστημα, όπου οι φήμες για την κάλυψη του απαιτούμενου 10% θα συνοδεύουν καθ΄ όλη την διάρκειά τους τις ΑΜΚ και μένει να δούμε πόση ρευστότητα θα τραβήξουν από την Αγορά και τι συνέπειες θα έχει στην βραχυπρόθεσμη τάση.

Ξεκινώντας από το ταμπλώ του 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, Eurobank, MIG, Eurobank Properties, Intralot, Motor Oil, Jumbo, Frigoglass, Εθνική, Πειραώς, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, Μέτκα.

Τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση για τον τίτλο της Coca-Cola που ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 17,81 ευρώ (-5,27%), κινούμενη στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο. Αν επιβεβαιωθεί η καθοδική καταστρατήγηση της στήριξης στα 18,50 ευρώ, η αμέσως επόμενη στήριξη οριοθετείται στην περιοχή των 17,20 ευρώ.

Επόμενος τίτλος που συνεχίζει να προβληματίζει, είναι αυτός του ΟΠΑΠ, που αν και σήμερα "περιμένει" τα τελικά σχήματα και τις προσφορές για το 33% που κατέχει το Δημόσιο, σε καμία φάση της συνεδρίασης δεν επέδειξε έντονα ανοδικές διαθέσεις. Αντίθετα μάλιστα, μετά τις 16.43 οι πωλητές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, στις 17.00 βρέθηκε στο μέχρι εκείνη την στιγμή χαμηλό των 6,75 ευρώ (-3,43%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στα 6,61 ευρώ (-5,44%).


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία των ανακεφαλαιοποιήσεων των συστημικών Τραπεζών που οφείλουν να αντλήσουν το 10% των κεφαλαίων που πρέπει να συγκεντρωθούν, προκειμένου να παραμείνουν ιδιωτικές, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Το "στοίχημα" για τη συγκέντρωση "του 10%" είναι μεγάλο για κάθε Τράπεζα (αλλά και ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελληνική Αγορά) και η επιτυχής έκβασή του, συνυφασμένη τόσο με τα μακροοικονομικά δεδομένα της Ελληνικής οικονομίας που συντηρούν το "countryrisk" όσο και με τα δεδομένα της κάθε Τράπεζας (ύψος καθαρής θέσης, ποιότητα ενεργητικού κοκ).

Πάντως, η ύπαρξη των διαθέσιμων κεφαλαίων για το σκοπό αυτό στα ταμεία του ΤΧΣ, διαμορφώνει τουλάχιστον τη βεβαιότητα για την τελική ολοκλήρωση του εγχειρήματος των ανακεφαλαιοποιήσεων των 4 συστημικών Τραπεζών ύψους 27,4 δισ ευρώ (με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 35 δισ ευρώ !!), αφήνοντας ανοικτή σε διάφορα σενάρια τη "χαρτογράφηση" της μετοχικής σύνθεσης των Τραπεζών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αλλά και για αρκετό διάστημα στη συνέχεια.

Η προοπτική αυτή ενισχύεται από την αντικειμενική αδυναμία ανταπόκρισης μεγάλου μέρους των "παλαιών" μετόχων και ιδιαίτερα εκείνων με θεσμικά χαρακτηριστικά λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του PSI και λοιπών λόγων που συνέβαλλαν στην απομείωση της περιουσίας τους και στη δραματική επιδείνωση της ρευστότητάς τους.

Καταλυτικό ρόλο στην όλη διαδικασία θα παίξει το προσφερόμενο πλούσιο δικαίωμα πρόσβασης σε πρόσθετες μετοχές (warrant) που θα δοθεί σε όσους συμμετάσχουν στις ΑΜΚ, παράμετρος που μπορεί να δελεάσει πολλούς επενδυτές εξωτερικού που θα εκτιμήσουν ότι είναι εφικτό το "γρήγορο" "turn-around story" της Ελληνικής οικονομίας με "λοκομοτίβα" τον Τραπεζικό κλάδο.

Πέρνα του θέματος ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων Τραπεζών, ακόμα μεγαλύτερο "ειδικό βάρος" για την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς θα έχει το θετικό άκουσμα από το μέτωπο της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ και ειδικότερα το ύψος και ο αριθμός των προσφορών, αλλά και ο διακανονισμός εξόφλησης του τιμήματος.

Με αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης, με επιμέρους θετικές διαφοροποιήσεις.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στην Ασία, σημαντικές απώλειες στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία, η Ιαπωνική Αγορά ανέκαμψε μετά από τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις καθώς το γεν υποχωρεί. Το κλίμα στήριξαν και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ιαπωνική οικονομία με το Ταμείο να επικροτεί τις πρόσφατες αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Χώρας για επιθετική δράση με στόχο να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Ανώτατος Κινέζος ελεγκτής προειδοποίησε ότι το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων είναι "εκτός ελέγχου" και θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια οικονομική κρίση μεγαλύτερη και από αυτήν που προκάλεσε η κατάρρευση της Αμερικανικής Αγοράς κατοικιών, σύμφωνα με τους Financial Times. Ο Zhang Ke δήλωσε πως η λογιστική εταιρεία του, η ChineWing, έχει σχεδόν σταματήσει να υπογράφει πωλήσεις ομολόγων από τοπικές κυβερνήσεις, λόγω των ανησυχιών του.

