Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μαζεύουν τα κέρδη οι επενδυτές

Ισχυρή πτώση καταγράφεται στη Σοφοκλέους καθώς κατοχυρώνονται θέσεις σε μετοχές των συστημικών τραπεζών. Απώλειες άνω του 6% για ΕΤΕ, Eurobank, Πειραιώς. Αφορμή διόρθωσης και οι αναμενόμενες αποφάσεις του Eurogroup.

Πιθανή μία ανάπαυλα στη Σοφοκλέους, μετά το 3ήμερο-4ήμερο τραπεζικό πάρτι. Με τη λογική να κάνουν ταμείο κινούνται από την αρχή της συνεδρίασης οι περισσότεροι παίκτες.

Στις 913 μονάδες (-1,44%) ο Γενικός Δείκτης, στις 299 ο Ftse Large Cap καθώς διορθώνει κατά 2,06%, με ρευστοποιήσεις-απώλειες για την πλειονότητα των μετοχών. Η αξία των συναλλαγών στα 23 εκατ. ευρώ, με 16,9 εκατ. τεμάχια καθώς στα πρώτα 20-25΄της συνεδρίασης κατοχυρώθηκαν θέσεις κυρίως σε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς.

Το ενδιαφέρον της συνεδρίασης είναι η εντεινόμενη φημολογία πως η Εθνική θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να πετύχει το δύσκολο εγχείρημα, να ελκύσει δηλαδή περί τα 750-780 εκατ. ευρώ και να καλύψει το ελάχιστο απαιτούμενο όριο της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών.

Πηγές από την τραπεζική αγορά κάνουν λόγο για αγώνα δρόμου στα... τέσσερα σημεία του ορίζοντα προκειμένου να προσελκυσθούν κεφάλαια. Εάν όντως η διοίκηση της Εθνικής καταφέρει το... πολύ δύσκολο, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για ιστορική ανατροπή δεδομένων των συνθηκών και της συγκυρίας.

Ωστόσο, τα μεν ασφαλιστικά ταμεία (έχουν περίπου το 12-12,5%) στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής πολύ δύσκολα θα βρουν κεφάλαια να καλύψουν στο σύνολο τη συμμετοχή τους, ενώ σε δύσκολη θέση είναι και η Εκκλησία της Ελλάδος (έχει περίπου το 1,5%).

Αυξημένη κινητικότητα και στις μετοχές των άλλων τριών συστημικών τραπεζών, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο στη Eurobank καθώς μετά τον... τριπλασιασμό της τιμής απόλυτα φυσιολογικά παίρνουν τις υπεραξίες τους. Ανάλογη εικόνα στην Πειραιώς και στην Alpha Bank.

Στο θέμα των τραπεζών θετικότερη εμφανίζεται η JP Morgan για τον κλάδο τονίζοντας ότι με βάση τις επαφές που είχε στην Αθήνα προκύπτει ότι η Alpha και η Πειραιώς βρίσκονται κοντά για να επιτύχουν τον στόχο του 10% στις ΑΜΚ.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως η JP Morgan είναι μεταξύ των 4-5 ισχυρών ξένων οίκων που τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες δραστηριοποιείται και... μετοχικά στο Χ.Α. -προφανώς- για λογαριασμό πελατών της.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τη διόρθωση πέραν των προφανών λόγων και αφορμών και στο σημερινό Eurogroup. Οι αποφάσεις, που θα ληφθούν πρόκειται να εισαγάγουν καινούρια... ήθη και έθιμα στη νοοτροπία καταθετών κι επενδυτών, με αναπόφευκτες τις ανατροπές στον χρηματοπιστωτικο χάρτη, τουλάχιστον όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Αφορμής δοθείσης και ταμείου επιτρέποντος τα λεγόμενα ισχυρά χέρια διευρύνουν τις ρευστοποιήσεις τους και σε μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, ενώ ανάλογες κινήσεις σημειώνονται σε μετοχές- σηματωρούς όπως Μυτιληναίος, Μέτκα, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, MIG κ.ά.

Για τη Μέτκα σημειώνεται η πρόθεσή της να συμμετάσχει είτε αυτοτελώς είτε ως μέλος κοινοπραξίας στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για δύο H/Z ισχύος 7-8 MW το καθένα για τους ΑΣΠ Καλύμνου και Σάμου, ύψους 16,6 εκατ. ευρώ,

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός αφορά την προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία και παράδοση με το κλειδί στο χέρι δύο H/Z ισχύος 7-8 Mw το καθένα, με κινητήρες ντίζελ, για τους ΑΣΠ Καλύμνου και Σάμου.

Σημειώνεται ότι η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι η 27η/5/13.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v