Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στη σκιά της Βοστώνης και των ΑΜΚ

Υπό το βάρος των τραγικών γεγονότων στις ΗΠΑ κινούνται η Σοφοκλέους και οι αγορές. Προβληματισμός από τη χθεσινή πτώση της Εθνικής και της Eurobank. Στο επίκεντρο οι ΑΜΚ των τραπεζών αλλά και η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Τρομοκρατικό χτύπημα με νεκρούς στη Βοστώνη, διάγγελμα Ομπάμα. Το καθοδικό κανάλι του χρυσού ακολούθησε και η Wall Street σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων πέντε μηνών.

Στην ελληνική αγορά το Χ.Α. κινείται εν μέσω πέντε ομολογιών αποτυχίας από τον... ανθύπατο της τρόικας, η Ν.Δ. επιχειρεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τη... συμφωνία, ο Βενιζέλος κι ο Κουβέλης χειροκροτούν το νέο πακέτο και η ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες έχει εισέλθει ήδη στην τελευταία φάση της.

Ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε άτακτα κατά 9,1% (όπως μετρούσε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος), παρασύροντας τον Γενικό στις 925,49 μονάδες και τον FTSE Large Cap στις 301,12. Ο σηματωρός FT Mid πέτυχε να δώσει δεύτερο συνεχόμενα ανοδικό κλείσιμο, ενισχύοντας τη θέση του κατά 1,76% στις 1.087 μονάδες.

«Μαύρη Δευτέρα» για τον χρυσό εχθές, σημειωνόταν σε σχετικό θέμα του euro2day, κατάμαυρη Δευτέρα για την Εθνική και τη Eurobank που είτε μαζί (μέχρι πρότινος) είτε χώρια (όπως τελευταία) παρουσιάζουν ακραίες διακυμάνσεις, εκτινάξεις και βυθίσεις. Όπως η χθεσινή, με απώλειες 21,14% για τη μετοχή της Eurobank και 17,95% για την Εθνική.

Στην πλούσια θεματογραφία του euro2day.gr αναλύονται όλα τα ενδεχόμενα, παρουσιάζονται οι προσπάθειες κ.λπ. που καταβάλλονται για την ευόδωση της κάλυψης του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού 10% από ιδιώτες επενδυτές. Οι εκτιμήσεις της στήλης καταγεγραμμένες δεν θα αλλάξουν μέχρι το τέλος της διαδικασίας.

Κατά 1,25% υποχώρησε τελικά η μετοχή της Alpha Bank, με τον όμιλο να προχωρά σήμερα (στις 10.00 στο Hilton) στην επαναληπτική γενική συνέλευσή του. Ακολουθεί ο όμιλος Πειραιώς.

Πέρα από τις τράπεζες, η υπόλοιπη αγορά εξακολουθεί να αυτονομείται ή να προσπαθεί να αυτονομηθεί, με λιγότερο ή περισσότερο επιτυχές αποτέλεσμα. Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Frigoglass, Intralot αλλά και Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Μέτκα, Motor Oil, Jumbo επέμειναν να διαφοροποιούνται από το τραπεζικό μέρος του Χ.Α. και του FTSE Large CaP.

Είναι ενδεικτικό πως, παρά τη βύθιση του Τραπεζικού Δείκτη (-9,1%), οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες κράτησαν τις στηρίξεις τους, διαμορφώθηκαν με σαφώς μικρότερες απώλειες.

Στα 19,85 ευρώ η μετοχή της Coca Cola HBC, κι η εταιρία υπενθυμίζει στους μετόχους την ημερομηνία λήξης της περιόδου αποδοχής της Προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης, με την αποτίμηση του ομίλου σταθερά στα 7,2-7,3 δισ. ευρώ.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο ενδιαφέρουσα η εξέλιξη από την πλευρά της Hochtief να βγάλει, όπως σημειώνει σχετικά η Μάρω Τσαντήλα, το πωλητήριο από τον ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και όσα αναφέρει ο Φώτης Κόλλιας για τα σενάρια για το λιμάνι κρουαζιέρας. Φιλόδοξα μεν σχέδια, χρήζουν ωστόσο δεύτερης εξέτασης.

Ο χώρος δίπλα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), που σήμερα θυμίζει σκουπιδότοπο, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για τη δημιουργία του λιμένα κρουαζιεροπλοίων, με βάση τις συζητήσεις που έχουν εκπρόσωποι ισχυρών ομίλων του κλάδου με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Στο τραπέζι έχει πέσει και η δημιουργία τεχνητού νησιού στην ίδια περιοχή, επί του οποίου θα κατασκευαστεί το λιμάνι.

Όπως επισημαίνουν άνθρωποι που παρακολουθούν τις συζητήσεις, «δεν πρέπει να μας τρομάζει η ιδέα του τεχνητού νησιού γιατί ούτως ή άλλως θα απαιτηθούν εκτεταμένες εκσκαφές και συμπληρωματικά έργα προκειμένου να δημιουργηθεί προβλήτα στην πλευρά του ΣΕΒ».

Υπενθυμίζεται πως μία ακόμα από τις θέσεις για τον νέο λιμένα κρουαζιεροπλοίων ήταν η περιοχή του Φλοίσβου, δίπλα στη σημερινή μαρίνα που διαχειρίζεται η Lamda Development και θα εισφερθεί στην κοινή εταιρία που δημιουργεί με τον τουρκικό όμιλο Dogus. Η μετοχή της Lamda Development με μόλις 360 τεμάχια υποχώρησε στα 4,71 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι συνήθεις ύποπτοι Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΓΕΚ Τέρνα, Intrakat, Νηρέας έδωσαν την απόδοση που δικαιολογούσε η χθεσινή συνολικότερη (πλην των τραπεζών) προσπάθεια αντίδρασης μέρους της αγοράς.

Από τεχνική πλευρά, τα χθεσινά τραγικά γεγονότα στις ΗΠΑ μένει να αποτυπωθούν (και) χρηματιστηριακά - η Ευρώπη ξεκινά περίπου αυτήν την ώρα και το Χ.Α. έπεται. Μένει να δούμε την πρώτη αντίδραση των ευρωαγορών (ενδείξεις έχουμε ήδη εδώ και 10΄-15΄) και αναμένουμε.

Εκ των πραγμάτων, επανερχόμεθα στη μέτρηση του... 25άρη, με χαμηλό όριο τις 270 (με ενδιάμεσα τις 280 και τις 290 μονάδες) και τις 305-310 ως άνω όριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v