Στροφή 180 μοιρών στις προτιμήσεις των επενδυτών διαπιστώνει έρευνα της Bank of America Merrill Lynch σε διαχειριστές κεφαλαίων. Ο νέος αγαπημένος προορισμός των επενδυτικών κεφαλαίων φαίνεται πως είναι η Ιαπωνία ενώ αντιθέτως, σβήνει ο ενθουσιασμός για τοποθετήσεις στην Κίνα. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δείχνουν λιγότερο θετικοί γενικότερα για τις αναπτυσσόμενες Αγορές, αλλά και για τα Χρηματιστήρια της Ευρωζώνης.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση σχεδιάζει να πωλήσει μέρος των αποθεμάτων χρυσού εντός των επόμενων μηνών, απόφαση που θα πρέπει να εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σημειώνει ο Υπουργός Οικονομικών της Χώρας Χάρης Γεωργιάδης. "Οι λεπτομέρειες θα προσδιοριστούν εν ευθέτω χρόνω, κυρίως από το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας. Προφανώς, πρόκειται για μεγάλη απόφαση", τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Άνοδο σημείωσε η ανεργία στη Μ. Βρετανία τους τρεις μήνες μέχρι το Φεβρουάριο του 2013, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Όπως μετέδωσε η Guardian, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε στο διάστημα αυτό κατά 70.000, οδηγώντας την ανεργία στο 7,9%, από 7,8% το προηγούμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με την Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2012.

Αύξηση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε η Bank of America Corporation για το πρώτο τρίμηνο του έτους ωστόσο δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street. Ειδικότερα, ανακοίνωσε κέρδη 2,6 δισ. ή 20 cents ανά μετοχή, για το πρώτο τρίμηνο του 2013, από 653 εκατ. δολ. ή 3 cents ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 22 cents ανά μετοχή με έσοδα 23,41 δισ. δολ.

Ζημιές έναντι κερδών σημείωσε το πρώτο τρίμηνο η Bank of New York Mellon. Συγκεκριμένα, εμφάνισε ζημιές 253 εκατ. δολ., ή 23 σεντς ανά μετοχή, έναντι κερδών 619 εκατ. δολ., ή 52 σεντς, ωστόσο σε προσαρμοσμένη βάση και εξαιρουμένης μίας έκτακτης φορολογικής επιβάρυνσης περίπου 850 εκατ. δολ., τα ανά μετοχή κέρδη διαμορφώθηκαν στα 50 σεντς. Την ίδια περίοδο τα έσοδα υποχώρησαν 0,9% στα 3,61 δισ. δολ. Από τη μεριά τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters προέβλεπαν κέρδη ανά μετοχή 52 σεντς και έσοδα 3,61 δισ. δολ.

Πτώση καταγράφει και η μετοχή της Yahoo, με την ιστοσελίδα να εμφανίζει στο πρώτο τρίμηνο κέρδη 390,9 εκατ. δολαρίων ή 35 σεντς ανά μετοχή, από κέρδη 286,3 εκατ. δολ. ή 23 σεντς ανά μετοχή της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα έσοδα της Yahoo ωστόσο, εξαιρουμένου του κόστους απόκτησης κυκλοφορίας (traffic acquisition costs) ανήλθαν στα 1,07 δισ. δολάρια, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για έσοδα 1,1 δισ. δολάρια.

Παραμένοντας στον κλάδο τεχνολογίας, πτώση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε η Intel Corp. για το πρώτο τρίμηνο του έτους επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street. Ειδικότερα, για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Μαρτίου, ανακοίνωσε πτώση κερδών 25% στα 2,05 δισ. δολ. ή 40 cents ανά μετοχή από 2,74 δισ. δολ. ή 53 cents ανά μετοχή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τα χρέη των συνταξιοδοτικών Ταμείων του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών εταιρειών στις ΗΠΑ βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα γεγονός που ενδέχεται να αποτελέσει κίνδυνο για τη φερεγγυότητά τους, αναφέρει σε έκθεσή του ΔΝΤ. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να δημιουργήσει αναστάτωση όχι μόνο στους συνταξιούχους και στους πελάτες, αλλά και στο Χρηματοοικονομικό Σύστημα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται αργότερα, σήμερα, η τελευταία έκθεση της Fed για την Αμερικανική οικονομία, γνωστή και ως "Beige Book", ενώ δεν θα λείψουν οι ομιλίες αρκετών αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Από την άλλη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι η ακραία χαλαρή νομισματική πολιτική κινδυνεύει να δημιουργήσει νέες και επικίνδυνες πιστωτικές "φούσκες", που θα απειλήσουν να επαναφέρουν τον Πλανήτη σε κατάσταση κρίσης.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Τρεις οι "κόκκινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (-0,15%), ΟΠΑΠ (-5,44%) και Coca-Cola (-1,06%).

