Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πονταρίσματα σε τράπεζες και ΟΠΑΠ

Το ΧΑ συνεχίζει να ποντάρει στο ύστατο εγχείρημα Eurobank-Εθνικής. Στοίχημα που πυροδοτεί μόχλευση και υπεραντίδραση σε «πιεσμένες» μετοχές. Στο προσκήνιο και ο ΟΠΑΠ. Θετική ένδειξη η επαναφορά FT25 πάνω από τις 270 μονάδες.

Στο και... πέντε ψάχνουν χρήμα και ευθύνες, σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος, και το ζητούμενα για την αγορά είναι η εύρεση κεφαλαίων -κατ' αρχάς- και σε... εύθετο χρόνο η απόδοση ευθυνών.

Όπως άλλωστε συμβαίνει κατά παράδοση σε αυτόν τον τόπο, ειδικότερα όμως τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Το μαχαίρι μπήγεται βαθιά στο κόκαλο, οι ευθύνες εντοπίζονται, οι υπεύθυνοι «πληρώνουν» και τα πάντα λειτουργούν ρολόι και εντάξει.

Ωστόσο, το Χ.Α., κυρίως τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, δεν φαίνεται να τους πολυαπασχολούν όλα αυτά, καθώς αφορμής δοθείσης πυροδοτείται άλλο ένα παιχνίδι προεξόφλησης.

Για ξέσπασμα για τις τράπεζες και τον Γ.Δ., μετά τις ισχυρές απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων, έκανε λόγο στο σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Στο limit up η Eurobank, διψήφια κέρδη για ΔΕΗ, MIG, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Πειραιώς. Και για το τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για τις μετοχές.

Στο κατατοπιστικό θέμα του φίλτατου Θανάση αναφέρονται λεπτομερώς και τεχνικά σημεία για μετοχές εταιρειών του FTSE Large Cap, που σε αυτήν τη φάση του παιχνιδιού έχουν αποκτήσει πρόσθετο ενδιαφέρον.

Στις 876,54 μονάδες ο Γενικός Δείκτης,
στις 283,49 ο FTSE 25, ηπιότερη επαναφορά του FT Mid, αλλά πάνω από τις 950 μονάδες (στις 974), με τις μετοχές-σηματωρούς να δίνουν τα ρέστα τους.

Το ενδιαφέρον είναι πως στο διήμερο 8-9/4 παίχτηκαν αρκετά χρήματα - ρευστότητα (συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου αέρα...), κοντά στα 120-130 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι υπάρχει καύσιμο μόχλευσης βραχυπρόθεσμα.

Επιπρόσθετα, αρκετοί είναι αυτοί που αποτιμούν ενθαρρυντικά την άνετη ανοδική διάσπαση-επαναφορά του Large Cap πάνω από τις 270 μονάδες.

ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Marfin Investment Group, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ έδωσαν σπουδαία παράσταση εχθές. Ζωογόνος από κάθε άποψη σε μία καθημαγμένη αγορά και μετά από ημέρες υποτιμητικής κερδοσκοπίας και αδικαιολόγητης -σε αρκετές περιπτώσεις- απαξίωσης εισηγμένων και μετοχικών θέσεων. Διήμερη ανάσα που ναι μεν δεν ακυρώνει τη βραχυμεσοπρόθεσμη πτωτική τάση, αλλά σε βραχύ ορίζοντα διευκολύνει το σύστημα, τους εμπλεκόμενους, τους δεκάδες εγκλωβισμένους παίκτες.

Είτε συμφωνεί κάποιος είτε διαφωνεί με όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες 2-3 ημέρες στο ταμπλό, η ουσία είναι πως το στοίχημα στη Eurobank πέτυχε να ξυπνήσει και την υπόλοιπη αγορά. Μη τραπεζικές μετοχές που δικαιούνται καλύτερη τύχη (και) χρηματιστηριακά και θεσμικές θέσεις που κατακρημνίστηκαν το προηγούμενο 10ήμερο.

