Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κλειδί οι 290 μονάδες για τον FTSE Large Cap

Σε τροχιά διόρθωσης, κυρίως λόγω 3E, το ΧΑ, με τους επενδυτές να αντλούν ρευστότητα για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Λειτουργούν ικανοποιητικά οι τάσεις διαφοροποίησης εισηγμένων όπως ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΒΙΟΧΚ, ΕΛΠΕ.

Νέα πτώση 6% για τον τραπεζικό δείκτη μέτρησε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Σε μία συνεδρίαση που διεξήχθη υπό τη σκιά των δραματικών γεγονότων στη Βοστώνη αλλά και των εξελίξεων στο εσωτερικό μέτωπο.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 913,62 μονάδες, τον FTSE Large Cap στις 296,10, με τις τράπεζες σε απαρχή νέου κύκλου πίεσης, αλλά με τον Ft Mid στις 1.109,61 μονάδες. Και ακριβώς αυτή η επιμονή του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, του σηματωρού για πολλούς παίκτες, του δείκτη προπομπού, να δίνει συνεχόμενα ανοδικά κλεισίματα είναι που μας μπερδεύει. Τουλάχιστον εμένα, στο... μέτρημα που επιχειρώ των τριών βασικών δεικτών, που ειδικά εχθές λόγω της CCH 3E βάρυνε και τον FTSE Large Cap.

Για τις τράπεζες, η κατάσταση εξελίσσεται λίγο ως πολύ αναμενόμενα. Ισχυροί, λιγότερο ισχυροί παίκτες αλλά και μικρότεροι επενδυτές είναι λογικό να αναζητούν ρευστότητα προκειμένου να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Η Alpha Bank μετά τη χθεσινή γενική συνέλευσή της ανοίγει τον δρόμο για αύξηση "...έως 4,57 δισ. ευρώ και έτσι ξεκινάει πρώτη τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης καθώς η άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης αναμένεται να λάβει χώρα εντός του Μαΐου". Στο σχετικό θέμα του euro2day αναφέρονται περισσότερα για τη διαδικασία.

Ακολουθούν η Πειραιώς, η Εθνική και η Eurobank κι η αγορά περιμένει την ολοκλήρωση -επιτέλους- μιας διαδικασίας που έχει πάρει χρόνο κι αποστερεί από την πραγματική οικονομία ροές και ανάσες. Και από αυτήν την άποψη η επιτυχής ολοκλήρωσή της θα είναι -έτσι θέλουμε να πιστεύουμε- προς όφελος και της πραγματικής οικονομίας.

Το αναφέρουμε αυτό γιατί εάν κρίνουμε λ.χ. από τον κλάδο των κατασκευών, ειδικότερα δε τον χώρο των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού, πως "τον Απρίλιο μπαίνουν μπροστά οι μπουλντόζες", η επανεκκίνηση των έργων φαίνεται να πηγαίνει ακόμη πιο πίσω.

Οι χθεσινές νέες απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική κατά 7,85% χαμηλότερα και κατά 15,225% τη Eurobank δείχνουν τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Απώλειες, αλλά μικρότερες, για Πειραιώς και Alpha Bank.

Ωστόσο η χθεσινή πίεση στους δείκτες ασκήθηκε, κατά κύριο λόγο, από την που με το -5,29% βάρυνε σημαντικά λόγω της υψηλότατης στάθμισής της στη διαμόρφωση των δεικτών. Ειδικά για την εισηγμένη, είχαμε αναφερθεί τελευταία θεωρώντας πολύ φυσιολογική την επιλογή των μικρότερων να μην ακολουθήσουν τον όμιλο στο Λονδίνο (αυτό πιθανό να δικαιολογεί τις ρευστοποιήσεις αρκετών μικρότερων παικτών) σε αντίθεση με τα «ισχυρά χέρια» και τους φιλικά διακείμενους στους μεγαλομετόχους και στη διοίκηση και ξένους θεσμικούς που θα... μεταναστεύσουν στον FTSE 100.

Οριακά χαμηλότερα των 7 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, που στην περίπτωσή του οι εξελίξεις τρέχουν. Η κατάληξη του Οργανισμού θεωρείται θέμα ημερών. Σημειωτέον πως η αποτίμησή του έχει διαμορφωθεί στα 2,23 δισ. ευρώ, έναντι 2,77 του ΟΤΕ και 2,48 δισ. ευρώ των Ελληνικών Πετρελαίων. Σε όλες τις αναφερόμενες μετοχές η κινητικότητα συνεχίστηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, όπως άλλωστε και στην περίπτωση της ΔΕΗ. Ενθαρρυντική η επιτυχής μέχρι τώρα προσπάθεια επαναφοράς δυνάμεων όπως ο Μυτιληναίος, η Μέτκα, η Τέρνα Ενεργειακή αλλά και οι αγοραστές σε Intralot, Marfin Investment Group, ΕΧΑΕ, που κρατούν σε μία σχετική ισορροπία την αγορά.

Όμως ειδική αναφορά χρήζει η επιμονή του Ft Mid, με μετοχές-σηματωρούς όπως Ιντρακόμ/Ιντρακάτ - ΓΕΚ Τέρνα - Σιδενόρ (Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελληνικά Καλώδια) κ.ά. να δηλώνουν παρούσες. Ό,τι προοιωνίζεται κάτι τέτοιο για τη συνέχεια. Στον χθεσινό Εκηβόλο ανεβάσαμε διαγράμματα δύο εκ των αντιπροσωπευτικότερων σηματωρών του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τεχνική πλευρά, δεν αλλάζει κάτι, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, ως προς την προσέγγισή μας. Χαμηλότατο όριο οι 270 μονάδες για τον FTSE Large Cap με ενδιάμεσες ισχυρές περιοχές γύρω από τις 280 και τις 290 μονάδες. Και με άνω όριο τις 305-310 μονάδες, στην υπέρβαση των οποίων μόνο μια θεαματικά θετική εξέλιξη-φήμη θα μπορούσε να συμβάλει.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v