Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό τίναγμα στο ΧΑ

Iσχυρή άνοδος προς τις 865 μονάδες καταγράφει ο ΓΔ με τον 25άρη να παλεύει τις 280. Το εγχείρημα της Eurobank (+28%) αρέσει στην αγορά & παρασύρει και άλλες δυνάμεις. Διψήφια απόδοση για Πειραιώς, MIG.

Με κεκτημένη ταχύτητα από εχθές, το Χ.Α. συνεχίζει τις... ακρότητες.

Με τους αγοραστές, κυρίως βραχυπρόθεσμους παίκτες, να στοχεύουν από την προσυνεδρίαση σε συγκεκριμένες μετοχές και να εντείνουν τις κινήσεις τους στα πρώτα 15-25΄ της συνεδρίασης, με συνέπεια την περαιτέρω αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 850 και του Ftse Large Cap προς τις 270-275 μονάδες.

Με συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ, με γρήγορα πονταρίσματα κατ' αρχάς στη μετοχή της Eurobank και δευτερευόντως στους τίτλους της Alpha Bank και της Πειραιώς.

Έως 22% η μετοχή της Εurobank στα πρώτα 15΄ και άμεσο κλείδωμα (30%) στα επόμενα 10λεπτα, με συναλλαγές 1.194 τεμαχίων αξίας 257 χιλιάδων ευρώ. Μετά τη 13.00 η μετοχή κινέιται στο +28%.

Σχετικά χαμηλού κόστους κίνηση, εάν συνεκτιμηθεί και το χθεσινό (συνολικά περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ για ένα θεαματικό γύρισμα, που εκτός των άλλων διευκολύνει και τη δημιουργία θετικών εντυπώσεων), με την ομάδα της τράπεζας να επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να ανακαλύψει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής.
 
Για τους λάτρεις της... αδρεναλίνης θα επαναλάβουμε την προσυνεδριακή αναφορά μας ότι "...πρακτικά ενδιαφέρον παρουσιάζει -κατά την εκτίμησή μας- η προσπάθεια της ομάδας της Eurobank να καλύψει το 10% (με αρκετά βραχυπρόθεσμα... πονταρίσματα στο εγχείρημα), της Alpha Bank και της Πειραιώς (με πιο... θεσμικά χαρακτηριστικά)".

Στο 14% η μετοχή της Πειραιώς, κατά 10% υψηλότερα η μετοχή της Alpha Bank. Εντελώς διαφορετική η περίπτωση της Εθνικής, και πολύ πιο σύνθετη θα λέγαμε - αγκομαχούσε μέχρι τις 11.00 να γυρίσει προς το 0,455 ευρώ. Μετά τη 13.00 η μετοχή υποχωρεί 8%.

Το καλό με όσα συμβαίνουν με τις μετοχές των συστημικών τραπεζών είναι η άμεση ανταπόκριση αρκετών μη τραπεζικών τίτλων-σηματωρών, με την όλη κατάσταση να δίνει την επιδιωκόμενη μεταβλητότητα σε ένα μέρος της αγοράς.

Μεταβλητότητα για τους περισσότερους σημαίνει ποντάρισμα, κάτι που ενισχύει τη ρευστότητα, τις συναλλαγές και το... παιχνίδι.

Αν μη τι άλλο, όσοι παρακολουθούμε από πολύ πιο κοντά τις τελευταίες συνεδριάσεις τουλάχιστον δεν πλήττουμε, και αυτό είναι καλοδεχούμενο.

Υπεραπόδοση για τη μη τραπεζική 3άδα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, αγοραστές σε Μυτιληναίο, MIG (που χτυπά 15%), Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργαική κ.ά. από τον 25άρη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Είναι προφανές, σημείωνε λίγο πιο νωρίς έμπειρος παίκτης, πως το σύστημα λειτουργεί μεθοδικά, επιδεικνύει αν μη τι άλλο αντανακλαστικά και εμφανώς βγαίνει μπροστά σε μία κρίσιμη και πονηρή περίοδο.

Προφανώς το Χ.Α. συγκινείται από τέτοια πονταρίσματα, αρέσκεται σε μοχλεύσεις και... επωφελείται από τη μεταβλητότητα που δημιουργείται.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τη 13.00 ο Γ.Δ. ενισχυόταν κατά 4,32%, ο Ftse Large Cap κατά 4,51%, με τη μετοχή της Eurobank να... δίνει ρέστα με απόδοση 28% στο 0,23 ευρώ.
Είτε αρέσει είτε όχι, και αυτό που συμβαίνει εχθές και σήμερα, είναι η μαρκέτα μας.

Για όσους τόλμησαν, μπράβο τους!

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v