Στην άλλη πλευρά, κέρδη μεγαλύτερα του 11% για Εθνική και Eurobank, του 9% για την MIG, του 8% για την ΕΧΑΕ, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 22 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 905,35 (11.00) και χαμηλό τις 927,35 μονάδες (16.34) και έκλεισε στις 923,67 με κέρδη 1,10%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 54,8 εκατ. από τα οποία τα 4,5 αφορούσαν "πακέτα" (ΟΤΕ, Motor Oil).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 104 ανοδικές μετοχές έναντι 34 πτωτικών και για 22 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του 25αρη, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της Μέτκα, που επέστρεψε σε βραχυχρόνιο ανοδικό κανάλι έχοντας την επόμενη τεχνική αντίσταση στα 11,77 ευρώ.

Την κατασκευή ενεργειακής μονάδας ισχύος 1.642 MW στα δυτικά του Ιράκ ανέλαβε η εισηγμένη, σε ένα έργο προϋπολογισμού 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg. Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 32 μήνες. Πηγές στον όμιλο Μυτιληναίου, πάντως, σημείωναν ότι ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις.

Προχωρώντας σε σχετικά χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος του Άβακα. Σύμβαση ύψους 470 εκατ. δολαρίων με την Κυβέρνηση του Λιβάνου για την κατασκευή του θερμικού σταθμού παραγωγής ενέργειας Deir Aamar (Phase II) κοντά στην Τρίπολη υπέγραψε η J&P ΑΒΑΞ στις 12/4/2013. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 25 μήνες.

Επίσης και όσον αφορά επιμέρους τίτλους, σημαντικά ημερήσια κέρδη, αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς για Παπουτσάνη και Revoil, κινητικότητα στην Kleeman, ενώ οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Χαλκόρ και επτά συνεχόμενες ανοδικές η ΕΛΒΑΛ.

Στην αρχή του σχολίου έγινε αναφορά στις αξιοπρόσεκτες επιδόσεις του FTSE - Midcap. Αξίζει λοιπόν να δούμε την "συμπεριφορά" μερικών από τις μετοχές που τον απαρτίζουν.

Έτσι, δείχνουν να επιμένουν πλαγιοανοδικά οι πλ. Θράκης (από τα 1,13 ευρώ), ΟΛΘ (από τα 19,80 ευρώ), ΕΥΑΘ (από τα 5,02 ευρώ), Fourlis (από τα 1,72 ευρώ), Σωλ. Κορίνθου (από τα 1,52 ευρώ), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (από τα 1,54 ευρώ) και Ελ. Καλώδια (από τα 1,30 ευρώ).

Ακόμα αναφοράς χρήζουν η έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τους τίτλους του Ιατρικού, του Νηρέα και της Ιντρακόμ και η όγδοη συνεχόμενη ανοδική για την μετοχή της Σιδενόρ.

Μένοντας, στον δείκτη Midcap, ίσως αξίζει να επισημανθεί πως η επιστροφή των αγοραστών στον Νηρέα σηματοδοτήθηκε από την ανακοίνωση του deal Δίας - Σελόντα, ενώ "ειδικών συνθηκών" θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι σημερινές τοποθετήσεις στην Σωλ. Κορίνθου, καθώς ο εν λόγω τίτλος παίρνει από αύριο την θέση της Κύπρου στον FTSE25.


---ΧΠΑ

Διεκόπη το αρνητικό σερί, σε μία συνεδρίαση που αυξήθηκαν οι όγκοι συναλλαγών στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (43.507 συμβόλαια) και μειώθηκαν αισθητά στα συμβόλαια του δείκτη.

Το συμβόλαιο του Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας οριακά το premium στο 1,65%. Παραμένουν σε αποχή τα ξένα χαρτοφυλάκια. Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.409, τιμή εκκαθάρισης 303) κινήθηκαν μεταξύ 296,5 και 30055 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (43.800 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (15.800), Alpha Bank (6.780), Πειραιώς (8.887), ΟΠΑΠ (1.035), ΟΤΕ (2.719), MIG (1.142), Μυτιληναίο (616), ΔΕΗ (1.282), Intralot (401), ΓΕΚ (530), Ελλάκτωρα (200), Eurobank (2.895), Coca-Cola (117), Τέρνα Ενεργειακή (319), ΕΧΑΕ (212), Σιδενόρ (184).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap παρέμεινε στο 40%, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα 960 δικαιώματα (566 calls και 394 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (10.387.906 τεμ.), Alpha Bank (6.983.066 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v