Από αυτήν την άποψη, ναι, καλοδεχούμενο σαν αναγκαίο κακό αυτό που παρατηρείται στις συστημικές τράπεζες, λόγω Eurobank, παρά τις όποιες δικαιολογημένες ενστάσεις (για περιορισμένο free float κ.λπ).

Η Αναστασία Παπαϊωάννου καταγράφει την... τύχη των τραπεζών που περνούν στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που κρατικοποιούνται, και από αυτήν την άποψη η προσπάθεια τόσο της Εθνικής όσο και της Eurobank έστω και στο... και πέντε παρουσιάζει ενδιαφέρον. Εάν βγει καλώς, εάν δεν βγει, θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια.

Υπεραντίδραση και σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, θα σταθούμε όμως στον Οργανισμό λόγω επικαιρότητας. Ο Φώτης Κόλλιας αναφέρει, πως «...σήμερα παρουσιάζονται στους συμβούλους του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) τα τελικά σχήματα που θα διεκδικήσουν τον ΟΠΑΠ, ενώ συνεδριάζει και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας προκειμένου να ανακηρύξει την Intralot προσωρινό ανάδοχο για το νέο τεχνολογικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι για τον ΟΠΑΠ κατέθεσαν χθες νέο αίτημα για παράταση στην οριστικοποίηση των σχημάτων διεκδίκησης το οποίο δεν έγινε δεκτό από το ΤΑΙΠΕΔ».

Από τα γραφόμενα του Φώτη θα σταθούμε περισσότερο στην παρουσία του κινεζικού ομίλου Fosun (ο επικεφαλής του οποίου Guo Guang Chang ήρθε χθες στην Αθήνα), που εξελίσσεται σε πολύφερνη νύφη μεταξύ των υποψηφίων κι οι πληροφορίες αναφέρουν πως βρέθηκε κοντά με το βρετανικό επενδυτικό fund BC Partners, συνομίλησε και με τον όμιλο Κοπελούζου (το σχήμα των Halveston, Gauselman, Playtech), ενώ συζήτησε και με άλλους υποψηφίους.

Κατά την εκτίμησή μας, η παρουσία του κινεζικού ομίλου και δη η έλευση του επικεφαλής του στην Αθήνα μπορεί να κρύβει πολλά. Σε κάθε περίπτωση θα φανούν και οι ευρύτερες ισορροπίες και σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.

Γι' αυτό το χθεσινό 12άρι για τη μετοχή του Οργανισμού δεν θα πρέπει να παραξενεύει όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο της υπόθεσης. Κοντά στον ΟΠΑΠ και η μετοχή της Intralot, «τσίμπησε» ένα 4,28% στο 1,95 ευρώ.

Ενδιαφέρουσα η υπεραντίδραση και για τη μετοχή της Ελλάκτωρ. Ο όμιλος Μπόμπολα κατάφερε και πήρε ένα σημαντικό έργο στην Κρήτη (συμβατικής δαπάνης 61,4 εκατ. ευρώ), ο Μορέας διεκδικεί από το Δημόσιο 50,5 εκατ. ευρώ για... καθυστερήσεις (σε απαλλοτριώσεις κ.λπ.), τη στιγμή που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτεται τον ΠΗΓΑΣΟ και στο πλαίσιο της ενημέρωσης με παράγοντες των ΜΜΕ είχε και μια συνάντηση 20΄-25΄ με τον πατέρα Μπόμπολα που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

Κατά 10,66% ενισχύθηκε η μετοχή του Μυτιληναίου, στα 10,82 ευρώ εκτινάχθηκε η Μέτκα, στα 2,82 ευρώ επανήλθε η Τέρνα Ενεργειακή.

Ανάλογη συμπεριφορά για μετοχές-σηματωρούς και του FT Mid, με αιχμή τις ΓΕΚ Τέρνα, Σιδενόρ και θυγατρικές, Fourlis, Επίλεκτο, ΕΥΑΘ, Νηρέα, δηλαδή τις συνήθεις δυνάμεις που πρωτοστατούν στην κατηγορία τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v