Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητά «πατήματα» η Σοφοκλέους

Ισχυρή άνοδο σημειώνει το ΧΑ με τον ΓΔ στα επίπεδα των 850 μονάδων και τον 25άρη στις 270. Κέρδη 26% για την Eurobank. Με θετικό πρόσημο οι Πειραιώς (10%), Αlpha (7%), MIG (12%). Πτώση για ΕΤΕ.

Ισχυρά κέρδη της τάξεως του 2,8% σημειώνει η Σοφοκλέους την πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Με την Eurobank να σημειώνει άνοδο 27,7%, την Πειραιώς 12,2%, την MIG 17,9% και την Εθνική να υποχωρεί 2,58%.

Ο ΓΔ ενισχύεται προς τις 853 μονάδες και ο FTSE ενισχύεται προς τις 274 μονάδες με κέρδη 3,14%.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν για λάτρεις του ιλίγγου με ακραία... χρηματιστηριακά φαινόμενα, που εν μέρει διασκέδασαν τις αρνητικές εντυπώσεις του προχθεσινού φιάσκου.

Στις 829,08 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, στις 266,27 ο Large Cap, επιχείρηση ανατροπής για τον τραπεζικό, χαμηλότερα στις 926 μονάδες βρέθηκε ο FT Mid. Με την αξία των συναλλαγών στα 56,6 εκατ. ευρώ, με 70,1 εκατ. τεμάχια να αποτυπώνουν το τι παίχτηκε εχθές.

Στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρονται λεπτομέρειες της χθεσινής ενδιαφέρουσας συνεδρίασης, τεχνικά στοιχεία, σημεία αναφοράς και εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όμως, στο προσκήνιο παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, το φιάσκο της κυβέρνησης (ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η εικόνα του Αντ. Σαμαρά επλήγη σοβαρά προχθές...), με τον Γ. Παπανικολάου να καταγράφει... μύθους και αλήθειες όσων διαδραματίστηκαν αυτήν την περίοδο.

Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου γίνεται λόγος για τα «μαξιλάρια» των αυξήσεων και το άγχος της 3ετίας, με εξαιρετικά κατατοπιστικές αναφορές ακόμη και για όσους το σκέφτονται να συμμετάσχουν στις επικείμενες ΑΜΚ.

Εμείς θα σταθούμε στο γύρισμα τραπεζικών μετοχών (πάλαι ποτέ κραταιών...), με την ΕΤΕ από το 0,364 στο 0,4834 ευρώ (-10,38%), με 27,796 εκατ. τεμάχια. Και για τη Eurobank από το 0,105 στο 0,195 ευρώ με 5,430 εκατ. τεμάχια.

Ειδικότερα για τη μετοχή της Eurobank, για να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους, η χθεσινή συμπεριφορά της, η διακύμανση, η μέθοδος «σκουπίσματος»-«γυρίσματος» παρέπεμπε σε αλήστου μνήμης εποχή που ανάλογες ανατροπές χαρακτήριζαν εισηγμένες της περιφέρειας.

Για να θυμηθούμε λίγο και εκείνη την εποχή, οι τότε μεγαλόσχημοι (μεταξύ αυτών και τραπεζίτες) στηλίτευαν τις ακρότητες της λεγόμενης περιφέρειας και τις πρακτικές -τότε- πρωταγωνιστών της μαρκέτας.

Σημείο των καιρών και η προκλητική ασυλία που παρέχει το σύστημα σε τράπεζες, κόμματα και σε κάθε λογής εμπλεκόμενους, τη στιγμή που η κοινωνία βρίσκεται στα κάγκελα και η πραγματική οικονομία σε ολοκληρωτική ασφυξία.

Εν πάση περιπτώσει, τα αναφέρουμε για να μη νομίζουν πως το... κουτόχορτο είναι η κύρια τροφή μας.

Στα της συνεδρίασης, δεν χωρεί ιδιαίτερος σχολιασμός μετά από όσα ενδιαφέροντα συνέβησαν εχθές. Η τάση για τους βασικούς δείκτες παραμένει πτωτική. Το ερώτημα είναι εάν ο FTSE Large Cap θα μπορούσε να δώσει -σε αυτήν τη φάση- μια αναπήδηση από την ευρύτερη περιοχή των 250 μονάδων και με ποιες δυνάμεις.

Από τεχνική πλευρά κάτι τέτοιο είναι εφικτό, χωρίς να αναιρείται το σενάριο της περαιτέρω στη συνέχεια διόρθωσής του. Θυμίζουμε πως το ελάχιστο του δείκτη έχει σημειωθεί στις 167,80 μονάδες, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα μεσολαβούν αρκετές «τεχνικές περιοχές» που μπορεί να κρύβουν ευκαιρίες όπως η χθεσινή.

Ωστόσο, η Εθνική και η Eurobank έχουν τα δύσκολα μπροστά τους, περισσότερο βεβαίως η Εθνική και κάπως λιγότερο η Eurobank, που αναζητά και πάλι τρόπους κάλυψης του ελάχιστου απαιτούμενου (10%) της ιδιωτικής συμμετοχής.

Ενδιαφέρουσα περίπτωση εάν η ομάδα της Eurobank πετύχει στο εγχείρημα, κάτι που θα μπορούσε να συνοδευτεί και χρηματιστηριακά.

Βέβαια, οι περισσότεροι (από αυτούς που γνωρίζουμε, τουλάχιστον) παραμένουν σταθεροί στις μη τραπεζικές επιλογές τους, με τη χθεσινή αντίδραση των ΟΤΕ (5,32%), ΟΠΑΠ (2,46%), ΔΕΗ (4,06%) αλλά και σε Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, MIG, Ελλάκτωρ να τους δικαιώνει. Και το βασικό, έχουν το κεφάλι τους πιο ήσυχο.

Πρακτικά, ενδιαφέρον παρουσιάζει -κατά την εκτίμησή μας- η προσπάθεια της ομάδας της Eurobank να καλύψει το 10% (με αρκετά βραχυπρόθεσμα... πονταρίσματα στο εγχείρημα), της Alpha Bank και της Πειραιώς (με πιο... θεσμικά χαρακτηριστικά).

Αλλά και η τεχνικότητα συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών (και από τον FT Mid) που παρακολουθούνται εδώ και καιρό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v