Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανή μια ανάπαυλα στη Σοφοκλέους

Το... bankparty έχει φέρει τα πάνω- κάτω στο Χ.Α., εν μέσω προσδοκιών της Αθήνας για συμφωνία με την τρόικα. Κλειδί η κατάκτηση των 305 μον. για τον Ftse-25 και η υπέρβαση των 130 μον. για τον τραπεζικό δείκτη.

Με απόδοση 33,8% για τις τράπεζες σε μόλις τρεις ημέρες, ένα πρώτο ταμείο θεωρείται προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για να έχει πιθανότητες η συνέχιση της αντίδρασης. Ομολογουμένως εντυπωσιακό το σερί που μέτρησε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, τη στιγμή που ο κλάδος έχει επανέλθει δυναμικά και με διψήφιες υπεραξίες στο προσκήνιο.

Στις 137,95 μονάδες ο κλαδικός δείκτης σε μία ομολογουμένως θεαματική ανατροή. Η μη συμφωνία απελευθέρωσε δυνάμεις, που αρχικά στη Eurobank εν συνεχεία σε Πειραιώς - Alpha Bank και στο τέλος στην Εθνική επιδόθηκαν σε μία άνευ προηγουμένου προσπάθεια ωραιοποίησης (και όχι μόνο) τιμών και σεναρίων.

Στα καυτά... ντεσού της ΑΜΚ της Εθνικής αναφέρεται ο Χρ. Κίτσιος, ο οποίος αναδεικνύει και την προοπτική 5ετούς παράτασης για τις προνομιούχες μετοχές (των συγκεκριμένων τραπεζών).

Γενναία ανοδική αντίδραση στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη στις 926,91 μονάδες με απόδοση 12,63% σε βάθος εβδομάδας.

Για τον Ftse Large Cap φθάνει το 15,82% (στις 305,34 μονάδες) και για τον Mid της μεσαίας κεφαλαιοποίησης το 13,30% στις 1.053,50 μονάδες.

Το σημαντικό, όπως τονίζουμε (από τα σχόλια της 9ης/4), η σημαντική αύξηση της συναλλακτικότητας (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων), της εισροής ρευστότητας (παρότι μεγάλο μέρος της κινείται στο όριο του Τ+3) και η επαναφορά βασικών δεικτών σε τεχνικότητα.

Αρχικά, με την ανοδική διάσπαση - επαναφορά πάνω από τις 270 μονάδες για τον Ftse Large Cap και εν συνεχεία  εχθές- με την κατάκτηση και των 305 μονάδων (σημαντικό το ότι επιπεύχθηκε πριν από τη συνεδρίαση της Παρασκευής). 

Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο (στις 10.06) σημειώναμε: "Για τον... 25άρη οι 305 μονάδες είναι ένας στόχος αρκετά φιλόδοξος. Όμως μετά το τρελό τρέξιμο από τα χαμηλά της Δευτέρας, έχει διαγράψει μία πορεία από τις (περίπου) 250 μονάδες έως τις 295,9 (έκλεισε οριακά χαμηλότερα) μεγάλη θα λέγαμε και για όσους κινούνται στην υποκείμενη αλλά και για όσους πρόλαβαν και προνόησαν να αλλάξουν θέσεις από πωλητές σε αγοραστές στο διήμερο 8-9 Απριλίου. Καλές αποδόσεις, πολύ καλές και στο Χ.Α. και στο ΧΠΑ, που εν καιρώ... ανομβρίας γίνονται δεκτές με ανακούφιση".

Η επίτευξη του στόχου εχθές και όχι σήμερα ή τη Δευτέρα ενισχύει όσους επιμένουν να θέλουν τιμές συγκεκριμένων μετοχών υψηλότερα.

Ο Γιώργος Σαββάκης στο σχόλιό του για "αγοραστές με γρήγορα... ρεφλέξ" δίνει πειστικές απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα των ημερών.

Εάν μάλιστα ευσταθεί η εκτίμηση έμπειρου παράγοντα πως το 20% - 25% του ημερήσιου τζίρου αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές, τοποθετήσεις με χρήση κωδικούς μόχλευσης, μετακύλιση από το ΧΠΑ και ολίγον από... αέρα, η εξήγηση για την εκρηκτική βραχυπρόθεσμη αντίδραση γίνεται εύκολα κατανοητή. Συν τοις άλλοις, αποτυπώθηκε και εχθές στο ταμπλό.

Επίσης, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις (10-11/4) ακολουθείται σχεδόν πανομοιότυπη τακτική με δύο γερά μαζέματα χαρτιών, το πρώτο στα πρώτα 20-25΄ της ημέρας και το δεύτερο σχεδόν αμέσως μετά την επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Για τον Γενικό Δείκτη οι 890 μονάδες αποτέλεσαν σημείο αναφοράς, όπως οι 295 για τον Large Cap, ενώ η επαναφορά του τραπεζικού πάνω από τις 130(!) σχεδόν μεμιάς ενίσχυσε τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Ας προσέξουμε πως εχθές έγιναν 66,176 εκατ. ευρώ με 66,126 εκατ. τεμάχια ακριβώς επειδή έχει ενισχυθεί θεαματικά η μόχλευση στις τραπεζικές μετοχές.

Στη Eurobank έγιναν 3,352 εκατ. κομμάτια, στην Εθνική 16,818, στην Πειραιώς 24,369 και στην Alpha Bank 7,669 εκατ. τεμάχια.

Ασύλληπτος αριθμός σε σχέση όχι μόνο με τη συναλλακτικότητα της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και με τον μ.ο. μηνός. Προφανώς το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ρευστότητας θα πρέπει να αποδοθεί σε... ισχυρά χέρια, σε γνώστες (ή και insiders αν θέλετε), σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια που πόνταραν στη μη επίτευξη συμφωνίας, αλλά και σε όσους ξένους είχαν δώσει βάση στις αιτιάσεις-ενστάσεις της τρόικας.

Το... bankparty του Χ.Α. γίνεται εν μέσω ξεκάθαρων προεξοφλητικών μηχανισμών, με την απαραίτητη κερδοσκοπία βέβαια και με την κυβέρνηση να ευελπιστεί πως θα συμφωνήσει με την τρόικα.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως για παράδειγμα με την ανεργία στα ιστορικά-εξωφρενικά επίπεδα του 27,2% έχει ελάχιστα περιθώρια χρόνου και ανοχής και αυτό ίσως την ξυπνήσει.

Παράλληλα, οι αγορές, το Χ.Α. κινούνται εν μέσω βεβαιότητας πως στο Eurogroup θα τεθούν και οι κανονιστικές βάσεις για την αλλαγή του τρόπου διάσωσης των τραπεζών (bail in - νέα κοσμοϊστορικά ήθη και έθιμα για τη... νέα Ευρώπη).

Αλλά και εν μέσω των διπλών ρεκόρ στη Νέα Υόρκη και των μεθοδικών προσπαθειών του Βερολίνου να μαζέψει εκτός από ρευστότητα-κεφάλαια και χρυσό.

Την ίδια στιγμή που η Λισαβόνα αγωνίζεται να αποφύγει το δεύτερο μνημόνιό της.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες στον Εκηβόλο ανεβάζουμε εκτιμήσεις, τεχνικές προσεγγίσεις, διαγράμματα και στοιχεία που μας στέλνουν φίλοι αναγνώστες- συμπαίκτες στην προσπάθειά μας να παρακολουθούμε με ευρύτερη ματιά όσα διαδραματίζονται από την Κυριακή το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί.

Καλήν ημέρα...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v